Eklemleri çok sık ağrıyanlar dikkat: Bu hastalığın pençesinde olabilirsiniz! Bu besinlerden uzak durun

Eklemleri çok sık ağrıyanlar dikkat: Bu hastalığın pençesinde olabilirsiniz! Bu besinlerden uzak durun

Bazı besinleri fazla tüketmek eklemlerde, kemiklerde ve diğer vücut bölgelerinde ağrı ve hasara neden olabilir. Eklemlerinizdeki sürekli ağrı ise 'artrit' olarak bilinen yaygın bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkabilir. Peki, artrit hastalığından korunmak için neler yapılmalı? İşte, artrit hastalarının uzak durması gereken yiyecekler...

100'den fazla türü olmasına rağmen enflamatuvar olmayan osteoartrit en yaygın. Aslında, erkeklerin yüzde 40'ına ve kadınların yüzde 47'sine yaşamları boyunca osteoartrit teşhisi konulabilir. Bu kadar yaygın olan bir hastalıktan korunmak için ise bazı yiyecekleri tüketmemek gerekiyor.

OdaTV'de yer alan habere göre, artrit türleri arasında en yaygın olan üç tür; gut, psoriatik artrit ve romatoid artrit (RA) olarak sıralanabilir. Araştırmalara göre, belirli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, artrit hastalığının şiddetini azaltabilir ve genel yaşam kalitesini iyileştirebilir. Artritiniz varsa bu besinlerden uzak durmalısınız.

ARTRİT HASTALARI NE YEMEMELİ?

YÜKSEK İŞLENMİŞ BESİNLER

Fast food besinler, kahvaltılık gevrekler ve unlu mamuller gibi yüksek oranda işlenmiş ürünlerin çoğu rafine tahıllar, ilave şeker, koruyucu maddeler ve diğer potansiyel olarak inflamatuar bileşenler içerir. Bu nedenle bu bileşenler artrit semptomlarını kötüleştirebilir.

Araştırmalara göre, Batı diyetlerinin işlenmiş gıdalardan zengin olması, iltihaplanma ve obezite gibi risk faktörlerine katkıda bulunarak romatoid artrit riskinizi artırabilir. İşlenmiş gıdaların tüketilmesi genel sağlığınızı bozabilir ve diğer hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilir.

İŞLENMİŞ KIRMIZI ET ÜRÜNLERİ

Bazı araştırmalar, artrit semptomlarını artırabilecek iltihaplanmayla işlenmiş etin tüketimini ilişkili olduğunu gösterdi. Örneğin, işlenmiş et ağırlıklı diyetler, homosistein, interlökin-6 (IL-6), C-reaktif protein (CRP) ve diğer inflamatuar maddeler içerebilir.

Yukarıda bahsedilen romatoid artrit (RA) semptomlarını kötüleştiren işlenmiş ürünler, romatoid artrit hastası 217 kişide yapılan bir araştırmaya da dayanıyordu. Ayrıca, 25.630 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, bu ürünlerin tüketiminin inflamatuar artrit için bir risk faktörü olabileceğini buldu. Bununla birlikte, araştırmalar, bu besinleri listesinden çıkaran kişilerin artrit semptomlarının iyileştiğini tespit etti.

YÜKSEK ORANDA TUZ İÇEREN YİYECEKLER

Artritli insanlar için tuzu azaltmak faydalı olabilir. Pizza, konserve çorba, belirli peynirler, işlenmiş etler ve çok sayıda işlenmiş ürün tuz içerir.

Çalışmalar, yüksek tuzlu bir diyetle beslenen farelerde artritin normal tuz seviyelerine sahip farelere göre daha şiddetli olduğunu keşfetti.

BAZI BİTKİSEL YAĞLAR

Omega-3 yağ oranı düşük ve omega-6 yağ oranı yüksek diyetler, romatoid artrit ve osteoartrit semptomlarını kötüleştirebilir. Bu yağlar sağlık açısından önemlidir.

Bununla birlikte, bazı beslenme şekillerindeki omega-6 ile omega-3 arasındaki dengesizlik iltihabı artırabilir. Yağlı balık gibi omega-3 açısından zengin gıdaların tüketimini artırmak veya bitkisel yağlar gibi omega-6 yağları yüksek gıdaların tüketimini azaltmak artrit semptomlarını iyileştirebilir.

GLUTEN İÇEREN BESİNLER

Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Farkında olmadan yoğun biçimde tüketilen gluten, aslında bazı insanlarda artrit semptomlarını kötüleştirebilir. Bu noktada araştırmalar, glutensiz beslenmenin aslında artrit semptomlarında da azalma sağlayabileceğin öne sürüyor.

Ayrıca glüten alerjisi bulunan çölyak hastalarında, artrit gelişme riskinin de daha yüksek olduğu biliniyor. Romatoid artrit hastası 66 kişide yapılan 1 yıllık çalışma, glütensiz, vegan bir diyetin hastalık aktivitesini önemli ölçüde azalttığını ve iltihabı iyileştirdiğini buldu. Bu bulgular umut verici olsa da, glutensiz bir diyetin tek başına artritli insanlara fayda sağlayıp sağlamadığını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunuyor.

ŞEKER TÜKETMEK

Romatizma riski ile karşı karşıya olsanız da olmasanız da, şekerden uzak durmak, en sağlıklı tercihlerden biri. İşlenmiş şekerler, şekerleme, gazlı içecekler, dondurma ve barbekü sosu da dahil olmak üzere çok sayıda gıda vardır.

Romatoid artritli 217 kişide yapılan bir araştırma, şekerle tatlandırılmış soda ve tatlıların romatoid artrit semptomlarını en çok kötüleştirdiğini buldu. Örneğin, 20 ila 30 yaş arası 1.209 yetişkinde yapılan bir çalışmada, haftada beş kez veya daha fazla fruktozla tatlandırılmış içecekler içenlerin artrit geçirme olasılığı, az veya hiç fruktoz içermeyenlere göre üç kat daha fazlaydı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN