Musul'daki Beşika kampına IŞİD saldırısı kamerada

Musul'daki Beşika kampına IŞİD saldırısı kamerada

IŞİD'in Musul'daki Türk askeri kampı Başika'ya saldırısından ilk görüntüler geldi. 4 Türk askerinin yaralandığı Katyuşya roketleriyle yapılan saldırı 3 saat sürdü. Türk topçuları terör örgütüne anında karşılık verdi. Musul'da Sünni güçlere saldırı başlatan IŞID'in Başika kampını da hedef alması, Türkiye'nin askeri birlik sekviyatının da haklı olduğunu ortaya koydu.

Türkiye'nin Musul'daki birliğine askeri sevkiyatla takviye yapmasının ardından günlerce konuşulan Beşika kampı bugün saldırıya uğradı. IŞİD terör örgütü Beşika kampına saldırı düzenledi. IŞİD militanlarının Katyuşya roketleriyle düzenlediği saldırı 3 saat sürdü. IŞİD saldırısının görüntüleri de geldi. Mehmetçiğin karşılık vermesi üzerine püskürtülen saldırının ilk görüntüleri çatışmanın şiddetini de gözler önüne serdi. İşte IŞİD'in Türk üssü Beşika kampına düzenlediği saldırının görüntüleri:

15-12/16/cwxhkgbwsaaxcw_-1450286719.jpg

IŞİD'in Beşika'ya böyle saldırdı:

IŞİD'in Beşika kampına saldırısı Ankara'yı da alarm durumuna geçirdi. Yaralı 4 Türk askeri Hakkari'ye getirilerek tedavi altına alındı. Çatışmalarda Şii Haşdi Vatani milislerinden iki kişinin öldüğü, altı kişinin ise yaralandığı açıklandı. 

15-12/16/cwxd2wwveaalccs-1450286732.jpg

Irak Beşika krizi çıkardı

Türkiye'nin Musul'a askeri sevkiyatına Irak yönetimi sert tepki göstermişti. Irak Başbakanı Haydar İbadi Türkiye'yi tehdit etmişti. İbadi "Sayısı 1 Alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik ve Bu Irak'ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir" dedi. Irakıl yöneticiler Türkiye askerini çekmezse vururuz tehdidinde bulunmuştu. 

Başbakan Davutoğlu ise askeri sevkiyatın eğitim amacıyla bölgede bulunan Türk birliğinin güenliğinin sağlanması olduğunu açıkladı. Davutoğlu "Kimsenin toprağında gözümüz yok" dedi. Irak ise Türkiye'yi BM'ye şikayet etti. 

Musul kenti 2014 Haziran ayından bu yana terör örgütü IŞİD'in kontrolündü. Tarihi ve kültürel bağlarının bulunduğu Musul Türkiye için önemli. IŞİD'le mücadele kapsamında Peşmergeye eğitim veren Türkiye, Beşika kampının güvenliğini sağlamak için 5 aralıkta asker sevikyatı yaptı. 

Beşika Türk üssüne dönüştürüldü 

Bin 200 Türk askeri, IŞİD kontrolündeki Musul’un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına girmişti. 3 gün önce başlayan intikal 5 Aralık saat 17.00’de tamamlandı. 20-25 kadar tank da birliğe eşlik etti.

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hakimiyetindeki Başika ilçesindeki Türk eğitim birliğinin Peşmergge güçlerini eğittiği kamp, tabur seviyesinde bir kuvvet ile Türk üssüne dönüştürüldü.

Bakişa neresi, kelime anlamı ne?

Musul'un 20 km. kuzeydoğusunda bulunan ve tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika'nın ismi, Aramice'de "Bet" (Ev) ve "Aşika" (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve "Aşıklar Evi" anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Yezidilerin ve Şabakların yanısıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor.

IŞİD bu yerleşimi Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra ismini "Dua" olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007'de Başika'nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam'a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Yezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN