Uykusuzluk nedeniyle ortaya çıkan 6 hastalık Son çalışmalardan elde edilen veriler. Uyku, hayatın sadece en keyifli ve rahatlatıcı yönlerinden biri değil, aynı zamanda en önemlilerinden biridir. Akşamları gözlerimizi kapatarak, vücuda geçen günün tüm streslerinden sonra yeniden şarj olma fırsatı veriyoruz. Ama uyku ile sorun yaşayanlarda var. İşte geceleri uyuyamamanın ağır bedeli...
Uyku sırasında, ezberlemeye katkıda bulunan milyonlarca süreç vardır ve hücreler, gerçekte bizim tarafımızdan hasar görmüş dokuları onarır ve yeniden oluşturur. Ama uyanık olduğumuzda bunların hiçbiri olmuyor. Uykusuz geçen bir gecenin ardından sadece yorgun hissetmekle ve konsantre olamamakla kalmıyoruz; Uykusuz geçen uzun süreler çok ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilir.
Bilim adamları, günde sekiz saat uykudan mahrum kalırsanız vücudun farklı bölgelerine ne olduğunu oldukça iyi araştırdılar. Araştırmalar, uyku eksikliğinin kanserden diyabete kadar bir dizi ciddi ve ölümcül hastalığa neden olabileceğini gösteriyor.
UYKUSUZLUK VE ALZHEIMER ARASINDA SIKI BAĞ VAR
Johns Hopkins Üniversitesi tarafından 2021 yılında yapılan bir araştırma, uyku eksikliğinin hem Alzheimer hastalığına neden olabileceğini hem de seyrini hızlandırabileceğini buldu. Bu çalışma, beynin "beyin atıklarından" - birikebilen ve bunamaya yol açabilen döküntülerden - kurtulması için uykunun gerekli olduğunu gösteren önceki bir çalışmanın sonuçlarından esinlenmiştir .
53 ila 91 yaşları arasındaki 70 yetişkin katılımcı üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, kötü uykudan şikayet edenlerin beyin taramalarında daha yüksek miktarda beta-amiloid birikintileri olduğunu buldular.
Bu sözde " yapışkan plaklar " Alzheimer hastalığının bir özelliğidir, bu nedenle araştırmacılar, uyku eksikliğinin bu tür "beyin atıklarının" beyinden atılmasını engellediği sonucuna varmışlardır.
UYKUSUZLUK OBEZİTE VE DİYABETİ TETİKLİYOR
Diyabet ve kötü uyku arasındaki bağlantı uzun zamandır biliniyor, ancak yakın tarihli bir Chicago Üniversitesi araştırması, uyku eksikliğinin obeziteye neden olabileceğini ve bunun da diyabete yol açabileceğini buldu.
Kandaki yağ asitlerinin seviyesinin metabolik hızı ve insülinin kan şekerini düzenleme yeteneğini etkileyebileceği göz önüne alındığında, bilim adamları uyku eksikliğinin yağ asitlerinin birikimi üzerindeki etkisini incelediler.
Araştırmacılar, 19 erkeğin uyku düzenini analiz ettikten sonra, üç gece boyunca sadece dört saat uyuyanların kanlarında sabah 4:00 ile sabah 9:00 arasında yüksek yağ asidi seviyelerine sahip olduğunu buldular. Bu, her gece 8,5 saat uyuyanlardan %15-30 daha fazladır.
Ek olarak, yüksek yağ asitleri seviyelerinin, aynı zamanda tipik bir prediyabet belirtisi olan insülin direnci seviyesindeki bir artışın eşlik ettiği bulundu. Normalde uyuyanlar obezite veya prediyabet belirtisi göstermedi.
KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARI UYKUSUZLUKLA İLİŞKİLİ
Kalp hastalığı uzun zamandır uyku yoksunluğu ile ilişkilendirilmiştir, ancak EuroHeartCare'de (Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yıllık toplantısı) sunulan yeni bir çalışma, açık bir korelasyonun kanıtını buldu. 25-64 yaşları arasındaki 657 Rus erkeğini 14 yıl boyunca takip eden araştırmacılar, kalp krizi geçirenlerin yaklaşık üçte ikisinin de uyku bozuklukları yaşadığını buldu.
Dahası, yetersiz uykudan şikayet eden erkeklerin miyokard enfarktüsü (kalp kasının öldüğü kalp krizi) geçirme olasılığı 2,6 kat ve felç geçirme olasılığı 1,5 kat daha fazlaydı.
KRONİK UYKUSUZLUK İNTİHAR İLE BİTİYOR
Bir şok olarak gelebilir, ancak 2014 yılında yapılan bir çalışma, depresyon öyküsünden bağımsız olarak yetişkinler arasında artan intihar oranları ile uyku eksikliği arasında bir ilişki buldu.
10 yıllık Stanford Tıp Üniversitesi çalışması, 420 orta yaşlı ve daha yaşlı katılımcıyı inceledi. Maalesef uyku bozukluğu çeken 20 kişi intihar etti. Buna dayanarak, araştırmacılar, düzenli olarak uyumakta zorluk çeken kişilerin intihar etme olasılığının 1,4 kat daha fazla olduğu sonucuna vardılar.
Bilim adamları, 85 yaş üstü beyaz erkekleri bu konuda özellikle savunmasız bir grup olarak adlandırıyor. Sonuçlarında intihar oranlarındaki artış, yaşa bağlı sağlık komplikasyonları ve strese bağlı uyku yoksunluğu ile açıklanmaktadır.
Küskünlük sağlığınızı nasıl etkiler? Küsken vücudunuzda neler olur?
Erkekler onlardan uzak dursun: Astrolojiye göre en zararlı kızlar...
Erkeklerin terk etmediği bir kadının 10 sırrı
Pınar Deniz’den çarpıcı itiraf: Dizide beğenip ailemden istediler!
5. Ülseratif kolit.
2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, özofagusun astarında ülser olarak kendini gösteren inflamatuar bir bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit ve Crohn hastalığı hem uyku yoksunluğundan hem de aşırı uykudan kaynaklanabilir.
Massachusetts General Hospital'daki araştırmacılar, genellikle yukarıda bahsedilen iki hastalığın nedeni olan sindirim sistemindeki inflamatuar yanıtlarla mücadele etmek için yeterli uykunun gerekli olduğunu bulmuşlardır.
1. (1976'dan beri) ve 2. (1989'dan beri) Nurses' Health Studies'e katılan kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, uyku süresi altı saat veya daha azına düştüğünde ülseratif kolit riskinde bir artış belgelemiştir.
Öte yandan, 9 saatten fazla uyku süresinin artmasıyla da riskte bir artış gözlendi, bu da iltihaplanmayı önleme penceresinin oldukça dar olduğunu ve belirli bir miktarda uyku gerektirdiğini gösteriyor.
Bu reaksiyon sadece yetişkin kadınlarda bulundu, ancak uyku eksikliği nedeniyle artan ülseratif kolit riski diğer faktörlere bağlı değildi: yaş, kilo, sigara ve alkol tüketimi.
6. Prostat kanseri.
Kanser Epidemiyolojisi, Biyobelirteçler ve Önleme dergisinde yayınlanan 2013 tarihli bir araştırma , uyku bozukluğu olan hastalarda prostat kanseri prevalansının ve şiddetinin arttığını bulmuştur .
Araştırmacılar, 67 ila 96 yaşları arasındaki 2.425 İzlandalıyı 3 ila 7 yıl boyunca takip ettikten sonra, uyku güçlüğü çekenlerde prostat kanseri riskinin yüzde 60 arttığını buldular. Uyanık kalmakta güçlük çekenlerin iki katı risk vardı. Ayrıca, uyku bozukluğu olan kişilerde ileri prostat kanseri olma olasılığı daha yüksekti.