283 bin adayın başvurduğu Polis Özel Harekat alımlarında parkur değişti mi merak ediliyor. Heyecan içinde sonuçlar beklenirken bir yandan da adaylar PÖH parkuruna hazırlıklarını sürdürüyor. On bin Özel Harekat alımı yapacak olan EGM başvuruları 14 Kasım'da son bulmuştu. PÖH parkuru nasıl olacak, geçen yıla göre değişiklik var mı?
Yoğun ilgi nedeniyle PÖH başvuruları başladığı gün Polis Akademisi sitesi çökmüştü. Geçen yıl bir hafta içinde açıklanan Özel Harekat sonuçları henüz açıklanmış değil. Adaylar parkur için hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Özel Harekat parkurlarında bir değişiklik yapacak mı henüz bilinmiyor. PÖh sonuçlarının açıklanmasının ardından sınav parkurunun da netleşmesi bekleniyor. İşte PÖH parkuru hakkında detaylar...
PÖH PARKURU NASIL OLACAK?
Bu yılki PÖH parkurunun 2015 yılında yapılan alımlardaki parkura benzer olması bekleniyor. Geçen yıl adaylara sunulan Özel Hareakat parkurunun çizimini ve detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.
1) Aday “BAŞLA” komutu ile çizgiyi geçtiği anda süresi başlayacaktır. İlk etap olarak aday jimnastik sıçrama tahtası üzerinden 5 kez sağa sola sıçrama hareketi yapacaktır. Sıçrama tahtası boyu 2.5 metre, yüksekliği 40 cm ve genişliği 20 cm olacaktır. Sıçrama tahtası üzerinden her bir eksik sıçrama için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir.
2) Lastik içinden geçme etabında adaylar 6 adet lastik içerisinden tek ayakla (sağ ayak sağ lastik, sol ayak sol lastik) sıçrayarak geçecektir. İçerisine basmadan geçilen her bir lastik için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir. İç genişliği 17 inch (43.18 cm) olan lastikler çapraz ve birbirine bağlı şekilde olacaktır. Lastikler yatırıldığında yüksekliği 18 cm olacaktır.
3) Ağırlık taşıma etabında adaylar, 30 kg (15x2) ağırlığında iki kum torbasını aralarında 10 metre mesafe bulunan iki dubanın dışından dolaşarak taşıyacak ve ağırlıkları taşımaya başladıkları noktaya bırakacaktır.
4) Sağlık topuna dokunma hareketinde adaylar iki nokta arasında yerde duran sağlık toplarından koşu istikametinde önce ikinci topa ardından ilk topa ve tekrar ikinci topa dokunarak 3 kez dokunuş yapacaklardır. Her bir eksik dokunma için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir.
5) Düz takla hareketinde aday, yer minderinde öne doğru (1) defa düz takla atacaktır.
6) Slalom koşu etabında 6 adet slalom çubuğu (1.5 metre yüksekliğinde ve 2.5 metre aralığında) dışından dolaşılarak tamamlanır. Her bir eksik geçiş için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) saniye ilave edilecektir.
7) Engel etabında 4 adet engel (üstten geçilecek engel yüksekliği 50 cm ve alttan geçilecek engel yüksekliği 95 cm olup engeller arasındaki mesafe 2 metre) üstten-alttan, üstten-alttan olmak üzere geçilir ve koşarak bitiş noktası geçildiğinde parkur tamamlanmış olur. Engel etabında her bir eksik geçiş, engeli hatalı geçme, devirme ve düşürme için bitiş süresine (2) saniye ceza olarak ilave edilecektir.
NOT 1: Herhangi bir istasyonu yapmayan aday elenir.
NOT 2: Fiziki yeterlilik sınavına girecek adaylar, spor malzemelerini yanlarında getireceklerdir.
FİZİKİ YETERLİLİK SINAVI
2015 yılı POMEM Özel Harekat Giriş Sınavının bir aşaması olan fiziki yeterlilik aşamasında polislik mesleğini icra edecek adayların denge ve kondisyon açısından polislik mesleğine uygunluklarını ölçecek parkur, komisyon üyelerinin kararları doğrultusunda yukarıda belirtilen ebat ve etaplardan oluşturulmuştur. POMEM Özel Harekat fiziki yeterlilik parkuru ve zaman/puan cetveli oluşturulmuş ve ekte sunulan şablonda belirtilmiştir. Adayların başarılı sayılabilmeleri için oluşturulan parkuru 48 saniyede tamamlamaları gerekmektedir. Fiziki yeterlilik parkurunu 40 saniye ve daha aşağı sürede tamamlayan adaylar yönetmelik gereği 100 tam puan alırlar. Fiziki yeterlilik sınavı sonucunda 60 puanın altında alan adaylar başarısız sayılırlar. Fiziki yeterlilik sınavı komisyonu başarısız adaylar hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrenci adayı olamaz” kararı verir ve başarısız adaylar mülakat sınavına geçemezler.
Fiziki yeterlilik sınavında adayın süresinin takibi, sınav yerinde bulunanlar tarafından görülebilecek nitelikteki sayaçlarla yapılır."
ÖZEL HAREKAT PARKUR ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Yozgat Sorgun Belediyesi tarafından Özel Harekat polisi sınavına girmek için başvuruda bulunan gençler için kurs açıldı.
Özel Harekat sınavları için çok sayıda öğrencinin başvuruda bulunduğu belirten Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, bu öğrencilerin sınavı kazanabilmesine yardımcı olmak amacıyla kurs düzenlediklerini belirtti. Kursların ücretsiz olduğunu belirten Şimşek "Birbiri ardına yayınlanan personel alımı ilanlarına, KPSS şartı olmadan en az lise ve dengi okul mezunu ve üstü şartlarını karşılayan adaylar başvuruda bulunabilecekler. Bilindiği gibi geçtiğimiz aylarda kamu kurumlarında FETÖ terör örgütüyle bağlantılı oldukları tespit edilen personelin görevden uzaklaştırılması, ya da devlet memurluğundan atılmasından sonra boş kalan kadrolara sınavsız personel alımı gerçekleştirileceği açıklandı. Bu bağlamda Özel Harekat Dairesi Başkanlığı’na da 10 bin kişi alınacağının duyurulmasının ardından ilçemizden de bu sınavlar için birçok gencimiz başvuruda bulundu. Bunlara yardımcı olmak amacıyla Sorgun Belediyesi olarak kurs açmaya karar verdik" dedi.
ÖZEL HAREKATÇI NASIL OLUNUR?
Öncelikle polis olabilmek için Polis Meslek Yüksekokulu yani PMYO'na katılmanız gerekmektedir. Lise ve dengi bir okuldan mezun olan bunun yanında gerekli başvuru şartlarını sağlayan kimseler alım olduğu sürece PMYO okuyabilmektedir. Daha sonra ise aynı tıpta olduğu gibi polislik mesleğinde de branş seçebilir ve o alana yönelebilirsiniz.
Özel harekat polisi olmak için iki farklı yöntem bulunmaktadır. PMYO öğrencisi iken seçiminizi özel harekat polisi olmak istiyorum şeklinde yapabilir ya da kadrodayken ve başka bir birimde görev yapmakta iken gerekli şartları sağlamanız durumunda müracaatınızı polis özel harekat olmak istiyorum şeklinde belirtmeniz durumlarında özel harekatçı olabilirsiniz. Peki ama nasıl? Öncelikle 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile özel harekat polisi olma şartlarında bazı değişikliklere gidildiğini belirtmek isteriz.
Özel Harekat, terorizm ve kaçakçılık gibi yasadışı olayların yerleşkelerine yapılan ani baskın görevlerinde yer alır.Olağanüstü durumlara hazırlıklıdırlar. Üstün eğitim ve tehçizata sahiptirler. Bu üstün hizmete göre eğitilen polisler belli eğitimlerin ardından atamaları yapılır ve göreve başlarlar. Bu yılda ihtiyaç duyulduğu için 10 bin PÖH alımı yapılacağı açıklandı. Alım yapılacak adayların tamamı erkeklerden oluşacak.
283 bin adayın başvurduğu Polis Özel Harekat alımlarında parkur değişti mi merak ediliyor. Heyecan içinde sonuçlar beklenirken bir yandan da adaylar PÖH parkuruna hazırlıklarını sürdürüyor