Kurşun sıkmadan askeri operasyon

Kurşun sıkmadan askeri operasyon

Suriye iç savaşında ilk kez bir askeri operasyon “çatışmadan” gerçekleştirildi. Astana sürecinde alınan çatışmasızlığı sağlamak amacıyla İdlib’e sevk edilen TSK özel kuvvetleri bölgede alkışlarla karşılandı. Komandolar önceden belirlenen gözlem noktalarında konuşlandı. PKK’nın kontrolündeki Afrin Ovası da bu noktalardan biri.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

Türkiye, Rusya ve İran’ın Astana’da yaptığı anlaşma çerçevesinde İdlib’de çatışmasızlığın kalıcı olarak sağlanması amacıyla TSK önceki gece yarısı bölgeye ilk intikalı gerçekleştirdi. Zırhlı araçlar ve 100’e yakın komando bölgeye sevk edildi.

İdlib’deki siviller ve muhaliflerin can güvenliğinin sağlanması şartıyla Astana’da anlaşmaya imza atan Türkiye, muhalifler aracılığı ile önce HTŞ ve bağlı gruplarla masaya oturdu. Bölgeye yapılacak bir askeri harekatın çok sayıda sivil can kaybına, demografik yapının geri dönüşü olmayan şekilde değişmesine ve Türkiye’ye yönelecek göç dalgasına neden olacağı anlatıldı. Türkiye’nin garantör olarak bölgede konuşlanması ve HTŞ’nin kontrolü bırakmasında uzlaşma sağlandı.

İlk planda ÖSO güçleriyle İdlib’e girilmesi planlanırken, HTŞ ve bağlı grupların buna karşı çıkması nedeniyle yeniden görüşmeler yapıldı. ÖSO’nun İdlib’in Afrin’in sınırında kalması şartıyla, TSK’nın İdlib’e çatışmasız girmesinde anlaşıldı. Süreci ve yapılan anlaşmayı ilk kez KARAR manşetinden duyurdu. Ankara’nın ‘insani planı’ bu anlaşma ile ete kemiğe büründü. Masadaki uzlaşmanın ardından suriye iç savaşında ilk kez kan dökülmeden önceki gece TSK güçleri bölgeye girdi. Tanklar, askeri araç ve iş makinelerini alkışlayarak karşılayan Suriyeliler, “Çok yaşa Türk askeri” sloganı attı. Hafta başında özel kuvvetler keşif timinin belirlediği İdlib merkezi ve çevresindeki üs ve kontrol noktalarına Mehmetçik konuşlandı. TSK özel kuvvetlere ait birliklerin İdlib’e girişi sırasında herhangi bir sorun yaşanmadığı öğrenildi. Aksine HTŞ ve bağlı grupların herhangi bir provakasyon yaşanmaması için tedbir aldığı belirtildi. Ayrıca anlaşma gereği ÖSO güçlerinin İdlib merkezine girmediği ve bundan sonraki süreçte de girmeyeceği ifade edildi.

KARAR’ın bölgedeki askeri kaynaklardan aldığı bilgilere göre, TSK’nın öncelikle görevi İdlib’de çatışmasızlığın kalıcı olarak sağlanması. Ancak nihai hedef Afrin ve Münbiç’in YPG’den temizlenmesi. Şartlar oluştuğunda ikinci aşama için harekete geçilecek. Bu nedenle TSK’nın gözlem noktalarından birinin de Afrin Ovası olduğu öğrenildi.

Genelkurmay Başkanlığı dün sabah saatlerinde bir yazılı açıklama yaparak gelişmelerden kamuoyunu bilgilendirdi. Açıklamada Astana sürecinde “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”nde görev yapacak TSK unsurlarının, gözlem noktalarını teşkil faaliyetlerine başladığı belirtildi. Fotoğraf ve görüntü de paylaşılan açıklamada, şöyle denildi: “Astana Süreci kapsamında, ateşkesin tesis, gözetim ve devamını sağlamak, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesi için uygun şartları temin etmek maksadıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde görev yapacak TSK unsurları, 8 Ekim 2017 tarihinde icrasına başlanan keşif faaliyetleri ile koordineli olarak, 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren gözlem noktalarını teşkil faaliyetlerine başlamıştır.” Genelkurmay, TSK’nın bölgedeki görevlerini, Astana Süreci’nde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürdüğü de vurgulandı.

DAHA FAZLA ASKER GİDECEK

Astana’da varılan uzlaşıda garantör ülkelerden 500’er askerin İdlib’deki çatışmasızlık bölgelerinde görev yapması planlanmıştı. Ancak uzmanlar, gözlemci kuvvet olarak görev alacak asker sayısının daha fazla olabileceğini, bu nedenle İdlib’e intikalin önümüzdeki günlerde de devam etmesinin beklendiğini söylediler.

İHA’LAR İSTİHBARAT TOPLUYOR

Türk Özel Kuvvetleri ile Kayseri 1. Komando Tugayı’nın İdlib bölgesine girişi öncesi dün sabahtan itibaren insansız hava araçları da (İHA) havadan gözlem yaptı. Keşif çalışmaları başladığında havada gözlemi bir İHA yaparken, dün iki İHA havalandı. İHA’lardan biri Afrin bölgesinin Türkiye sınır hattını gözlerken, diğeri Reyhanlı ve İdlib bölgesi üzerinde uçtu.

17-10/14/hilal-kurtarildi.jpg

Türk gözlemci kuvvetinin ilk konvoyu, 8 Ekim’den bu yana keşif yapan Özel Kuvvetler timlerinin bu görevlerini tamamlaması ve olumlu rapor vermesinden sonra İdlib bölgesine girdi. Gözlemci kuvvetin görev yapacağı noktalar arasında İdlib-Afrin sınır hattındaki Bereket Dağı mevkiinin de olduğu belirtiliyor. Astana’da varılan uzlaşıya göre; İdlib bölgesinin batısında toplam 14 ayrı gözlem noktasında Türk askeri görev yapacak. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN