Bu belirtiler varsa dikkat: En çok erkeklerde görülüyor! Kesin bir tedavisi yok

Bu belirtiler varsa dikkat: En çok erkeklerde görülüyor! Kesin bir tedavisi yok

'Uyuyan güzel sendromu' olarak da bilinen Kleine-Levin sendromu, kişinin aşırı uyku davranışı göstermesi ile karakterize edilen bir hastalık. Bu hastalığın nedeni psikolojik değil nöropsikiyatrik. Yani bu durum, kişinin beyninde var olan bir sorundan kaynaklanıyor. İşte detaylar...

Kleine-Levin sendromu (KLS) veya bir diğer adıyla 'uyuyan güzel sendromu', 'insan kış uykusu hastalığı' adları ile anılan nörolojik-psikiyatrik bir bozukluk. Görülme sıklığı oldukça düşüktür. 1/500.000 kişiden birinde görülmektedir.

Sendrom, aşırı uyuma halini içerir. Öyle ki sendromu yaşayan kişiler günde 20 saat bile uyuyabilir. Sendromu yaşayan kişiler gün içinde sadece bir şeyler yemek, su içmek ve tuvalete gitmek için uyanır.

KLEİNE LEVİN (UYUYAN GÜZEL) SENDROMU NEDİR?

Sendrom, periyotlar halinde tekrarlanarak ve ani ataklar şeklinde yaşanmaktadır. Periyot süreleri birkaç günden birkaç haftaya kadar değişiklik gösterebilir. Ataklar aniden başladığı gibi aniden de sonlanır.

Ataklar arasında yaşanan süreç normal sağlıklı bir birey gibi seyreder, herhangi bir uyku bozukluğu ya da fiziksel ve mental sağlığında olumsuzluk görülmemektedir.

Kişi gün içinde yaptığı kişisel ihtiyaçları, bilinci tam olarak yerinde değilken yapmaktadır. Kişi uykuya daldığında sanki zihnini silinmiş gibi hissetmekte ve yaşadığı olayları hatırlamakta zorlanmaktadır.

KLEİNE LEVİN (UYUYAN GÜZEL) SENDROMU NEDEN OLUR?

Medyaradar'da yer alan habere göre, uyuyan güzel sendromu genellikle 8 ya da 14 yıl boyunca görülmektedir. Sendrom süreci boyunca çok sık görülebilmekle beraber sanki bir daha hiç olmayacakmış gibi sessizleşerek ardından ataklar şeklinde aniden görülebilmektedir.

Sendroma neden olan kesin bir faktör bilinmemektedir. Fakat bazı enfeksiyonlar ya da yaşanan travmalar sendromun görülmesinde en etkili faktör olarak tespit edilmiştir. Ayrıca viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar, sinir sistemi hastalıkları, büyüme hormonu ya da tiroid hormonunun fazla salgılanması, madde kullanımı, tümör oluşumu, prolaktin hormonu fazlalığı ve nörotransmitter madde dengesizliği uyuyan güzel sendromunun görülme nedenleri arasında yer almaktadır.

KLEİNE LEVİN (UYUYAN GÜZEL) SENDROMU İLK NE ZAMAN GÖRÜLDÜ?

Uyuyan güzel sendromunun genetik etkileri Joshua Katz ve Allan Ropper tarafından incelenmiştir. İnceleme sonuçlarına göre uyuyan güzel sendromuna sahip kişiler HLA-DR2 ve DQ1 antijenlerini taşımaktadır. Yapılan başka bir incelemede ise sendrom görülen kişilerde genotip verileri incelenmiştir.

Verilerde HLA-DQB1 alleli artışı tespit edilmiştir. Bu nedenle sendromun nedenleri arasında otoimmün faktör akıllara gelmektedir. Fakat bu durum henüz tam olarak açıklanamamış ve daha fazla literatür araştırması gerektirmektedir. Sendromun görülme sıklığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Yılda iki kez görülebildiği gibi on iki kez de görülebilmektedir.

Max Levin ve Willi Klein 1936 yılında uyuyan güzel sendromunun tanımını yapmıştır. Sendromu tanımlamak için 5 farklı vakayı araştırmışlardır. Sonrasında İngiliz Nörolog MacDonald Critchley 11 farklı vaka daha araştırarak 1962 yılında hastalığa Kleine-Levin sendromu denilmesini tavsiye etmiştir.

KLEİNE LEVİN (UYUYAN GÜZEL) SENDROMU BELİRTİLERİ NELER?

Uyuyan güzel sendromunun en belirgin özelliği aşırı uyumadır. Kişi günün 20 saati uyuduğu halde uyandığında hala oldukça uyuşuk ve her an uyuya kalacak gibi hisseder.

Uyumanın yanı sıra; aşırı yemek yeme isteği, sinirlilik, odaklanamama, zihinsel bulanıklık, kafa travması, aşırı cinsel istek, unutkanlık, mekân ve zaman algısında bozukluk ve kişinin yaşı ile alakasız davranışlar sergilemesi gibi belirtiler de çoğunlukla görülmektedir.

Yukarıdaki belirtilerden farklı olarak; konuşmada zorluk çekme ve isteksizlik, depresif ruh hali, kâbus görme, korku hissetme, anksiyete ve saldırganlık gibi belirtiler daha nadir olarak görülebilmektedir.

KİMLER KLEİNE LEVİN (UYUYAN GÜZEL) SENDROMU RİSKİ ALTINDA?

Sendromun görüldüğü kişilerin yüzde 70'i erkeklerdir. Genellikle ergenlik çağındaki bireylerden oluşmaktadır. Fakat yetişkin ve çocuklarda da görülebilir, sadece görülme sıklığı daha düşüktür. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla 4 kat daha azdır.

KLEİNE LEVİN (UYUYAN GÜZEL) SENDROMUNUN TEDAVİSİ VAR MI?

Uyuyan güzel sendromunun kesin çözüm sunan bir tedavisi yoktur. Tedavi yönteminde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Fakat ilaç tedavisinde yan etki olarak aşırı sinirlilik ve bilişsel bozukluk görülmektedir. Ayrıca lityum tedavisi de uyuyan güzel sendromu tedavisinde uygulanmakta ve yüzde 37-46 arasında başarı sağlamaktadır.

Uyuyan güzel sendromu tanısı koyabilmek için öncelikle kişilerin şikayetleri ve öyküsü dinlenir. Ayrıca kişinin ailesi, yakın arkadaşları ve iş arkadaşlarının da kişide gördüğü belirtiler dinlenir.

Ardından kişinin beyin yapısı görüntüleri, beyin-omurilik sıvısı testleri ve biyokimya ve hemogram analizleri içeren kan tahlili yapılır ve değerler incelenir. Bazı kişilerde, yapılan beyin tomografisi incelemesinde çeşitli lezyonlar görülmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN