Malatya'da kirazlar "dalbastı"

Malatya'da kirazlar "dalbastı"

Geçen yıl yaşanan zirai don nedeniyle tadımlık dahi bulunmayan Yeşilyurt ilçesinin dalbastı kirazları, bu yıl üreticisini sevindirdi

Geçen yıl yaşanan zirai don nedeniyle tadımlık dahi bulunmayan Yeşilyurt ilçesinin dalbastı kirazları, bu yıl üreticisini sevindirdi. 

Kayısıdan sonra kentin önemli geçim kaynaklarından bir olan dalbastı kirazından, bu yıl bin 200 ton rekolte bekleniyor. 

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, geçen yıl Türkiye genelinde görülen don hadisesinin Malatya'da da etkisini gösterdiğini hatırlattı. 

Zirai donun kirazı da etkilediğini anlatan Solmaz, "Geçen yıl Malatya'da, Yeşilyurt'ta kiraz üretimi sıfır durumdaydı. Bundan dolayı çiftçilerimiz geçen yıl büyük bir boşluk yaşadılar" dedi.

Kilosu 5-6 lira civarında

Yeşilyurt kirazının hem kalite hem de kalibre yönünden kaliteli bir kiraz türü olduğuna işaret eden Solmaz, kirazın hem tüketim hem de ihracata uygun olduğunu vurguladı.

Bu yıl Yeşilyurt'ta kirazın bol olduğunu kaydeden Solmaz, "Kirazımız bu yıl çok iyi. İhracatçıya uygun. Ekonomik girdisi olabilecek şekilde. Şu anda Malatya'da, Yeşilyurt'umuzda kirazımız perakende olarak esnaflarda 5-6 lira civarında satılmaktadır. Bu da esnafın yüzünü güldürmektedir" diye konuştu.

Yeşilyurt dalbastı kirazının kendine has bir aroması olduğunu dile getiren Solmaz, şöyle devam etti:

"Kiraz ağaçlarımız hep yamaçlı arazilerde. Çünkü geceyle gündüz arasında ısı farkı oluşuyor. Bu fark 20 dereceye ulaşınca kiraza kendine has bir aroma, lezzet, tat veriyor. Bunun yanında da kalite ve kalibresini yükseltiyor. İstanbul'da Yeşilyurt kirazı olmadığı halde satmak için tablalarda Yeşilyurt kirazı diye yazanları gördüm. Bu da gösteriyor ki; Türkiye'nin her bir tarafında Malatya'nın Yeşilyurt kirazı aranmaktadır. İnşallah bu yıl coğrafi işaretimizi de alacağız. Dünya çapında kendi yerini bulacak kirazımız."

Kirazda rekolte beklentisi 200 ton

 Malatya'da esnafın yıl içinde yaklaşık 500 ton kiraz satabildiğini ancak üretimin daha çok olduğunu ifade eden Solmaz, "Şu anda ihracatçının henüz gelmemesi çiftçimizi mağdur duruma sokmaktadır. Çünkü Malatya esnafının tüketeceği belirli bir oranda. Belki 300-500 ton tüketebilecek, diğeri yani bin ton kadar kirazımız ise ihracatçıyı beklemektedir. Buradan ihracatçılara sesleniyorum; Yeşilyurt'a inşallah gelirlerse kendileri de buradan memnuniyetle ayrılacaklar. Çiftçimizi de memnun etmiş olurlar" ifadelerini kullandı.

Yeşilyurt ilçesi Hıroğlu Mahallesi'ndeki bahçesinde kiraz üreten Doğan Uçar, geçen yıl 30 Mart'ta yaşanan zirai dondan dolayı büyük zarar gördüklerini söyledi.

Geçen yıl bahçesinden hiç kiraz toplayamadığını anlatan Uçar, "Bölge halkı olarak yüzde 70'imiz kirazla geçinen bir nüfusa sahibiz. Bu sebeple vatandaşlarımız 30 Mart'ta ki dondan dolayı büyük sıkıntı gördü. Bu sene Allah'a şükür kirazlarımız güzel. Rekoltemiz güzel. Kalibre olarak 28'e yakın kalibremiz var. Ürünümüzün değer kazanması için ihracatçıları bekliyoruz" dedi.

MALATYA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN