Üniversite yerleştirme sonuçlarındaki hesaplama skandalıyla tepkilerin odağına yerleşen ÖSYM’den ilk istifa haberi geldi. ÖSYM Başkanı Demir “Yerleştirme hatası nedeniyle ÖSYM’nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek maksadıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama sundum” dedi.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), geçen 12 Ağustos’ta büyük bir skandala imza atmış ve üniversite yerleşme sonuçlarında puan hatası yaptıklarını açıklamıştı. Buna göre, bin 110 adayın yeri değişti, yerleşemeyen bin 628 aday bir programı kazandı, yerleşen bin 499 öğrenci ise açıkta kaldı.
Milyonlarca öğrencinin kaderinin etkileyen skandalın ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, dün canlı yayında istifa ettiğini duyurdu. LYS yerleştirme puanlarının hesaplanmasındaki hatayı kabul ederek sorumluğu üstlenen Demir “İlgili personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri sonucu ortaya çıkan yerleştirme hatası nedeniyle ÖSYM’nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek maksadıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama bugün itibarıyla sunmuş bulunmaktayım” dedi. “Büyük idari kusur olduğunu kabul ediyoruz” diyen Demir, “Bu kuruma sahip çıkmalıyız.Ek puan uygulaması bu yıl ilk kez yapılıyor ve bu nedenle teknik bir hata oluştu. İlgili birimlerin yapmaları gereken bazı işlemleri sonradan farketmeleri sonucu ortaya çıkıyor. Kendisinin yerleştirilmesi gereken bir adayın kendisinin fark etmesi üzerine kurulu araması üzerine hata bulunuyor. Sonra arkadaşlar bana geldi böyle bir hata yapılmış ne yapmamız gerekiyor diye. Ben de yapılan hatanın giderilmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini aktardım. Bu yerleştirme ilk kez yapılıyor ve bu kural bu yıl ilk kez gelmiş. Bu ikisi üst üste gelince böyle bir hata olduğu gözlemlendi. Bütün adaylarımız cevap kağıtlarına ulaşabiliyor. Şeffaflık konusunda ÖSYM’nin durumu ortadadır. 2010 meselesi memleketimizin başına kabus gibi çökmüştür. Yargıdan güvenlikten bütün bu kurumlara verildiği gibi buraya da zarar verilmiştir” ifadelerini kullandı. Demir “ÖSYM’yle ilgili haber yapılırken bardağın dolu tarafı da görülmeli” sözleriyle istifa konuşmasını bitirdi.
ÖSYM ve YÖK, bu yıl yapılan başta sınav değişiklikleri olmak üzere birçok tartışmalı konuyla hedef olmuştu. 15 dakika kuralı, boş kontenjan ve son olarak yerleştirme sonuçlarında hata yapılması kurum güvenilirliğini ve ciddiyetini sorgulanır hale getirmişti.
‘BİR HAK MAĞDURİYETİ SÖZ KONUSU DEĞİL’
Canlı yayında istifa kararını açıklayan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, önceden üniversiteye yerleşen ardından ‘Kazanamadın’ denilen öğrencilere ilişkin bir mağduriyet durumu olup olmadığı sorusuna “Onlara yanlış bir haber verdik. Yoksa bir hak mağduriyeti söz konusu değil. Normalde yerleşmemeleri gerekirken yanlışlıkla yerleştirildikleri için o kişiler için nesnel bir hak mağduriyetinden bahsedemeyiz. Ama bir idari kusur olduğunu kabul ediyoruz” diye konuştu.