ABD'de bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, FETO'nun ABD'den kaçabileceğine dair iddialara ilişkin "Başka bir ülkeye kaçış arayışı içinde olduğuna dair elimizde güçlü istihbarat bilgileri var. Kanada, Belçika, Norveç, Brezilya gibi bazı ülkelerde yer arayışı var" açıklamasında bulundu.
ABD'de bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Washington'da mevkidaşı Loretta Lynch ile Fetullah Gülen'in iadesini görüştü.
Görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, muhataplarına yeni delliler sunduklarını bildiren Bozdağ, Gülen'in, Türkiye'ye iade edilebilir endişesiyle yeni ülke arayışlarına girdiğini de söyledi.
Tüm bu gelişmelerin ışığında ABD'den NTV canlı yayınına konuk olan Adalet Bakanı Bozdağ, Hüseyin Günay'ın sorularını yanıtladı.
Gülen'in iadesi konusunda ABD'li mevkidaşınızla bir araya geldiniz. Uzun sayılabilecek bir görüşmeydi. Ön plana neler çıktı, neler konuşuldu?
ETKİN İŞBİRLİĞİ
ABD Bakanı ile öncelikle terörizmle etkin mücadele konusunda uluslararası işbirliğinin önemi üzerine konuştuk. Çünkü Türkiye eş zamanlı, PKK, PYD, DEAŞ, FETÖ pek çok terör örgütüyle mücadele ediyor. Bizim tecrübemiz terörizmde etkin sonuç alabilmek için ulusşlararası etkin işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Onun için ABD ile Türkiye'nin dost ve müttefik iki ülke olarak bu işbirliğini daha da güçlendirerek devam ettirmesinin altını çizdik. Fetullahçı Terör Örgütü'nün yapısı hakkında sayın bakana aktarma imkanı bulduk ve bu örgütün işleyişiyle diğer örgütlerden farklı olduğunu özellikle vurguladık. 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünü gerçekleştiren bu örgütün ülkemizde 241 kişiyi öldürdüğünüz 2 bin 194 vatandaşımızı yaraladığını ve büyük zararlar verdiğini, bu darbe teşebbüsünün sevk ve idarecisinin, bütün bu cinayet ve yaralamaların birinci failinin Gülen olduğunun altını çizdik. Türkiye'nin bu noktada ABD'den beklentilerini ifade ettik.
GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ
Hem iade anlaşması üzerinde değerlendirmelerimiz oldu karşılıklı hem de bizim taleplerimiz üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. İadesi, iade amacıyla tutuklanması, geçici tutuklama ve şu anda Pensilvanya'da terör örgütünü fiilen yönetmeye devam eden terörist Fetullah Gülen'in bu serbestliğinin sınırlandırılması ve buna izin verilmemesinin altını çizdik. Dost ve müttefik bir ülkede yine dost ve müttefik olan bir ülke aleyhine terör faaliyetlerini, televizyonlara röportaj vermek, video konferanslarla mesajlar iletmek, gizli mesaj ve talimatlar yollamak, algı operasyonları yapmak ve Türkiye'de başkaca terör faaliyetlerine emir talimat ve komuta etme noktasında çok büyük serbestlik var. Bunun kısıtlanmasının önemli olduğunun altını çizdik.
Beraberinizde yeni deliller-dosyalar getirdiğinizi belirttiniz. Bu deliller 15 Temmuz darbe girişimine mi ait yoksa daha önceki süreci mi kapsıyor?
15 Temmuz'a ilişkin geçici tutuklama istedik. 4 ayrı dosyada da iade talebimiz var.
İki ülke arasında bir komisyon kurulması mümkün mü?
Adli yardımlaşmaya bakan bir birim var. Dün Sayın Bakan bu konularla ilgili 5 ayrı savcı görevlendirdiğini ifade ettiler.
Siz ABD Adalet Bakanı'ndan nasıl bir izlenim aldınız, darbenin ardında Fetullah Gülen'in olduğuna inanıyorlar mı veya sunmuş olduğunuz delillere bakış açıları nelerdir?
Ben ona girmek istemem doğru da görmem. Kendi düşüncelerimizi en üst seviyede Sayın Bakan'a ilettik. Niyet okuma yapmayı doğru görmüyorum. İade şartları olup olmadığına mahkeme karar verecek. Yargısal süreçlerin hızlandırılmasını istiyoruz.
İade süreci uzadıkça başka bir endişe akıllarda beliriyor Fetullah Gülen başka bir ülkeye kaçarsa? Siz bu konudaki endişelenizi dile getirdiniz. Nedir istihbaratınız?
Başka bir ülkeye kaçış arayışı içinde olduğuna dair elimizde güçlü istihbarat bilgileri var. Kanada, Belçika, Norveç, Brezilya gibi bazı ülkelerde yer arayışı var.
Bu 4 ülkenin olmasının özel bir sebebi var mı?
Bazıları ile ilgili iade sözleşmesi yok. Kaçış için yer arayışında birtakım ülke yönetimleriyle de temas kurma ihtimalleri güçlü. ABD yönetimi ve halkı Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetini anlaması için empati yapması lazım. Eğer Obama ve ailesine suikast girişimi yapılmış olsaydı halkın üzerine tanklar sürülse ve netice 241 ABD vatandaşı öldürülseydi bu işi yapan terör örgütü üyelerini bağlı olduğu örgüt lideri Türkiye'de olsaydı Türkiye ABD'nin iade taleplerine olumlu olumsuz cevap vermemiş olsaydı ABD yönetimi ve halkı ne hissederdi? Tartışmaya mahal bırakmayacak belgeler var. Bize göre sağlam bir dosya. Gülen'in serbestçe dolaşmasını kabul edemeyiz.
ByLock konusu FETÖ'nün bununla iletişim kurduğunu biliyoruz. Geçici tutuklama talebi için bu yeterli mi?
Bizim talebimizde ByLock yok. Darbe teşebbüsü başlı başına bir suç. İkisi birbirinden farklı. Ancak son zamanlarda Türkiye'de bunu sulandırmak için bir kampanya yürütüldüğünü görüyoruz. ByLock'a referansla giriliyor. Sizi akredite etmesi gerekiyor. Karşı taraftaki kişinin sizi kabul etmesi gerekiyor. Sonra size bir şifre veriyorlar. Elin değdi indirdim. Veya AppStore'dan aldım demeleri mümkün değil belli bir süre duruyor orada sonra indiriyorlar. 3 ay içerisinde girenlerin hepsi FETÖ üyeleri. Birincisi referans ikincisi kabul üçüncüsü şifre dördüncüsü hepsi örgüt üyesi ve o muhteva. Bu delil sahih bir delil. Bu özel yapılmış bir yapı.
Türkiye'nin B planı var mı?
ABD Adalet Bakanlığı idari çalışmayı yürütecek yargı karar verecek bu da zaman alacak eğer ABD bu kadar cinayette eli olan terör örgütü liderinin iadesine karar vermezse bu Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri çok kötü bir biçimde etkileyecektir. ABD için Usama Bin Ladin ne anlam ifade ediyorsa Türkiye için de Gülen aynı şeyi ifade etmektedir. Bu elbette ilişkilerimize çok büyük zararlar verecektir. Ben ABD'nin bir teröristle Türkiye'yi değiştirmeyeceğine dair umudumu hala koruyorum.
Rıza Sarraf dosyasına ilişkin ''Türkiye üzerinde bir oparasyon yapılıyor'' dediniz dün yaptığınız basın toplantısında. ''Operasyon''dan kastınız nedir, ne anlamamız lazım bu operasyon kelimesinden...
Bunu toplantı ana gündeminde konuşmadık ayakta ayrılırken konuştuğumzu konu. Sarraf bir Türk vatandaşı Türkiye'deki işlemleri yasal.