Bu haberi okuyan demlik demlik çay içecek! Çayın öyle bir şeye faydası bulundu ki...

Bu haberi okuyan demlik demlik çay içecek! Çayın öyle bir şeye faydası bulundu ki...

Ülkece günün her saatinde severek içtiğimiz çayın birçok sağlık faydası var. Peki uzmanların son yaptığı araştırmanın sonucunda siyah çayla ilgili ne sonuç çıktı? Siyah çayın sağlık üzerindeki etkisi nedir? İşte çay severlerin yüzünü güldürecek o haberimizin detayları...

Son zamanlarda birkaç büyük çalışma, günde birkaç fincan çay tüketmenin bir dizi sağlık yararı sağlayabileceğini bulmuştur. Artan kanıtlar, günde birkaç fincan çay içmenin, kişinin kalp hastalığı, felç, diyabet ve genel ölüm riskini azaltmak da dahil olmak üzere sayısız sağlık yararına sahip olduğunu göstermektedir. Konuyla ilgili en yeni araştırma, 19 çalışmanın gözden geçirilmesi, önümüzdeki hafta Avrupa Diyabet Araştırmaları Derneği'nin yıllık toplantısında sunulacak. Sonuçlar, günde en az dört fincan siyah çay içmenin, bir kişinin tip 2 diyabet geliştirme riskini on yıl boyunca %17 oranında azalttığını gösterdi.

basliksiz-7.jpg

BU HABERİ OKUYAN DEMLİK DEMLİK ÇAY İÇECEK! ÇAYIN ÖYLE BİR ŞEYE FAYDASI BULUNDU Kİ...

Çin'den bir ekip tarafından yürütülen araştırma, sekiz ülkede bir milyondan fazla yetişkini içeriyordu. Bulgular, daha az bardak çay içmenin daha az fayda sağladığını gösteriyor. Sonuçlar, günde sadece bir ila üç fincan tip 2 diyabet riskini yalnızca %4 oranında azalttığını gösterdi. Her bir ilave fincan için diyabet geliştirme riski %1 azaldı. Wuhan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacı Xiaying Li, "Sonuçlarımız heyecan verici çünkü insanların tip 2 diyabet geliştirme risklerini potansiyel olarak azaltmak için günde dört fincan çay içmek kadar basit bir şey yapabileceklerini öne sürüyorlar." dedi.

Geçen ay yayınlanan bir araştırma, günde iki veya daha fazla fincan siyah çay içmenin, 14 yıllık bir süre içinde hiç çay içmeyenlere kıyasla genel ölüm riskini %9 ila %13 oranında azalttığını buldu. Çalışma ayrıca birden fazla fincan çay içmek ile daha düşük koroner kalp hastalığı ve felç riski arasında bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmayı yürüten Ulusal Kanser Enstitüsü'nde görevli bilim insanı Dr. Maki Inoue-Choi, "Bulgularımızın halihazırda çay içen insanlar için çok güven verici olacağını düşünüyoruz" dedi. Inoue-Choi, araştırmasında günde 10 bardaktan fazla içen insanlar arasında bile "ölüm riski üzerinde olumsuz bir etki görmedik" dedi.

ÇAYDAKİ ANTİOKSİDANLAR İLTİHABI AZALTABİLİR

Çay içmenin sağlığa faydaları, bitkilerde doğal olarak bulunan ve antioksidanlar sağlayan bileşikler olan polifenollerle ilgili olabilir. Inoue-Choi, "Bu bileşikler vücuttaki iltihaplanmayı ve oksidatif stresi azaltabilir ve bu da muhtemelen kalp hastalığı gibi belirli sağlık durumlarının gelişme riskini azaltabilir." dedi. Inoue-Choi yaptığı çalışmada, çaya süt veya şeker eklemenin sağlığa faydalarını azaltmadığını ancak katılımcıların bu malzemeleri idareli kullanma eğiliminde olduğunu söyledi.

Daha önce yapılan bazı araştırmalar çay içmenin prostat, akciğer, yumurtalık veya kolorektal kanser riskini azaltabileceğini öne sürmüş olsa da, bir çalışmada günde üç fincan siyah çay içmenin meme kanseri için önemli bir risk faktörü olduğu bulundu. Başka bir çalışma, çok sıcak çay içmenin yemek borusu kanseri riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu buldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN