Üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla hastaneye başvuran vakaların yüzde 78,3’ünde İnfluenza A tespit edildi. Uzmanlar, maske, el hijyeni ve risk grupları için aşılamanın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Kış aylarında artan üst solunum yolu enfeksiyonları, sağlık hizmetlerinde yoğunluğa yol açarken, uzmanlar özellikle İnfluenza A virüsünün etkisine dikkat çekiyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Aralık ve Ocak aylarında üst solunum yolu enfeksiyonu şikâyetiyle başvuran hastalarda yapılan analizlerde, vakaların yüzde 78,3’ünde İnfluenza A virüsünün etkili olduğu belirlendi.
HASTALARIN BÜYÜK BÖLÜMÜNDE İNFLUENZA A TESPİT EDİLDİ
Hastanede semptomatik vakalardan alınan 138 klinik örneğin yüzde 43,5’i pozitif çıkarken, bunların yüzde 78,3’ünü İnfluenza A virüsü oluşturdu. Bunun yanı sıra, solunum yolu enfeksiyonlarında yüzde 11,7 oranında respiratuvar sinsityal virüs (RSV) A ve B türleri, yüzde 5 oranında İnfluenza B, yüzde 1,7 oranında COVID-19 ve yüzde 3,3 oranında birden fazla virüsün neden olduğu ko-enfeksiyonlar tespit edildi.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Moleküler Mikrobiyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Buket Baddal, “Toplanan örneklerde İnfluenza A, diğer viral etkenlere kıyasla en baskın virüs olarak öne çıktı” dedi. Baddal, moleküler PCR testleriyle yapılan analizlerin salgın izleme ve önleme açısından kritik olduğunu vurguladı.
MASKE VE EL HİJYENİ ÖNEMLİ
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle damlacık yoluyla bulaştığını ifade eden Doç. Dr. Baddal, kalabalık ve kapalı ortamlarda maske kullanımının bulaşı önlemede etkili olduğunu belirtti. El hijyenine de dikkat çeken Baddal, “Ellerimizi sık sık sabunla yıkamak ve yüzümüzle temasını en aza indirmek, enfeksiyon riskini ciddi şekilde azaltabilir” dedi.
RİSK GRUPLARI İÇİN AŞILAMA ÇAĞRISI
Grip aşısının risk grupları için kritik bir koruma sağladığını vurgulayan Baddal, özellikle 65 yaş üstü bireyler, kronik hastalar, 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklar, sağlık çalışanları ve hamilelerin aşılanması gerektiğini söyledi. “Aşılama, ağır grip vakalarını ve komplikasyonları önlemede hayati önem taşıyor” diyen Baddal, aşılama sürecinin genellikle Eylül ve Ekim aylarında başladığını, ancak Mart ayı sonuna kadar aşılanmanın mümkün olduğunu hatırlattı.
DAHA FAZLA BİLİMSEL ÇALIŞMA VE ÖNLEM ALINMALI
Doç. Dr. Baddal, düzenli sürveyans sistemleriyle salgınların seyrinin izlenmesi ve önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Bilimsel analizlerin, salgının zirve noktalarının tahmin edilmesini ve sağlık sisteminin buna uygun olarak hazırlanmasını sağladığını ifade eden Baddal, toplum sağlığını koruma noktasında toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çekti.