Son dönemde Ukrayna ve ardından Suriye'de silahlı güç gösteren Rusya, Japon kıyılarında da Kuril adalarına askeri üs kurdu. Artan Rus saldırganlığı silah satışlarına yansıdı ve siparişler 50 milyar doları aştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın savunma sanayi siparişleri portföyünün 50 milyar doları geçtiğini bildirdi.
Putin, yabancı ülkelerle askeri teknik iş birliği komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, Rus savunma şirketlerinin yabancı ülke şirketleri ile haksız rekabet koşullarında yarışmasına bakmayarak, Rus işletmelerinin iş birliklerini güçlendirdiklerini ve savunma siparişlerinin arttığını söyledi.
Siparişlerin yüzde 70'i tamamlandı
Yabancı ülkelerle savunma sanayi alanında imzalanan anlaşma tutarının 50 milyar doları geçtiğini kaydeden Putin, bu yıl için hazırlanması gereken siparişlerin 1 Ekim tarihi itibariyle yüzde 70'inin gerçekleştirildiğini belirtti.
Putin, savunma sanayisi alanında ithalatın ikamesi programıyla Rus işletmelerin dışa bağımlılığının azaltıldığını vurguladı. Rusya Devlet Başkanı, bu durumun devam ettirilmesi ve önemli ortaklarla pozisyonları koruyarak, milli ürünlerin bölgesel pazarlara yönelmesini sağlayacak daha aktif faaliyetlere geçilmesini istedi.
Askeri teçhizat bakım ve onarımı, ortak üretim, yabancı uzmanların eğitimi gibi alanlarda iş birliğini geliştirmenin potansiyelinin bulunduğunu kaydeden Putin, ilişkilerin sağlanması için önemli uluslararası sergilerin kullanılması gerektiğini belirtti.
Rusya'da 2015 yılında düzenlenen savunma sanayi sergilerini Orta Doğu, Afrika, Güney Amerika, Güney Doğu Asya'dan 60'tan fazla ülkenin delegasyonu ziyaret etmişti.
Bu sergilerden biri olan MAKS-2015'te toplam 350 milyar ruble tutarında anlaşmalar imzalanmıştı.
Diplomatik kriz yaşanmıştı
Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev’in Kuril Adaları’nı ziyaret etmesinin ardından, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida’nın Rusya’ya yapacağı ziyaretin ertelendiği belirtmişti.
Medvedev, bugün Japonya ve Rusya arasındaki tartışma konusu dört Kuril adasından biri olan İturup adasına gelerek Ulusal Gençlik Forumu’na katılmıştı.
Ziyaret iptal edilmişti
Bu ziyaretin ardından Japon haber ajansı Kyodo’nun aktardığına göre, Japonya hükümetinin Dışişleri Bakanı Fumio Kişida’nın Eylül ayına kadar yapılması planlanan ziyaretini ertelediği belirtilmişti.
Kyodo’ya konuşan ismi belirtilmeyen bir kaynak ayrıca “ Bu noktada Rusya ve Japonya, ileri düzey bir diyalog gerçekleştirilebilecek bir konumda değil” dedi.
İki ülkenin 2. Dünya Savaşı sonunda resmi bir barış anlaşması imzalayamamasına neden olan Kuril Adaları, 1951 yılında imzalanan San Francisco Barış Anlaşması'yla Rusya'ya bırakılmıştı. Ancak Tokyo, adalar üzerinde hala hak iddia ediyor.