55 yaş ve üzerinde olan her vatandaşa uyarı yapıldı. Başım dönüyor diyorsanız sakın bu durumu göz ardı etmeyin. Uzmanlar felç riskini işaret ederken bu belirtilerin hafife alınmaması gerektiğini vurguladı. İşte tüm detaylar…
Her insanın beynine iletilen kanın belirli bir kısmının iletilmemesi ve akışının yavaşlaması durumunda uzmanlar felç riskinin görülebileceğini belirtiyor. 55 yaş ve üzeri kişilerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu, potansiyel tehlike olarak belirtti.
İKİ TÜRÜ BULUNUYOR
Beyinde oluşabilecek problemler hakkında açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu, iskemik inmenin en sık görülen inme türü olduğunu belirtti. Beyinde bulunan kan damarlarındaki daralma ya da tıkanıklık gibi problemler sonucunda ortaya çıkabilen iskemik inmeye karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Hemorajik inme hakkında da açıklamalarda bulunan Dolu, beyindeki kan damarlarının yırtılması sonucunda oluşabilen bir inme türü olduğunu açıkladı. Siz ya da çevrenizdeki bir kişinin inme geçirmesi durumunda semptomlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzman isim felcin ardından uygulanabilecek tedavi tekniklerine de değildi.
Konuşma ya da anlama güçlüğü ile birlikte 100, kol ya da bacakta meydana gelecek felç durumunda uyuşma gibi belirtilerin görülebildiğini belirten Dolu, ani olarak bir ya da iki gözde ortaya çıkan bulanıklık ya da karartılı görmenin de felç belirtisi olduğuna değindi. Hikmet Dolu, “Kişi etrafındakileri çift görebilir. Kusma, baş dönmesi ya da bilinç kaybının eşlik edebileceği ani ve şiddetli baş ağrısı oluşabilir. Ani baş dönmesi ve denge kaybı yaşamak mümkündür” sözlerini paylaştı.
55 YAŞ VE ÜZERİ DİKKAT!
Genç kişilere oranla 55 yaş ve üzeri kişilerde felç geçirme ihtimalinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Dolu, özellikle erkeklerde felç ihtimalinin kadınlara kıyasla daha yüksek olduğuna değindi. Bunun yanı sıra kadınlarda felç nedeniyle ölen sayısının erkeklere oranla daha yüksek olduğunu ifade eden uzman isim yaşam tarzı, fazla kilo ve obez olmak ile birlikte fiziksel hareketsizlik, uyuşturucu kullanımı, yüksek tansiyon, sigara içimi veya pasif içicilik, yüksek kolesterol, diyabet (şeker), uyku apnesi, kalp yetmezliği rahatsızlıklar, kişisel ya da ailevi inme öyküsü, kalp krizi, geçici iskemik atak geçmişi, korona enfeksiyonu, doğum kontrol hapları, hormon tedavilerinin inmeyi tetikleyebildiğini söyledi.
TEDAVİSİ BULUNUYOR
İnme probleminin önüne geçebilmek amacıyla uygulanabilecek yöntemleri ve tedavi yöntemlerinden bahseden Uzm. Dr. Hikmet Dolu, şu açıklamalarda bulundu:
“İnmeye sebep olabilecek risk etkenlerinin farkında olmak, hekimin önerilerine uymak ve sağlıklı bir hayat tarzını benimsemek, hipertansiyonu kontrol etmek, kolesterol ve doymuş yağ miktarını düşürmek, tütün kullanımını bırakmak, sağlıklı kiloyu korumak, meyve ve sebzesi zengin bir diyet uygulamak, düzenli egzersiz yapmak, alkol kullanımını sınırlandırmak veya ortadan kaldırmak, diyabeti yönetmek inmeyi engellemek için atılabilecek en iyi adımlardır.”
Felç türüne göre tedavinin de değişiklik gösterebileceğini aktaran uzman isim, iskemik felcin tedavisinde kan akışının beyni hızlı bir şekilde sağlanması gerektiğini vurguladı. Tedavinin olabildiğince erken dönemde verilmesinin önemli olduğuna değin Dolu, hızlı davranmanın yalnızca hayatta kalma oranını değil risklerin de azaltılmasını sağladığını belirtti.
Felç geçiren kişilerin rehabilitasyon programına dahil edilebileceğini aktaran uzman isim hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve felçten kaynaklanan sakatlığa göre bir program izlenebileceğini ifade etti.