PYD'nin Türk tankını hedef aldığı 9M133 Kornet nedir? İşte Rus yapımı füzenin teknik detayları

PYD'nin Türk tankını hedef aldığı 9M133 Kornet nedir? İşte Rus yapımı füzenin teknik detayları

TSK'nın "Fırat Kalkanı" harekatında, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD üyelerinin TSK'ya ait iki tanka attıkları roketlerin Rus yapımı Kornet olduğu belirlendi. Bir askerin şehit olduğu, üç askerin yaralandığı hain saldırıda kullanılan (AT-14 Spriggan) 9M133 Kornet Tipi füze nedir?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı harekatında, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD üyelerince TSK'ya ait iki tanka roket atıldı. Bir askerin şehit olduğu, üç askerin yaralandığı saldırının ardından terör örgütüne ait hedefler obüs ve top atışlarıyla vuruldu. PYD'li teröristlerin Türk tankını hedef aldığı 9M133 Kornet Tipi füze nedir?

İLK KEZ BEYTÜŞŞEBAP SALDIRISINDA ORTAYA ÇIKTI

PYD'li teröristlerin Türk tankını hedef aldığı 9M133 Kornet Tipi füze ile Türk kamuoyu 25 Eylül 2015 tarihinde Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde 2 asker şehit olduğu 1 korucu ve 8 asker yaralandığı saldırıda tanıştı. Beytüşşebap'taki çatışmalarda 34 terörist öldürülmüştü.

Beytüşşebap İlçe Kaymakamı Kadir Güntepe PKK'nın elindeki SSCB yapımı 9M133 Kornet güdümlü Tanksavar füzesinin fotoğrafını paylaşmıştı. 

KORNET NEDİR

Rus yapımı 2.nesil yarı otomatik lazer güdümlü tanksavar füzesidir. NATO rapor adı AT-14 Spriggan olup "9M133" ise GRAU adıdır.

HELİKOPTERLERE KARŞI BİLE ETKİLİ

Rusya da bulunan KBP Endüstriyel Tasarım Bürosu Ekim 1994 tarihinde Kornet sistemini tanıttı ve aynı sene içerisinde Rus Ordusu hizmetine girdi. Daha ağır bir ATGM olan füze kendinden önceki araç ve üçayaktan fırlatılabilen 9K111 Fagot (NATO rapor adı AT-4 Spigot) ve 9K113 Konkurs (NATO rapor adı AT-5 Spandrel) kablo güdümlü füzelerin yerini aldı. Füze ayrıca helikopterlere karşıda kullanılmaktadır. Bazı modellerinin sahip olduğu termobarik savaş başlığı sayesinde hafif zırhlı taşıt, piyade ve binalara karşıda etkili olmaktadır.

ABD IRAK'TA KULLANILDIĞINI YALANLADI

2003 yılındaki Irak Savaşı (II.Körfez Savaşı) sırasında, Kornet füzelerinin Amerikan Ordusuna ait M1 Abrams tanklarını imha ettiği söylentisi çıkmış ancak yapılan araştırmalarda söz konusu tankların ya dost ateşi ya da RPG türevi silahlarla vurulduğu anlaşılmıştır. Irakta Kornet füzelerinin bulunduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. GlobalSecurity.org web sitesinde çıkan bir haberde en az iki M1 Abrams tankı ve bir M2 Bradley ZSA nın Kornetler ile vurulduğu yazmaktadır. Ancak Amerikan Ordusu kaynakları adı geçen haberi yalanlamış ve Irakta Kornet sınıfı ATGMsi bulunmadığını belirtmiştir.

HİZBULLAH'DA ÇIKTI

Kornet füzelerin ilk defa bir çatışmada resmi olarak görüldüğü yer 2006 İsrail-Lübnan Savaşı dır. Suriye'den temin edildiği düşünülen füzeler Hizbullah güçleri tarafından İsrail güçlerine ait Merkava tanklarına karşı kullanılmıştır. Daily Telegraph gazetesi tarafından yayınlanan bir haberde İsrail Ordusu tarafından "Müşteri: Suriye Savunma Bakanlığı. Üretici: KBP, Tula,Rusya" yazdığı ileri sürülmüştü.  Birkaç ay sonra gelen ateşkes esnasında Hizbullah'a ait bölgede çekilen fotoğraflarda Hizbullah güçlerinin bu füzelere sahip olduğu ve kullandığı kanıtlanmıştır.

IRAK'TA KİMİN TEMİN ETTİĞİ MEÇHUL

Raporda Kornet füzelerinin savaşın ilk zamanlarında kullanıldığı anlaşılmış ancak hangi ülke tarafından temin edildiği anlaşılamamıştır.

İsrail Rusya'yı füzeleri Suriye üzerinden Hizbullah güçlerine kaçak yollardan satmakla suçlamıştır. Ancak Moskova'ya giden İsrail delegasyonun yapmış olduğu incelemelerde füzelerin doğrudan Suriye ye satıldığı görülmektedir. Rus yetkililerin her türlü inkarına rağmen füzelerin Hizbullah tarafından kullanıldığının anlaşılması üzerine, Rus hükümeti bundan sonraki Rus yapımı silah ihracatlarında daha sıkı bir kontrol uygulayacağı garantisi vermiştir

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN