Son dakika OHAL komisyon kararları ve açıklamalar neticesinde OHAL komisyon başvuru sonuçları hakkında yapılan değerlendirmeleri haberimizde bulabilirsiniz. Kanlı FETÖ darbe girişimi sonrası binlerce kişi meslekten ihraç edilmiş bazıları hapis cezasına çarptırılmıştı. Mesleğe dönmek için başvuru yapan vatandaşlar ise şimdi merakla 2017 OHAL komisyon başvuru sonuçların ve Olağanüstü hal (OHAL) kararlarını merak ediyor. Siz de haberimizden en son yapılan açıklamaları öğrenebilir konu hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. OHAL Komisyonu meslekten ihraçlarla ilgili olarak ilk kararını verdi. Kararlarda mesleğe iade ile başvurunun reddi yönünde hükümler yer aldı. Komisyonda incelenen 300'e yakın dosya karara bağlandı. İşte ayrıntılarıyla OHAL komisyon kararları ve OHAL komisyonu başvuru sonuçları sorgulaması hakkında merak ettikleriniz.
Son dakika OHAL kararlarını ve komisyonun aldığı kararlara ilişkin sonuçlara dair açıklamaları haberimizde bulabilirsiniz. Binlerce meslekten ihraç edilen kişinin aradığı OHAL komisyon başvuru sonuçları sorgulama ve detayları açıklanmaya devam ediyor. Meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen öğrenciler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli, kapatılan kurum ile kuruluşlara ilişkin başvurulara bakmak üzere 685 sayılı KHK ile kurulan ve 22 Mayıs'ta göreve başlayan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna bugüne kadar 103 bin 276 başvuru yapıldı. Komisyon, incelemelerini bitirdiği çok sayıda başvuru dosyasıyla ilgili karar sürecine geçti. OHAL Komisyonu, meslekten ihraç edilenlere ilişkin ilk kararlarını verdi. Komisyonun, meslekten ihraçlarla ilgili başvurulara ilişkin hükümleri arasında kabul ve ret kararları yer aldı. Meslekten ihraç edilen ve başvurusu kabul edilenlerle ilgili kararlar, Devlet Personel Başkanlığına bildirildi. Başvurusu kabul edilen kişiler, 685 sayılı KHK'daki hüküm gereğince, eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara 15 gün içinde atanabilecek. İşte tüm ayrtıntılarıyla OHAL komisyon kararları neler ve OHAL komisyonu başvuru sonuçları sorgulaması hakkında tüm merak ettikleriniz.
DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI'NA BİLDİRİLDİ
Komisyonun, meslekten ihraçlarla ilgili başvurulara ilişkin hükümleri arasında kabul ve ret kararları yer aldı. Meslekten ihraç edilen ve başvurusu kabul edilenlerle ilgili kararlar, Devlet Personel Başkanlığına bildirildi. Başvurusu kabul edilen kişiler, 685 sayılı KHK'daki hüküm gereğince, eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara 15 gün içinde atanabilecek. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun ret kararlarına karşı yargı yolu açık olacak. Kararlara ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yetkilendirilen idare mahkemelerine dava açılabilecek.Komisyon, diğer başvurularla ilgili değerlendirmelerini sürdürüyor.
KOMİSYONDAN AÇIKLAMA
OHAL Komisyonu'ndan kararlara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 685 sayılı KHK ile kurulan OHAL İnceleme Komisyonu, dosyası tekemmül eden ve incelemesi tamamlanan başvurulara dair kararlarını vermiştir. Bu kararlar içinde kabul ve ret kararları bulunmaktadır. Komisyon kararları, 685 sayılı KHK'nın 10., 12/7/2017 tarihli ve 30122 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği'nin 15'inci maddesinde belirtilen ilgili kurumlara bildirilecek ve bu kurumlar tarafından başvurucuya tebliğ edilecektir. Komisyon kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren altmış gün içinde 685 sayılı KHK'nın 11 ve ek 1 inci maddesinde belirtilen kurum veya kuruluşlar aleyhine Hâkimler ve Savcılar Kurulunca belirlenen Ankara idare mahkemeleri nezdinde iptal davası açılabilecektir. Diğer taraftan, 17 Temmuz 2017 tarihinden itibaren elektronik başvuru sistemi üzerinden alınan başvurular valilik veya ilgili kurumlar aracılığıyla Komisyona intikal ettirilmiş ve söz konusu başvuru süreci 23 Ekim 2017 tarihinde sona ermiştir. Komisyon tarafından elektronik ortamda başvuru alma, arşivleme ve inceleme için özel bir bilgi işlem altyapısı oluşturulmuş, başvurulara ilişkin tüm bilgiler bu sisteme kaydedilmiştir. Komisyon çalışmalarına yardımcı olmak üzere, 28’i hâkim, 30’u müfettiş ve 40’ı uzman olmak üzere toplam 190 personel görevlendirilmiştir. 22/12/2017 tarihi itibariyle Komisyona yapılan başvuru sayısı 103.276’dır. Kurumlardan intikal eden personel dosyaları, mahkeme dosyaları ve eski başvurularla birlikte toplam 212.554 evrakın tasnif, kayıt ve arşivleme işlemi tamamlanmıştır. Komisyonumuz, başvurulara ilişkin inceleme ve değerlendirme çalışmalarına devam etmektedir.
KOMİSYONUN GÖREVİ
Komisyon, olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen aşağıdaki işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verir. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi. Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi. Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması.
DEVLET PRESONEL BAŞKANLIĞI İÇİN TIKLAYIN...
Emekli personelin rütbelerinin alınması. Olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle gerçek veya tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin olarak doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen işlemler de Komisyonun görev alanındadır. Bu maddede belirtilen işlemlere bağlı olarak olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerde yer alan ilave tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında ayrıca başvuru yapılamaz
GÖREV SÜRESİ
Komisyon, bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle görev yapar. Bakanlar Kurulu, gerek görmesi halinde bu süreyi bitiminden itibaren birer yıllık sürelerle uzatabilir. Komisyonun ilk seçilen üyeleri, iki yıllık sürenin sonuna kadar görev yapar. Sürenin uzatılmasına karar verilmesi halinde 1 inci maddenin ikinci fıkrasındaki usule göre yeni üyeler belirlenir. Daha önce görev yapan üyeler de yeniden görev alabilir.
OHAL NEDİR?
Olağanüstü hal, yani kısaca OHAL durumunda yönetim makamlarının yetkisini genişlemesi sonucunu ortaya çıkarmaktadır. OHAL'in tartışmalı yönü yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır. OHAL, doğal afet, salgınlar, ekonomik bunalım, yaygın şiddet olayları gibi hallerde uygulanmaktadır. Türkiye'de olağanüstü hal; 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve "anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması" olarak nitelendirilen durumlardır. OHAL gerektiren durumların görülmesi durumunda Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu'nun görüşünü de aldıktan sonra, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hâl ilan edebilir.
Olağanüstü Hal İlan Edilmesinin anayasal dayanağı nedir?
Olağanüstü Hal Anayasanın 119, 120 ve 121. maddelerinde düzenlenmiştir. İlgili maddeler şu şekildedir:
Tabiî afet ve ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hal ilânı
MADDE 119. – Tabiî afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir.
Şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması sebepleriyle olağanüstü hal ilânı
MADDE 120. – Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir.
20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL anayasanın 120. maddesine dayanılarak yani şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması sebebiyle ilan edilmiştir.
Olağanüstü Hal nasıl yürürlüğe girer?
Anayasanın 121. maddesine göre; “Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilânına karar verilmesi durumunda, bu karar Resmî Gazetede yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir”.
Olağanüstü Hal (OHAL) ilanına karşı yargı yoluna gidilebilir mi?
Olağanüstü hal ilan kararı idari bir işlem olduğu için yargısal denetime tabidir. Ancak OHAL kararı yürürlüğe girdikten sonra aynı gün TBMM onayına sunulur. TBMM’nin söz konusu kararı onaylaması veya reddetmesi parlamento kararı şeklinde olacağından ve parlamento kararlarının kural olarak denetimi mümkün olmadığından OHAL kararının denetimi de mümkün olmayacaktır.
OHAL kararıyla temel hak ve hürriyetler nasıl etkilenir?
OHAL kararı ile temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir. Anayasanın 15. maddesi uyarınca temel hak ve hürriyetler, olağanüstü hallerde milletlerarası yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde kısmen veya tamamen durdurulabilir. Ancak çekirdek alana yani kişinin yaşama hakkına, maddi ve manevi bütünlüğüne dokunulamaz, kimse din vicdan düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz, suç ve cezalar geçmişe yürütülemez, suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. Bu ölçüler dâhilinde temel hak ve hürriyetler kanuna gerek kalmadan sınırlanabilir.
Olağanüstü Hal Nasıl Uygulanır?
20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL kararı tüm yurtta ilan edilmiştir. 2935 sayılı OHAL kanunun 14. maddesi gereği OHALin uygulanması koordine ve işbirliği Başbakanlıkça sağlanmak suretiyle bölge valilerine ait olacaktır. Olağanüstü hal makamlarının bütün eylem ve işlemlerine karşı iptal davası açılabilir ve yürütmeyi durdurma istenebilir.
OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi nedir?
Bakanlar Kurulu tarafından olağanüstü hal kanun hükmünde kararnamesi çıkarılabilir. Olağanüstü hal KHK lerinde konu sınırlaması yoktur. Diğer bir ifadeyle OHAL KHK’sı ile herhangi bir temel hak ve hürriyet sınırlanabilir. Ancak anayasada bunun sınırları vardır. Buna göre KHK olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda çıkarılmalıdır ve yukarıda bahsedilen çekirdek alana dokunulmamalıdır. Olağanüstü hal KHK lere karşı herhangi bir yargısal denetime gidilemez. Ancak TBMM’nin onayı sonrasında denetime gidilebilir. Eğer TBMM onaylarsa kanuna dönüşen KHK anayasa mahkemesi tarafından denetlenebilir. Belirtmek gerekir ki ismi olağanüstü hal KHK olsa bile anayasa mahkemesi gerçekten olağanüstü hal KHK incelemesi yapmakta ve eğer ortada bir olağanüstü hal KHK düzenlenmesini gerektirecek sebeplerin olmadığına kanaat getirirse dönüştürme kuramı gereği bunları olağan dönem KHK olarak kabul edip denetleyebilmektedir.
Son dakika OHAL komisyon kararları ve açıklamalar neticesinde OHAL komisyon başvuru sonuçları hakkında yapılan değerlendirmeleri haberimizde bulabilirsiniz. Kanlı FETÖ darbe girişimi sonrası binlerce kişi meslekten ihraç edilmiş bazıları hapis cezasına çarptırılmıştı. Mesleğe dönmek için başvuru yapan vatandaşlar ise şimdi merakla 2017 OHAL komisyon başvuru sonuçların ve Olağanüstü hal (OHAL) kararlarını merak ediyor. Siz de haberimizden en son yapılan açıklamaları öğrenebilir konu hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. OHAL Komisyonu meslekten ihraçlarla ilgili olarak ilk kararını verdi. Kararlarda mesleğe iade ile başvurunun reddi yönünde hükümler yer aldı. Komisyonda incelenen 300'e yakın dosya karara bağlandı. İşte ayrıntılarıyla OHAL komisyon kararları ve OHAL komisyonu başvuru sonuçları sorgulaması hakkında merak ettikleriniz.