Erken evre alzheimer hastalarına yeni umut: FDA onay verdi

Erken evre alzheimer hastalarına yeni umut: FDA onay verdi

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatan yeni bir ilaç onaylandı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Salı günü yaptığı açıklamada, Eli Lilly firmasının geliştirdiği "donanemab" adlı Alzheimer ilacının Kisunla markası altında satışa sunulmasına onay verdi.

Hastalığın erken evresindeki hastalara umut olması beklenen "donanemab", ülkede onay alan ikinci Alzheimer ilacı oldu. Alzheimer Derneği'nden Joanne Pike, "Bu gerçek bir ilerleme," dedi ve ekledi: "Birden fazla tedavi seçeneğinin olması, bu zor ve yıkıcı hastalıktan etkilenen bizler için beklediğimiz türden bir gelişme."

euronews.com'un haberine göre, ABD merkezli firma Eli Lilly, ilacın şişe başına 695,65 dolar veya 13 infüzyondan oluşan 12 aylık tedavi için yaklaşık 32.000 dolar olarak fiyatlandırıldığını açıkladı. Lilly'nin ilacının fiyatı, yıllık maliyeti 26.500 dolar olan Eisai'nin Leqembi'sinden biraz daha yüksek. Klinik denemelerde, ilacın hafıza ve düşünme problemlerinin ilerlemesini plaseboya kıyasla %29 oranında yavaşlattığı görüldü. Ancak, hastaların neredeyse dörtte birinde beyin ödemine ve neredeyse üçte birinde de beyin kanamasına neden oldu, fakat çoğu vaka hafif olarak değerlendirildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN