Dünyada bir ilk Giresun'da görüldü! Tıp dünyasını şaşkına çeviren hastalık: Giresun Sendromu adı verildi

Dünyada bir ilk Giresun'da görüldü! Tıp dünyasını şaşkına çeviren hastalık: Giresun Sendromu adı verildi

Dünyada daha önce görülmemiş olan bu durum, Giresun'daki bir hastada tespit edildi. Organların ters yerleşimi ile kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit eden uzmanlar, bu ilginç vakayı uluslararası kongrelerde sundu ve literatüre kazandırdı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, tıp literatürüne geçecek çarpıcı bir vakaya imza attı. Tüm organların yer değiştirmesi sonucu gelişen siroz hastalığı, "Giresun Sendromu" adıyla tanımlandı. Bu gelişme, yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde büyük bir ilgi uyandırdı.

GİRESUN'DA BİR İLK: GİRESUN SENDROMU

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleşen bu olağanüstü vaka, Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger tarafından duyuruldu. Prof. Dr. Dülger, tüm organların "ayna görüntüsü" şeklinde ters döndüğü bir hastada kalp yetmezliğine bağlı sirozun saptandığını ifade etti. “Dünyada ilk defa bu tür bir vakayla karşılaşıyoruz,” diyen Dülger, bu durumun daha önce tanımlanmadığını vurguladı.

yeni-proje-4-001.jpg

ORGANLARIN YER DEĞİŞİMİ

Prof. Dr. Dülger, organların ters yerleşiminin nadir görülen bir durum olduğunu belirterek, bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini ve bunun sonucunda siroz geliştiğini açıkladı. Tıp camiasında büyük yankı uyandıran bu durum, "Giresun Sendromu" adı altında literatüre kazandırıldı.

ULUSLARARASI DİKKAT

Bu vakayı, ulusal ve uluslararası kongrelerde bilim insanlarının onayına sunan doktorlar, Giresun’un bu tıbbi başarıyı uluslararası platformda duyurmuş oldu. Prof. Dr. Dülger, "Bu durum, tıp dünyası için önemli bir buluş ve yeni bir tanı kriteri oluşturma potansiyeline sahi" şeklinde konuştu.

Dülger, açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Bu hastalar normal kapasitelerinde çalışamıyor, yürüyemiyor ve ömürleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar zamanla daha belirgin hale geliyor ve uygun tedavi yapılmazsa hastalık hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor. Siroz olduktan on on iki sene sonra da hastalar karaciğer nakline ihtiyaç duyuyorlar. Bir kısmı nakil yaptırıyor, bir kısmı yaptıramıyor yaşam beklentileri daha kısa oluyor.

Uygun tedavi edilmezlerse hayati tehlikeli olan bir hastalık grubu. Uzun yıllar farkına varmadan yaşıyorlar ama bir zaman geliyor. Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk çıkıyor. Bu durumda müdahale lazım geliyor. Biz hem kalp açısından hem de karaciğer açısından gereken tedavilerine başladık. Şu an hastamızın durumu iyi."

yeni-proje-4.jpg

GİRESUN SENDROMU HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

Dünyada ilk kez karşılaşılarak ’Giresun Sendromu’ hakkında konuşan Dr. Gökhan Aydın, hastalığın belirtilerine ilişkin olarak şunları söyledi:

“Nadir görülen hastalıklar var ama bu nadirden ziyade ilk kez görülen bir vaka. Ben de klinik hayatımda ilk defa gördüm. Hastanın bize karaciğer sirozu bulgularıyla başvuruyor. En önemli bulgularda nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik şikayeti. Hastanın genel olarak laboratuvarına baktığımız zaman öncelikle ön tanımlarını koyuyoruz. Sonra tanımlamalarda hastanın tüm organlarının yerinin değiştiği ve bizim de görmediğimiz bir vaka olduğu için literati de tanıyoruz. Acaba tedaviyi verirken böyle bir hasta var mı? diğer hekimler ne şekilde yaklaşmış, onların tedavi realiteleri nelerdir? Çünkü bizde bir tedavi verirken sadece kendi görüşlerimiz doğrultusunda değil, diğer hekimlerin uygulamalarını da dikkate alıyoruz. Ancak buna benzer bir vaka olmadığını gördük. Bunun üzerine Prof. Dr. Cumhur Hocamızın önderliğinde tıp literatüründe yayınlayarak anlatmaya çalıştık.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN