Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nın kuruluşundan bu yana çalışan uzmanların Tapu Kadastro ve SSK gibi kurumlara atanmasıyla yaşanan skandalın ardından bu defa güzel haber geldi. “Arşivlerimizin, bu arkadaşlarımızın omuzlarında ayağa kalktığını en iyi bilenlerdenim” diyen kurumun Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ‘yanlış tasarruf’un yol açtığı hasarı telafi sözü verdi. Ünal, “Arşiv hizmetlerinde yetişmiş, emek sarf etmiş eski kurum personelimizin de yeni kurumumuza kazandırılması yönünde çalışmalarımız sürmektedir” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Devlet Arşivleri Başkanlığı’na bağlanan Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda 250 kişinin görev yeri değişikliğiyle ilgili ilk resmi açıklama geldi. Çoğunu akademik kamuoyunun da yakından tanıdığı uzman isimlerin SGK, Tapu Kadastro ve İçişleri gibi yerlere atanması konusunda Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, arşiv hizmetlerinde yetişmiş, emek sarf etmiş eski kurum personelinin de yeni kuruma kazandırılması yönünde çalışmaların sürdüğünü belirterek, kurumda yeniden yapılanmanın bütün ayrıntılarıyla devam ettiğini ve hakkaniyetle sonuçlandırılacağını söyledi.
Geçen ay gündeme gelen bu değişiklik kamuoyunda tepkiye yol açmıştı. Görev yeri değişikliğini internetten öğrenen isimler arasında Sinan Çuluk, Muzaffer Albayrak gibi tanınmış araştırmacılar da bulunuyordu. Bu değişiklik işin uzmanları tarafından ‘yanlış tasarruf’ olarak değerlendirilmişti. Konuyla ilgili olarak Ünal, ilk kez yorum yaptı ve “Yeni Türkiye’nin güzide bir kurumu olma yolunda dev adımlar atılırken, haksız ithamlara maruz kalınmasını da manidar bulmaktayım. Takdir edersiniz ki yeniden yapılanma; mevzuat hazırlığı, iş ve işlemlerin belirlenmesi ve bu çerçevede insan kaynağı planlamasını da içeren bir süreçtir. Bu süreç ilmek ilmek halı dokumak gibidir; bütün ayrıntılarıyla devam etmektedir ve hakkaniyetle sonuçlandırılacaktır” dedi. Ünal, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile tanınan büyük fırsatın kurumumuzu geleceğe sağlam köklerle taşıması için gece gündüz gayret göstermekteyiz. Tabii bunun yanı sıra henüz tamamlanmamış olan bu süreci akamete uğratacak yanlış ve eksik haberleri tekzip etmek benim görevimdir. Nitekim gelinen nokta itibarıyla fazlasıyla istismarına kalkışılan mevcut arşiv çalışanları hakkında bir oran verecek olursak; eski Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde arşiv iş ve işlemlerinde çalışmakta olan toplam 488 kişiden yüzde 71’inin yeni teşkilatta göreve başladığını söyleyebilirim. Tekrar vurguluyorum ki güçlü yapılanma yolunda çalışmalarımız, her konuda olduğu gibi insan kaynakları planlaması noktasında da devam edecektir. Nihayete erdiğinde ne şekilde güçlü bir kurumun ortaya çıktığı görülecektir. Arşiv hizmetlerinde yetişmiş, emek sarf etmiş eski kurum personelimizin de yeni kurumumuza kazandırılması yönünde çalışmalarımız sürmektedir. Arşivlerimizin bu arkadaşlarımızın omuzlarında ayağa kalktığını en iyi bilenlerdenim.”
Uğur Ünal, ‘Osmanlı Arşivleri kapatıldı’ yönündeki haberler konusunda ise “İfade ediliş tarzına gülüyorum” yorumunu yaptı. Kendisinin de bir Osmanlı tarihçisi olduğunu aktaran Ünal, bu unvanı Osmanlı Arşivinin sadık bir araştırmacısı olarak elde ettiğini söyledi. Ünal “Osmanlı Arşivi tabiri teamülen, mekansal, fiziksel ve tarihi dönem olarak ayrılmış Devlet Arşivimizi oluşturan en büyük arşiv fonunu ifade etmektedir. Sonuç olarak, Osmanlı Arşivi, bugüne kadar ne şekilde varsa bugünden itibaren daha güçlü ve etkin olarak faaliyetlerini yürütecektir. Osmanlı’dan günümüze intikal eden evrak, bizim evladımız gibidir. Onu korumak, kollamak, dünya ve Türkiye ilim dünyasına en pratik ve faydalı şekilde sunmak, yürütmek de asli görevimizdir” diye konuştu.