Tıp dünyasında tarihe geçen olayda, beynine mermi isabet eden hasta, öyle bir nörolojik vaka yaşadı ki hayatı hiçbir zaman eskisi gibi olmadı. İşte, ilginç olayın detayları...
Yeni yayımlanan bir çalışmada, tarihteki en tuhaf beyin hasarı vakalarından biri tekrar ele alındı: 1938'de başından vurulan ve uyandığında dünyayı tersten gören 'Hasta M' vakası.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, 25 yaşında bir erkek olan Hasta M., İspanya İç Savaşı'nda Valensiya cephesinde savaşırken kafasından bir mermi geçmişti.
Cumhuriyetçilerin safında savaşan asker, bu olaydan iki hafta sonra kendine geldiğinde şoke edici bir değişiklik yaşamıştı: Dünyayı tersten görüyordu.
İNSANLARI VE NESNELERİ BAŞ AŞAĞI GÖRMEYE BAŞLADI
Gerçekten de Hasta M., belirli bir pozisyondayken insanları ve nesneleri baş aşağı görmeye başlamıştı.
Öte yandan hasta, mucizevi bir şekilde operasyona veya özel bakıma ihtiyaç duymadan hayatta kaldı.
Hastayla ilgilenen 28 yaşındaki genç doktor Justo Gonzalo, Hasta M. adını verdiği benzersiz vakanın insan beyninin işleyişini aydınlatabileceğini daha o zamanlar fark etmişti.
HER ŞEY ONUN İÇİN YEŞİL RENK AĞIRLIKLI OLDU
Kısa süre önce bilimsel dergi Neurologia'da yayımlanan yeni çalışmada Hasta M.'ye dair ortaya atılmış bilimsel teoriler ve vaka raporlarında kayda geçen semptomlar bir araya toplandı.
Buna göre Hasta M.'nin vücudu herhangi bir hareket olmaksızın dinlendiği sırada gözleri yeşilimsi bir renk tonuyla görmeye başlıyordu. Aynı zamanda nesneler ters görünüyordu.
Bunun yanı sıra işitsel ve dokunsal algıları da ters çevrilmişti. Yani Hasta M, duyduğu seslerin ve hissettiği dokunuşları, geldikleri yerin tersi yönde algılıyordu.
DOKTORLAR ŞOKE OLDU
Hem normal hem de ters pozisyonda harfleri ve sayıları okuyabilmesi de doktorları şoka uğratmıştı. Örneğin, yıllar sonra Gonzalo'nun kızı İsabel Gonzalo da Hasta M.'yle tanışmıştı.
Yeni çalışmanın da yazarları arasında yer alan, Madrid Complutense Üniversitesi'nde fizikçi ve fahri profesör Isabel Gonzalo şöyle diyor:
"M., zamanı öğrenmek istediğinde kol saatine herhangi bir yönden bakıp saati okuyabiliyordu."
BEYİN ARAŞTIRMALARI İÇİN KAYNAK OLDU
Justo Gonzalo, Hasta M.'yi ve beyin yaralanmasından mustarip diğer askerleri incelerken, beyin hasarının etkilerinin yaralanmanın boyutuna ve konumuna bağlı olduğunu öne sürerek üç sendrom tanımlamıştı:
Merkezi sendrom: Birden çok duyuda kesintilere neden oluyordu.
Parasantral sendrom: Merkezi sendroma benziyordu ama etkileri eşit dağılmamıştı.
Marjinal sendrom: Belirli duyularla ilgili beyin yollarını etkiliyordu.
Yeni çalışmada tüm bunlar ayrıntılarıyla aktarıldı ve Hasta M. gibi tekil vakaların bugünkü beyin araştırmaları ve klinik deneyler için önemli birer kaynak olduğu ifade edildi.