Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş ve düşüşlerin gözün görmeyi sağlayan retinadaki damarların etkilenmesiyle diyabetik retinopati hastalığına neden olabiliyor. İşte detaylar...
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, kan şekerinde yaşanan ani dalgalanmaların, göz sağlığını tehdit eden bir durum olan diyabetik retinopati hastalığına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
ŞEKER GÖZLERDE BULANIKLIK YAPAR MI?
Diyabetik retinopatinin, gözün görme yeteneğini sağlayan sinir tabakası retinadaki damarların etkilenmesiyle ortaya çıkan bir durum olduğunu belirten Dr. Adnan İpçioğlu, özellikle 10 yıldan fazla süredir diyabet hastalığına sahip olan bireylerde bu hastalığın görülme sıklığının arttığına dikkat çekti. Diyabeti olan herkesin, en azından yılda bir kere kapsamlı göz muayenesi yaptırmasının önemine vurgu yaptı.
Diyabet teşhisi konulan kişilerin, hastalığın hemen ardından göz muayenesi olmalarının gerekliliğini vurgulayan Dr. Adnan İpçioğlu, 1 yıldan fazla süredir diyabet hastası olanların 6 ayda bir, göz dibi problemleri tespit edilenlerin ise 3 ayda bir göz muayenesi olmaları gerektiğini belirtti.
Dr. Adnan İpçioğlu
ŞEKERDEN DOLAYI GÖRME KAYBI DÜZELİR Mİ?
Diyabetik retinopati tedavisinde etkili bir yöntemin 'lazer fotokoagülasyon' olduğunu ifade eden Dr. Adnan İpçioğlu, bu tedavinin, retina dokusundan kaynaklanan uyarıları bastırarak yeni damarların ve kanamaların oluşmasını engellediğini ve görme seviyesini koruduğunu açıkladı.
Dr. Adnan İpçioğlu, diyabet hastalarının göz sağlıklarını korumak adına düzenli göz muayeneleri yaptırmalarının, diyabetik retinopati gibi sorunların erken tespiti ve tedavisi için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.