Macron'a sert yanıt: O laflar senin boyunu aşar

Macron'a sert yanıt: O laflar senin boyunu aşar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elysee Sarayı’nda YPG heyeti ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ‘Türkiye ile SDG arasında arabuluculuk yapabilirim’ sözlerine oldukça sert yanıt verdi: “Geçen hafta da telefonda görüştüm. Garip garip şeyler söylüyor. Kendisine biraz frekansı yüksek oldu ama söylemek zorunda kaldım. Türkiye ile SDG arasında arabulucu olabiliriz lafı, haddini ve boyunu çok aşan bir beyandır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron’un Elysee Sarayı’nda YPG heyetini kabul etmesi Türkiye ile büyük bir krize neden oldu. Ziyaretin ardından Fransız Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’nden yapılan Macron’un ‘SDF ile Türkiye arasında arabuluculuk yapabilirim’ sözlerine ise Ankara’dan oldukça sert tepki geldi. Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan “Haddini ve boyunu çok aşan bir açıklama” diyerek Macron’a yüklendi. Erdoğan konuşmasında ABD’nin ‘Suriye’den çekileceğiz’ açıklaması, Macron’un sözleri ve terörle mücadele konularından önemli değerlendirmelerde bulundu:

BU TÜRKİYE’YE HUSUMET DEMEKTİR: Fransa’nın bu tavrını tamamıyla yanlış buluyoruz ve fevkalede üzüntü duyuyoruz. Geçen hafta Macron’un kendisiyle bizzat görüştüm. Baktım garip garip şeyler söylüyor. Tabii garip garip şeyler söyleyince de kendisine biraz frekansı yüksek oldu ama söylemek zorunda kaldım. Eskiden beri ülkelerinde serbestçe faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarını dün bir kez daha en üst düzeyde ağırlayanlar, bunun Türkiye’ye karşı husumet ifadesinden başka bir anlamı olmadığını bilmelidir.

BİZİ ALDATMAK İSTİYORLAR: Neymiş, ‘o PKK değilmiş, bize göre terör örgütü PKK’ymış.’ Ey Batı, ‘SDG’ dediğiniz Suriye Demokratik Güçleri, bu terör örgütünün aynısıdır. Bunlarla siz bizi aldatmaya çalışıyorsunuz. Bizde çok bunların tanımını yapan ifadeler var da onları böyle bir resmi toplantıda kullanmak işime gelmez. İkili olarak karşı karşıya otursak onu da anlatırım.   

HADDİNİ VE BOYUNU AŞAR: (YPG’ye destek garantisi verdik) Lafa bak. ‘Türkiye ile SDG arasında aracı olabiliriz’ lafı, eğer bu şayet doğruysa ki Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’ne bunu kendisi vermiştir o da bu ifadeyi kullanmış, bunu söyleyen kişinin haddini ve boyunu çok aşan bir beyandır bu. Hani bizde bir söz var ya ‘Gelin güvey olmak’ falan, sana böyle bir görevi kim verdi? Boyunu aşan işlere girme. Bizim arabulucuya ihtiyacımız yok. Türkiye’nin ne zamandan beri terör örgütleriyle bir masaya oturmak gibi sorunu var?

TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE SİZ OTURUN: Siz, terör örgütleriyle masaya oturabilirsiniz ama Türkiye, terör örgütleriyle mücadelesini Afrin’de olduğu gibi yapar. Siz yine aynen devam edin. Siz kim oluyorsunuz ki bir terör örgütüyle Türkiye arasında arabuluculuk ifadesini ağzınıza alabiliyorsunuz?

ARTIK TERÖRDEN ŞİKAYET EDEMEZLER: Bu tavrından sonra Fransa’nın hiçbir terör örgütünden, hiçbir teröristten, hiçbir terör eyleminden şikayetçi olma hakkı kalmamıştır. Teröristleri böylesine pervasızca destekleyenler ortaya çıkacak sonuçların hesabını Fransa kamuoyuna vermeye de hazır olmalı. Her an Türkiye’nin yaşadığı sıkıntıları onların da başına gelebilir. Bizim bu konuda şakamızın olmadığını, en küçük bir müsamahamızın bulunmadığını anlamaları için daha ne söylememiz, ne yapmamız lazım bilmiyorum.

CANLARI YANINCA BİZİ ARAMASINLAR: Yıllarca kendi ülkelerindeki canileri, sırf başlarından def etmek için bilinçli olarak DEAŞ saflarına yönlendirenler, şimdi evlerine dönen bu profesyonel teröristlerle ne yapacaklarını kara kara düşünüyorlar. Suriye’den, Irak’tan canını kurtarıp kaçan teröristler, Fransa’nın bu politikasından aldıkları cesaretle oraya doluştuğunda ümit ediyoruz ki bizden yardım istemeye kalkmazlar.       

SIRA TEL RIFAT VE MENBİÇ’TE: Suriye’de Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’in alınması ile önemli bir eşiği geride bıraktık. Şimdi Tel Rıfat başta olmak üzere çevredeki diğer bölgelerin kontrolünü sağlamak üzere harekata devam ediyoruz. Bu arada Münbiç de dahil olmak üzere Suriye’nin diğer bölgelerindeki terörist unsurlara yönelik planlamalarımız da sürüyor.

TILLERSON SUSARAK KABUL ETTİ: Münbiç’te geçmişte bize verilen çok açık söz, taahhüt ve beyanlar var. Menbiç’te yüzde 90 Arap dostlarımız yaşıyor. PYD’nin, YPG’nin orada  yeri yok. Eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a da bunları söyledik. Onun teklifi daha farklıydı. İşte ‘Kuzey sizde olsun, güney bizde olsun.’ Ben kendisine dedim ki  ‘Niye sizde, bizde olsun? Buranın sahipleri Araplar. Biz belli bir süre burada bir güvenlik oluşturalım. Bunu birlikte yapalım. Orada sistemi oluşturalım, mekanizmayı oluşturalım, biz çekilelim. Ona da adeta hani ‘Sükut ikrardandır’ diyoruz ya sessiz kaldı ve o şekilde yol devam ediyor.

IRAK SINIRINA KADAR DEVAM: Ayn-El Arap, Tel Abyad, Resulayn, Haseke gibi Irak sınırına doğru olan bölgeleri de terörden temizlemek için gereken hazırlıklara başladık. Elbette müttefikimiz olan ülkelerin askerlerine zarar vermek gibi bizim bir niyetimiz yok ama buralarda teröristlerin dolaşmalarına müsaade edemeyiz.

SİNCAR’DA BAĞDAT SÖZ VERDİ: Bizim için Kandil neyse Sincar da odur. Sincar PKK’dan, terör örgütlerinden ismi ne olursa olsun temizlenene kadar bu devam edecek. Onun için bir gece ansızın oraya da gidebiliriz. Irak hükümeti, kendilerine söylüyoruz, eğer bu işi yapacaksanız yapın, yapmayacaksanız bırakın biz yapalım. Onlar da taahhüdünü verdiler. Şayet arzu ederlerse Irak ile bu konuda birlikte çalışmaya da hazırız. 

ELYSSE'DE İPLERİ KOPARAN TOPLANTI

Türkiye’nin sert tepkisine neden olan olaylar zinciri önceki gece ardı ardına yaşandı. Önce ABD Başkanı Trump Ohio’da katıldığı programda yaptığı konuşmada Suriye’den kesin olarak çekileceklerini duyurdu. Bu açıklamanın etkisi dinmeden Ankara’da alarm zillerini çaldıran ikinci gelişme ise Paris’te yaşandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Elysee Sarayı’ndan 7 YPG-PYD temsilcisini kabul ettiği duyuruldu. Bu toplantının ardından Saray sözcülüğünden yapılan ‘Cumhurbaşkanı Macron Türkiye ile SDG arasında arabuluculuk yapabileceğine inanıyor’ açıklaması ise bardağı taşıran son damla oldu.

‘ABD İLE MENBİÇ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ’

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan bir kaynak, Fransa’nın Suriye’nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyon düzenleme amacında olmadığını duyurdu. Uluslararası haber ajansı Reuters’in aktardığına göre Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’den bir kaynak yaptığı açıklamada,Fransa’nın uluslararası IŞİD’le mücadele koalisyonun faaliyetlerinin dışında kalacak şekilde Suriye’nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyon amacında olmadığını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanlığı kaynağı ayrıca ülkesinin, Türkiye’nin Menbiç’e yönelik herhangi bir askeri operasyonunun ‘kabul edilemez’ olduğunu savunan ABD ile görüş birliği içinde olduğunu kaydetti.

TERÖRÜ MEŞRULAŞTIRMA ADIMI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin, SDG adı altında kendini meşrulaştırmaya çalışan PKK/PYD/YPG ile ilgili duruşunun açık ve net olduğunu belirterek, Türkiye ile bu tür terör yapılanmaları arasında “diyalog, temas, arabuluculuk” gibi ciddiyetten uzak yaklaşımları reddettiklerini bildirdi.

SEN KİMSİN Kİ BUNU SÖYLÜYORSUN

Türkiye’den en sert açıklamalardan biri de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Çavuşoğlu, “Bir terör örgütünün en üst düzeyde karşılanması, Fransa’nın terör örgütleri konusunda çifte standarda sahip olduğunu gösterir” dedi. Türkiye’de bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile yaptığı ortak basın toplantısında konuyu değerlendiren Çavuşoğlu şu ifadeleri kulandı: “PYD, PKK aynıdır. Fransa’nın bizimle teröristler arasında arabuluculuk yapma önerisi kabul edilemez. Sen kimsin, arabuluculuk yapıyorsun. YPG ve PKK ile mücadele bizim için hayati bir durumdur. YPG’nin amacı Suriye’yi bölmektir. Dışişleri Bakanlarını aradım kanton falan diyor. Kanton nedir? Kanton oluşturmak BM kararlarına terstir. Fransa objektifliğini yitirmiştir. Fransa’nın çelişen açıklamalarını ciddiye almıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN