Kış mevsimine yaklaşırken evlerde kışlık konserve hazırlıkları başladı. Uzmanlar ise kışlık hazırlığı yapan vatandaşlara önemli uyarılarda bulunuyor. Konserve hazırlarken dikkat edilmesi gereken kurallar göz ardı edildiği takdirde gıda zehirlenmelerinin önü açılıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…
Yaz meyve ve sebzelerini kış boyunca kullanabilmek için yapılan konserve hazırlığı, ev hanımları için önemli bir hazırlık süreci. Ancak bu süreç, sağlık açısından kritik kurallara bağlı. Konserve yapımında uyulması gereken kurallara dikkat edilmediğinde, ciddi sağlık sorunları ve zehirlenme vakaları yaşanabilir. İşte kışlık konserve hazırlığında dikkat edilmesi gereken temel noktalar…
KONSERVE HAZIRLIĞININ SAĞLIK RİSKİ
Konserve hazırlığı, ilk bakışta basit bir işlem gibi görünse de, aslında titizlikle yapılması gereken bir süreçtir. Uzmanlar, konserve yapımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli kurallara işaret ediyor. Bu kuralların göz ardı edilmesi, sağlık açısından büyük tehlikeler yaratabilir. Atv Ana Haber’e konuşan uzmanlar, konserve yapımında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
EN ÖNEMLİ KONU HİJYEN KURALLARI
Kışlık konserve yaparken en önemli noktanın hijyen koşulları olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Merve Altay, "En önemli şey konserve yaparken hijyen koşullarına dikkat etmiş olmamız. Konserveyi 6 aya kadar saklayabiliriz ve mutlaka serin ve karanlık ortamda saklamamız gerekiyor. Oda sıcaklığının biraz daha altında olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Kapağını açtığımız andan itibaren mutlaka buzdolabında saklamamız ve 3-4 gün içinde tüketmemiz gerekiyor" dedi.
KAPAĞINI KAPATIRKEN DİKKAT EDİN
Gıda Mühendisi Samet Şahin ise kurallara dikkat edilmeden yapılan konservenin ölüme kadar gidebileceğini belirterek, "Konserveyi doğru yapmak çok önemlidir çünkü clostridium çok zehirli bir mikroorganizmadır ve ölümcül etkisi vardır. Bu yüzden konserve yaparken özellikle kapakların tek kullanımlık olmasına, kavanozların steril edilmesine, seçilen ürünün temiz, taze, çürüğü olmayan ürün tercih edilmesine ve doldurulurken kavanoz kapağına 1-2 santim boşluk bırakacak şekilde iyice sıkıca kapatıp vakum yapılması gerekiyor. Bu kurallara uyulmazsa zehirlenme riski yüksek” diye konuştu.