‘Kozmik Oda’dan çıkarılan gizli belgelerin FETÖ tarafından TÜBİTAK’tayken kopyalandığının ortaya çıkması üzerine kopyaların kime gönderildiği tespit edilmeye çalışılıyor. Belgelerin Genekurmay dışına çıkarılıp çalınmasında ise Genelkurmay eski Adli Müşaviri Albay Köse’nin örgüte yardım ettiği belirlendi.
EROL METİN / ÖZEL HABER
FETÖ’nün, kamuoyunda “Kozmik oda” olarak bilinen Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı’ndaki devletin güvenliğini ilgilendiren kozmik sırları 3 kopya halinde kaçırdığı ortaya çıktı. Düşman işgali sırasında direnişi organize edecek askeri personel ve vatan savunmasında görev alacak sivillerin listelerinin de yer aldığı belgelerin örgüte aktarılmasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası TSK’dan ihraç edilen ve tutuklanan eski Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse’nin kilit rol oynadığı anlaşıldı.
İMAJLAR KASADA TUTULDU
Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı’nda arşivlerin tutulduğu odalarda TÜBİTAK’taki bir uzmanla birlikte günlerce arama yapan eski Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan’a Jandarma Genel Komutanlığı’ndan bir subay refakat etmişti. Belgelerin dışarıya sızdırılması ihtimaline karşı Kayan’ın cep telefonuyla içeriye girmesine izin verilmemiş ve herhangi bir cep telefonu kullanımına yönelik de bölgeye jammerlar konulmuştu. Edinilen bilgilere göre Kayan, TÜBİTAK uzmanının yardımıyla incelediği hard disklerden ikişer imaj aldı. Bu imajların dava açılıncaya kadar Genelkurmay Destek Kıtaları Grup Komutanlığı’ndaki bir kasada tutulması kararlaştırıldı.
ALBAY KÖSE DEVREYE GİRDİ
Geçen süre zarfında Genelkurmay yetkilileri, söz konusu gizli belgeleri herhangi bir kuruma göndermedi. Ancak 2013 yılında Seferberlik Tetkik Kurulu’nun lağvedilmesine karar verilince devreye o dönem Genelkurmay Adli Müşavirliği koltuğunda oturan FETÖ tutuklusu Albay Muharrem Köse girdi. Köse, “Kozmik oda” soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’ye Seferberlik Tetkik Kurulu’nun kapatılacağını anlatarak, kendilerindeki hard disk imajlarının ne yapılması gerektiğini sordu. Bunun üzerine Bilgili de imajların kendilerine teslim edilmesini talep etti.
TÜBİTAK’TA KOPYALANDI
Savcı Bilgili, bir müddet sonra teslim aldığı imajları TÜBİTAK’a gönderdi. Daha sonra yapılan incelemelerde hard disk imajlarından TÜBİTAK’tayken 3 kopya alındığı tespit edildi. Elde edilen kopyaların nerede tutuldukları ve kime gönderildiklerinin tespiti için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Başlatılan kozmik oda kumpası soruşturmasında Albay Muharrem Köse bir numaralı şüpheli olarak yer aldı. Hard disk imajlarından kopya aldıkları açığa çıkan eski TÜBİTAK görevlilerinin firarda oldukları anlaşıldı.
BELGELER İSTİHBARAT SERVİSLERİNE Mİ VERİLDİ ?
Konuyla ilgili Karar’a konuşan dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türkiye’nin seferberlikte nasıl hareket edeceğine ilişkin planların ve direnişçi listelerinin dış istihbarat servislerinin eline geçmiş olabileceğini söyledi. Türkiye’nin savunmasının risk altında olduğunu ifade eden Pekin, “Adamlar o listeleri istedikleri gibi kullanabilirler. Yarın işgal olduğunda bunlar liderlik yapabilir, bunlar direnebilir diyerek listedekileri etkisiz hale getirebilirler” dedi. Pekin, kapatılan Seferberlik Tetkik Kurulu’nun yeniden kurularak ülke savunmasına ilişkin planların sil baştan yapılması gerektiğini kaydetti.