Kronik Hastalıklarla Yaşam: Öneriler ve Stratejiler

Kronik Hastalıklarla Yaşam: Öneriler ve Stratejiler

Özel zamanlarda artan hastalık risklerinin artmasıyla birlikte kronik hastalıklarla yaşam öneriler ve stratejiler konusunda sıklıkla araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. Özellikle bir hastalık mevzu bahis olduğunda ilk olarak insanlar psikolojik sıkıntı yaşayabiliyorlar. Uzun vadede, kişiyi daha iyi yaşatmak ve psikolojik stresten uzak tutmak amacıyla yaşamında ufak değişiklikler yapılması kişiye olumlu yönde etki edecektir.

Özellikle son dönemlerde sıklıkla görülen kronik hastalıklar; kalp ve damar hastalıkları, kanser türleri, diyabet, alerjiler, mental sorunlar, nörolojik hastalıklar olarak sıralanabilir. Bu hastalıkların uzun vadede tedavisi mümkün olmasa da, anlık olarak hastanın hayatını en iyi şekilde idame ettirebilmesi için çalışmalar yapılır ve tedavi imkanları sunulur.

KRONİK HASTALIK NEDİR?

Kronik hastalıklar; insan vücudunda uzun süreler boyunca kalıcı olan ve bu dönem içerisinde tedavilerinin daha çok kişinin yaşam kalitesini artırabilmek ve sosyal hayatını engellemesini sağlamak amacıyla yapılır. Kronik hastalıklar her ne kadar ileriki yaşlarda daha sıklıkla görülse de genç yaşlarda kronik hastalıklara sahip olan insan sayısı da oldukça fazladır.
Tedavisi tam olarak mümkün olmayan bu kronik hastalıklar, kişinin hayatını uzun vadede etkiler. Özellikle kişinin yaşamında strese çok fazla sebep olan kronik hastalıklar, dünyada çok fazla ölüm veren hastalık nedenlerinden bir tanesidir.

Kişi için yorucu hale gelen uzun vadeli bu hastalıklar özellikle psikolojik anlamda da insanları yıpratabilen bir duruma sahiptir. Erken tanı ve erken tedaviye başlanması hastalığın uzun vadede daha iyi geçmesine yardımcı olacakken, bunu başaramayan hastalar psikolojik olarak sıkıntılar yaşayabilirler.

KRONİK HASTALIĞIN TEDAVİSİ VAR MI?

Kronik hastalıkların tam olarak bir tedavisi olmasa da, kronik hastalığa yakalanan kişilerin daha iyi bir hayat sürmesi amacıyla tedaviler yapılmaktadır. Fakat bu tedaviler tam olarak hastalığı geçirici bir etkiye sahip değildir. Hastanın ömrünü daha çok uzatmak, mevcut ömründe daha iyi bir yaşam sürmesini sağlamak, hastalığın etkilerini biraz da olsa hafifletmek ve bunun yanında hastanın yaşayabileceği psikolojik sorunları en aza indirmek amacıyla tedaviler uygulanır.

Kronik hastalıklar ömür boyu düzenli ve yeterli tedaviye ihtiyaç duyarlar. Hastalığın tedavi süreci hastaya ve hastalığa bağlı olarak gelişir. Özellikle genç yaşlarda bu hastalıklara yakalanan insanlar için süreç daha uzun olacağından dolayı psikolojik destek almaları da önerilir.
Bazı hastalıklar ilaçla tedavi edilse de, genel anlamda tamamen geçirmez. Bunun yanında dış faktörlere de dikkat edilmesi gerekir ve kronik hastalığın daha fazla ilerlemesini engellemek amacıyla durum kontrol altında tutulmalıdır. Düzenli sağlık kontrolleri yapılmalı ve tedaviye zamanında başlanmalıdır.

KRONİK HASTALIK NEDEN OLUR?

Genetik yatkınlık ve aile bireylerinde olan kronik hastalıklar, diğer aile üyelerine geçebilir. Kronik hastalıkların önemli bir bölümü genetik bir aktarımından kaynaklanabilir. Çevresel faktörler de etkilidir.

Kronik hastalık nedenlerine bakacak olursak;

Stres,
Aşırı alkol ve sigara tüketimi,
Fazla kilo ve obezite,
Sağlıksız beslenme,
Hava kirliliği,
Hareketsiz yaşam,
Az su tüketimi,
Alerjiler,

Genel anlamda bakıldığında kişinin yaşam tarzı ve çevresel etmenleri, kişinin kronik hastalıklara yakalanma riskini arttırmaktadır. Düzenli ve sık sık kontrollere gidilmeli, bunun yanında alışkanlıklarımıza dikkat etmeliyiz.

KRONİK HASTALAR NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Özellikle hastalar, kronik hastalığını neden olabilecek riskli faktörlerden uzak durmalıdır. Hastalar düzenli sağlık kontrollerine gitmeli ve bunun yanında ilaçlarını düzenli kullanmalıdır.
Düzenli spor ve egzersiz yapmak hem hastalığın etkisinin azalmasında hem de psikolojik olarak hastanın kendini iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Özellikle sağlıksız alışkanlıklardan kurtulmak gerekir. Yoğun şeker veya tuz tüketimini azaltmak da kişinin hayatında olumlu etkiye sahip olur.
Özellikle diğer insanlarla bir arada olmak ve sosyalleşmek hastalığın psikolojik etkilerini en aza indirebilir. Kronik hastalar hem sağlık çalışanlarından hem de yakın çevrelerinden destek görürlerse daha başarılı olurlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN