Rusya'dan istediğimiz doğalgaz indirimini alırsak tahkime gitmeyiz (Doğalgaz indirimi ne kadar)

Rusya'dan istediğimiz doğalgaz indirimini alırsak tahkime gitmeyiz (Doğalgaz indirimi ne kadar)

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Rus doğalgazıyla ilgili, “Türkiye bir indirim alacak, bu indirim yüzde 10.25 mi olacak bunun üzerinde mi olacak bilmiyoruz ama biz yüzde 10.25’in üzerinde istiyoruz" dedi. Doğalgaz indirimi ne kadar olacak?

Rus doğalgazında en az yüzde 10.25 indirim yapılması bekleniyor. Hatta Rus yetkililer bunu kabul etmezlerse tahkime gidilerek bu orandan daha fazla indirim isteneceği açıklandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Rusya’dan alınan doğalgazın fiyatında üzerinde mutabakat sağlanan yüzde 10.25’lik indirimi yansıtmamasının ardından uluslararası tahkime gidildiğini ve Türkiye’nin tahkimdeki indirim talebinin bu orandan daha yüksek olduğunu söyledi.

8. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’na katılan Bakan Alaboyun “Türkiye bir indirim alacak, bu indirim yüzde 10.25 mi olacak bunun üzerinde mi olacak; biz yüzde 10.25’in üzerinde istiyoruz, bizim elimizde bilgi ve veriler bunun üzerinde ve tahkimde bunun üzerinde bir indirim talep edeceğiz ama taban sınırımız yüzde 10.25 çünkü bunda mutabakata varılmıştı. Eğer Rusya yüzde 10.25’lik indirimi kabul ederse sorun tahkime gitmeden çözülecek” dedi.

Doğalgaz abonelerine müjde

İGDAŞ'ta 1 metrekübü 1.011 TL olan doğalgazın bu indirimle beraber en fazla 0.907 TL olması bekleniyor. Bu da şu demek oluyor önceden 100 TL fatura ödeyen bir abone bu indirim gerçekleştiğinde en fazla 89.75 TL fatura ödeyecek.

Türk Akımı projesi hakkında

Rusya’nın Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz taşımayı hedeflediği Türk Akımı projesinde teknik görüşmelerin devamı için Gazprom’a davet göndereceklerini söyleyen Alaboyun “Temas devam ediyor. Teknik heyetler gelecek” dedi. Alaboyun, proje için henüz inşaat izni verilmediğini ve bunun uzun süre alabileceğini; bu proje ile Rusya’dan talep edilen fiyat indiriminin ilişkili olmadığını kaydetti.

Rusya’nın Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz taşımayı hedeflediği Türk Akımı projesinde teknik görüşmelerin devamı için Gazprom’a davet göndereceklerini söyleyen Alaboyun, “Temas devam ediyor. Teknik heyetler gelecek” dedi.

15-11/05/tyrkakm.jpgRusya geçen yıl sonunda dört hattan toplam kapasitesinin 63 milyar metreküp olacağını açıkladığı Türk Akımı projesinde daha sonra hat sayısını ikiye, kapasiteyi de 31.5 milyar metreküpe düşürdüğünü açıkladı

Türk Akımı’nda iki hattan birisinin 2021 yılı itibariyle Batı hattını ikame edebileceğini söyleyen Alaboyun, diğer hattan Avrupa gönderilecek gazın da öncelikle Türkiye’nin iletim sistemine girmesi ve Türkiye’nin re-export hakkının olması gerektiğini söyledi.

İran gazını Avrupa’ya biz iletelim

Batılı ülkelerin İran’a yönelik ambargolarını kalkması sonrasında İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasına da sıcak baktıklarını söyleyen Alaboyun, TANAP’a paralel bir boru hattı ile İran gazının taşınabileceğini söyledi.

15-11/05/1135637_620x410.jpgAlaboyun, gerek Türk Akımı gerekse İran gazını Avrupa’ya taşıması öngörülen Turang boru hattı projesinde Türkiye’nin talebinin sadece transit ülke olmak değil, re-export hakkı almak olduğunu söyledi

Alaboyun, “Türkiye sadece transit ülke olsun istemiyoruz, bizim gazımıza entegre olsun ve gaz fazlalığı olursa, biz de re-export edelim istiyoruz” dedi. İsrail ve Mısır ile Türkiye arasındaki diplomatik sorunlara rağmen ticari ilişkilerin sürdüğünü söyleyen Alaboyun, bu ülkelerdeki gaz rezervlerinin de Avrupa’ya ulaştırılması gerektiğini ve bunun en mantıklı yolunun Türkiye üzerinden gönderilmesi olduğunu söyledi.

İsrail ve Mısır gazı

İsrail ve Mısır ile Türkiye arasındaki diplomatik sorunlara rağmen ticari ilişkilerin sürdüğünü söyleyen Alaboyun, bu ülkelerdeki gaz rezervlerinin de Avrupa’ya ulaştırılması gerektiğini ve bunun en mantıklı yolunun Türkiye üzerinden gönderilmesi olduğunu söyledi. “Politik nedenlerle Mısır ve İsrail gazını almayacağız diye bir şey söz konusu değil” diye konuşan Alaboyun, sözlerine şöyle devam etti: “Bu gazın da bir şekilde Avrupa’ya gitmesi lazım, en yakın güzergah da Türkiye’nin mevcut iletim hatları ile Avrupa’ya gitmesi, mantıklı olan da bu. Bunun jeopolitik sorunların çözüme de katkısı olacaktır. Bizim de bilgimiz dahilinde şirketler düzeyinden temaslar oluyor.”

Nükleerde algı değişecek

Enerji Bakanı Alaboyun, Türkiye’de yenilenebilir ve yerli kaynaklarla enerji çeşitliliğinin sağlanması gerektiğini belirterek “Çok önemli bir eksiğimiz var; o da nükleer enerji. Nükleersiz bir Türkiye gelecekte enerjisiz bir Türkiye demektir. Akkuyu’da 2023’e kadar bir veya iki reaktör devreye alınacak” dedi. Alaboyun, Akkuyu Nükleer Santrali projesinin Türkiye için bir model olacağını belirterek, bu modelin Türkiye’deki nükleer enerji algısını pozitife dönüştüreceğini kaydetti. Alaboyun, Akkuyu’nun dünyadaki en güvenli nükleer santrallerden biri olacağına inandığını söyledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN