Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte evlerde konsere telaşı başladı. Konservesini evde yapanlar dikkat! Konservenizi hazırlarken buna dikkat edin. Ufacık bir hatayla ölüme kadar götürüyor. 1 gramı 1 milyon insanı öldürebilir...
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte evlerde artan konserve üretimi, botulismus hastalığı riski taşıyor. Bilinçsiz yapılan konserve işlemleri, ölümcül olabilen botulinum toksini üretimine neden olabilir.
KONSERVE YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Bitki Bazlı Gıdalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve gıda mühendisi Ebru Akdağ, yaz mevsimiyle birlikte artan konserve yapımına karşı önemli uyarılarda bulundu. Milliyet gazetesine konuşan Akdağ, botulinum toksininin 1 gramının bir milyon insanı öldürebilecek kuvvette olduğunu belirtti ve konserve hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.
BOTULİNUM TOKSİNİ NEDİR?
Botulinum toksinini açıklayan Akdağ şöyle konuştu: “Bu toksin sinirlerden gelen uyarıları bloke eder ve ilerlerse solunum felci nedeniyle ölüme yol açabilir. CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi) biyolojik silah olarak kullanılabilecek ajanları 3 kategoride toplamış ve C. botulinum toksini, ölüm riski en yüksek olanların arasında. Uygun yöntemle hazırlanmamış konserveler de işte bu toksinin en çok rastlandığı kaynaklardır. En çok bezelye, fasulye, domates biberli harçlar gibi ev yapımı konservelerde risk vardır çünkü C. botulinum, oksijensiz ve düşük asitli gıdaların olduğu ortamları sever. Yüksek asitli oldukları için meyvelerin kaynatılmasıyla hazırlanan konserveler genellikle riskli değildir. Bir meyve olan domates için ise durum biraz daha karmaşıktır. Bazı domateslerin asitlik derecesi 4.6 civarında olabileceği için domatesli sebzeli karışımlardan sadece kaynatılarak konserve hazırlanması tehlikelidir.”
ÖZEL TENCERE KULLANILMALI
Domates ve sebze gibi düşük asitli gıdalarla konserve hazırlamak için basınçlı konserve tenceresi kullanılması gerektiğini belirten Akdağ, “Çünkü Botulinum’u etkisiz hale getirmek için yaklaşık 120 derece 20 dakika ısıl işlem uygulanması gerekir. Bunun için basınç ve sıcaklık kontrolü yapabileceğiniz bir basınçlı tencereye ihtiyacınız vardır. Ocağın altını daha çok açmanız sıvının derecesini artırmaz sadece daha coşkulu kaynamasını sağlar” dedi.