Dünya Sağlık Örgütü ‘bilgisayar oyunu bağımlılığı’nı akıl hastalığı olarak adlandırmaya hazırlanırken, uzmanlar da özellikle çocukları kıskaca alan teknolojik uygulamalara karşı ebeveynleri uyarıyor. Son araştırmalara göre, dünyada gençlerin yüzde 10’u oyun bağımlısı ve bu rakam uyuşturucu esaretinden bile yüksek.’
Dünya Sağlık Örgütü, (WHO) ‘bilgisayar oyunu bağımlılığı’nı akıl hastalığı olarak adlandırmaya hazırlanırken uzmanlar, günümüzde yediden yetmişe herkesi kıskacı altına alan teknolojik tehlikelere karşı uyarıyor. WHO, en son 1990 yılında güncellenen Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması (The International Classification of Diseases) teşhis kılavuzunun 2018’de yenileneceğini ve bilgisayar oyunu bağımlılığının da ‘akıl hastalığı’ başlığı altında kılavuzda yer alacağını duyurdu. Uzmanlar, bireyleri yalnızlaştıran, sorunlu kişilikler haline getiren ve ileri aşamalarda klinik vakalara dönüştüren teknolojik bağımlılığa karşı uyarılarda bulundu.
İşte uzman yorumları:
Yeşilay 2. Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Dinç:
ALGI TEK BOYUTA İNİYOR
“Teknoloji ile özellikle erken yaşlarda çok fazla haşır neşir olmak, algının tek bir boyuta kilitlenmesine neden oluyor. Algılarımız gelişmiyor, bu durum beyin gelişimini de olumsuz etkiliyor. Bebeklikten itibaren teknolojiye mahkum bırakılan çocuklar, maalesef beyin gelişimi anlamında dezavantajlı olarak hayata başlıyor. Gerçek hayattan koparıldığı için, gerçek hayatta mutlaka ihtiyaç duyduğumuz becerilerden mahrum kalıyor çocuklar. Bunların en başında da sosyal beceriler var. Bunlarda yeni neslin çok ciddi anlamda sıkıntı yaşadığını görüyoruz.”
Üsküdar Üniversitesi’nden Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Onur Noyan:
ARTIK HERKES İNTERNETTE
“TÜİK verilerine göre, 16-24 yaşları arasında internet kullanımı 2005’te yüzde 25’lerdeyken 2017’de yüzde 90’lara çıkmış durumda. Bu oran, 45 yaşından sonra yüzde 50, 55 yaşından sonra yüzde 25’lere düşmektedir. İnternet ve oyun bağımlılığı ile ilgili Türkiye’de yakın zamanda yapılan bir geniş örnekli bir çalışma yok. Fakat yurt dışı çalışmalarda gösterilen gençlerin yüzde 90’ı internet ve oyun ile iç içeyken, yüzde 10’u internet ve oyun bağımlısı olarak değerlendirilmektedir. Bu oranlar uyuşturucu madde bağımlılığından daha yüksek oranlardır.”
ÇOCUKLARA SORUMLULUK VERİN
Doç. Dr. Onur Noyan, ailelerin teknolojik bağımlılıkla mücadele etmek için neler yapması gerektiği konusunda şu önerilerde bulundu:
* İletişim: Koşullu mesajlar vermeden çocuklarınıza saygı ve sevgi gösterin.
* Kaliteli zaman geçirme: Çocuklarınızla park, sinema ve tiyatroya gidin.
* Oyun: Karşılıklı ya da eşli oyun oynayın.
* Model olma: Evlatlarınıza davranışlarınızla örnek olun.
* Sorumluluk verme: Çocuklara yaşlarına uygun sorumluluklar verin.
* Sınır koyma: Bilgisayar, tablet ve akıllı telefon kullanımına saat sınırı koyun.
* Önlem alma: Güvenli internet bağlantısı kullanımını mutlaka sağlayın.