Maliyet vatandaşa daha az yansısın

Maliyet vatandaşa daha az yansısın

Sebze meyvede fireyi azaltmayı amaçlayan düzenlemenin yaratacağı ek maliyet için perakende sektörü teşvik bekliyor. GPD Başkanı Songör, “Bu maliyetlerin tüketicimize en az düzeyde yansıması için bir teşviki elzem buluyoruz. Esas yük perakende sektöründe” dedi.

Gıda Perakendecileri Derneği’nin (GPD) “Perakendenin Yarattığı Değer” temasıyla düzenlediği Ortak Gelişim Kongresi, perakende sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Kongrenin açılış konuşmasını yapan GPD Başkanı Mustafa Songör, enflasyonla mücadele kapsamında sebze meyve ticaretinde firenin düşürülmesini amaçlayan düzenlemenin yaratacağı ek maliyet nedeniyle perakende sektörünün teşvik beklediğini, ayrıca asgari ücret konusunda da desteklerin gündeme alınması gerektiğini söyledi. Songör, “Bu maliyetlerin tüketicimize en az düzeyde yansıması için, şimdiye kadar perakendenin pek de faydalanamadığı bir teşvik sistemi geliştirilmesini elzem buluyoruz. Üretici ve aracıların teşviklerle desteklenmesi gündemde iken, esas maliyeti yüklenen perakendecilerin bu teşvikler dışında bırakılmaması gerekir” diye konuştu. Perakende sektörünün en önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturan personel maliyetlerindeki artışa da dikkat çeken Songör; asgari ücrete yapılan yüzde 30 artış sonrası getirilen desteğin uzatılmasının gündeme alınmasını beklediklerini söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel de, arz zincirinin kalitesini artırmak için yeni bir karar üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Yücel, “Modern toptancı halleri kurulmasını planlıyoruz.  Türkiye’de nerelerde toptancı halleri kurulacak? Bir komisyon halinde belirlenecek ve burada zorunlu olarak hal kurulacak. Onun dışında toptancı halleri de ön toplama merkezleri haline getirilecek. yani toptancı hal komisyonu kaldırılacak” dedi.

'HALA PARA KAZANMIYORUZ'

Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan da perakende sektörünün halihazırda para kazanamadığını belirterek, gıda tedarik zincirindeki kaybın sadece sektörün değil, ülkenin kaybı olduğunu söyledi. Özerkan, gıdada arz zincirin tüm halkalarının doğru kurgulanması gerektiğini, iyi uygulamalarla üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının azaltılabileceğini belirtti. Kongre kapsamında gerçekleştirilen “Karmaşık Dünyada Başarı İçin 5+3 İpucu” başlıklı oturumda konuşan Coca-Cola İçecek Türkiye Genel Müdürü Tugay Keskin ise iş dünyası ve perakende sektöründe başarı için neler yapılabileceğini anlattı.

ÇÖZÜM GÜÇLÜ ALTYAPIDA

Migros Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Tort, perakendede bütüncül çözümlerin kurgulanması halinde sektörün nitelikli şekilde dönüşeceğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Altyapısı güçlü, kurumsal yapıları gelişmiş kooperatifleri kurabilirsek tedarik zinciri çok daha iyi çalışacaktır. Hem üretici hem de perakendeci kazanacaktır. Tüketici daha kaliteli gıdayı daha ucuza alacaktır. Söz gelimi, tarla esnasında ön soğutma, akabinde genel soğutma işlemleri 10-15 milyon lira yatırım isteyen işler... Bu noktada yapılacak çok fazla yatırım var. Biz bu noktada sorumluluk alacağımızı da bakanlık ile olan tüm görüşmelerimizde ifade ettik.”     

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN