Tükettiğimiz ya da kullandığımız her ürünün vücudumuza faydası ya da zararı vardır. Bu kapsamda karbonatta dozu kaçırıldığı takdirde tam bir zehre dönüşebiliyor. Eğer ki karbonatı bu şekilde kullanırsanız böbreklerinizi çürütüp felç riskini artırabiliyor. İşte detaylar…
Çoğu insanın bildiği üzere karbonat oldukça faydalı bir üründür. Gerek yemeklerde gerek direkt kullanımda birbirinden farklı faydaları vardır. Lakin bunun yanı sıra aşırı kullanımda ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla her besinde ya da her üründe olduğu gibi karbonat kullanımında da ne kadar kullanıldığına dikkat etmeniz önemlidir. Aksi takdirde böbrek problemlerinden cilt problemlerine kadar birçok sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Karbonat, saç sağlığından cilt sağlığına kadar birçok konuda faydalı olmasıyla bilinen ve sıkça kullanılan bir üründür. Öyle ki ciltte meydana gelen sivilce ve sivilce izlerine iyi gelirken aynı zamanda antibakteriyel etkiye sahip olduğu için siyah noktaların giderilmesinde yarar. Bunun yanı sıra saç derisini temizleyen ve saç yağlanmasını önleyen karbonat bununla kalmayıp özellikle bebeklerde meydana gelen pişik problemlerine karşıda kullanılır. Ağız sağlığı için de önemli bir yöntem olan karbonat, vücuttaki iltihabı da azaltır. Lakin bir çok faydasının yanı sıra fazla kullanıldığı takdirde vücuda zararları da vardır.
NE KADAR TÜKETTİĞİNİZE DİKKAT EDİN
Faydaları saymakla bitmeyen karbonatın aynı zamanda fazla tüketildiği takdirde vücuda zararı da çoktur. Başlıca zararları ise şunlardır:
- Böbrek problemleri.
- Konjestif kalp yetmezliği.
- Alerjiler.
- Diş etki kanaması.
- Fazla kullanımda ülsere yol açar.
- Uzun süre kullanıldığı takdirde şaşkınlık ve sersemleme, halsizlik, dayanıksızlık, uyuşma ya da karıncalanma hissi, kas krampları, kabızlık, kusma ve hızlı kalp atışlarına neden olur.
- Aşırı dozda cilde uygulandığı takdirde ciltte kurdeşen, kaşıntı gibi problemlere yol açarken aynı zamanda ilerleyen aşamalarda nefes almada güçlük, öksürük, göğüs sıkışması, boğaz kapanması, ateş, yüz ya da dudaklarda şişme, cilt renginde maviye dönüşüm ve felce neden olabilir.