İşitme duyusunu kaybetmek meğer tedavisi olmayan o hastalığa sürüklüyormuş! Bilim insanları araştırdı

İşitme duyusunu kaybetmek meğer tedavisi olmayan o hastalığa sürüklüyormuş! Bilim insanları araştırdı

Bazı insanların yaşı ilerledikçe duyma (işitme) yetisinde azalma meydana geliyor. Bazı insanların işitme kaybı fazla olurken bazılarının ise daha az oluyor. İşitme kaybını kaybetmenin tedavisi olmayan bir hastalığa neden olduğu ortaya çıktı. İşte detaylar...

Demans, hafızayı ve insanların dili nasıl kullandığı ve iletişim kurduğu, mekansal farkındalık (mesela mesafeleri değerlendirme yeteneği) ve planlama yapmamızı, dikkatimizi vermemizi ve görevleri yerine getirmemizi sağlayan süreçler gibi diğer önemli işlevleri etkileyen bir beyin bozukluğu.

İŞİTME KAYBI, BUNAMAYA (DEMANSA) NEDEN OLUR MU?

İşitme kaybı ile demans arasındaki bağlantı birçok önemli çalışmayla doğrulandı. Bunlardan biri, başlangıçta herhangi bir bilişsel bozukluk belirtisi olmayan yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı bir araştırma çalışmasıyla ispatlandı.

11 yıl boyunca izlenen ve çalışmanın başında işitme kaybı olanların sonunda bilişsel bozukluk düzeylerinde artış görüldü.

Bazı uzmanlar, işitme kaybının getirdiği sosyal izolasyonun, kişinin demans geliştirmesine katkıda bulunduğuna inanıyor.

BUNAMA (DEMANS) NEDEN OLUR?

T24'te yer alan habere göre, gecede en az 7 saat uyumak, sosyal ve fiziksel olarak aktif kalmak, sigarayı bırakmak, dengeli beslenmek demans gelişiminin engellenmesinde önemli rol oynuyor.

Orta yaştan itibaren bilinen risk faktörleri üzerinde çalışmak, beyin fonksiyonundaki demans gelişiminin azalmanın önlenmesinde önemli bir yol kat edecek gibi görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN