Kovid genelgesi kapsamında salonlarda yüzde 60 kapasiteyle oyun sahneleme şartı devam eden özel tiyatrolaruygulamanın masraflarını karşılamaya engel teşkil ettiğini söyleyerek tepki gösteriyor. Kültür Bakanlığı’na seslenenModa Sahne’nin kurucusu Kemal Aydoğan “Binayı kurarken 370 olan kapasitemiz şimdi 1/3’e düştü. Bu koşullardatiyatronun masraflarını nasıl karşılamamızı önerirsiniz, öneriniz var mı?” diye sordu.
SALİHA SULTAN
Pandemi sürecinin getirdiği kısıtlamalarla iş yapamaz hale gelen, hükümetten de yeterli destek alamayan kültür sanat sektöründe mali krizin etkileri devam ediyor.
İşsiz kalan ve enstrümanlarını satarak hayatta kalmaya çalışan müzik sektörü ve birçoğu kapanmanın eşiğine gelen birçoğu da kapısına kilit vurulan özel tiyatrolar ise sektörde krizin etkilerini hala derinden hissediyor. Meslek grupları aracılığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek arayışına devam eden özel tiyatro dünyasından Moda Sahne’nin kurucusu Kemal Aydoğan, salonlarda devam eden yüzde 60 seyirci kısıtlamasına sosyal medyada yayınladığı bir açık mektupla tepki gösterdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na seslenen Aydoğan, pandemi kurallarının tiyatro dünyasında önemsendiğini fakat maddi olarak girilen krizin çözümsüz kaldığını vurguladı. 4 Eylül itibariyle kapalı salonlarda tiyatro sahnelemeye başlayacaklarını vurgulayan Aydoğan, “Moda Sahnesi, belki bilmiyorsunuzdur diye söyleyeyim, 3 adet salonu olan bir tiyatro. 50’şer kişilik 2 salonu pandemide hiç kullanamadık. Sağlık koşulları gereği... Yani 100 kişilik bir potansiyeli 17 aydır kullanamıyoruz. Büyük salonun koltuk kapasitesi 240 ile 270 arasında değişiyor. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi uyarınca salona yüzde 60 kapasiteyle seyirci alacağız. Bu da 120 ile 150 arasında bir seyirci sayısı demek. Binayı kurarken 340 ile 370 arası olan kapasitemiz şimdi 1/3’e düştü” ifadelerinin ardından, “Bu koşullarda tiyatronun masraflarını nasıl karşılamamızı önerirsiniz, buna dair bize söyleyeceğiniz öneriler var mı?” diye sordu.
Bakanlığın tiyatro dünyasının yaşadığı sorunlara yönelik çözüm önerisini dinlemek istediklerini kaydeden Aydoğan “Siz, ya ödenekli ya da salonsuz özel tiyatro ile yoğun olarak temas ettiğiniz için bizim gibi tiyatroların ne çektiğini anlayamamış olabilirsiniz. Size aracısız, direkt, birinci elden yazayım, problemi birebir aktarayım istedim. Yanıtınızı bekliyoruz, biz Moda Sahnesi” dedi.
AFİŞ KOLEKSİYONUNU SATARAK AYAKTA KALDı
Moda Sahnesi Eylül 2020’de pandemi krizini atlatmak için afiş koleksiyonunu satışa sunmuştu. Salgın sürecinde 400’ü aşkın özel tiyatro ‘Tiyatromuz Yaşasın’ inisiyatifi çatısı altında bir araya gelerek sanatseverleri dayanışmaya çağırmıştı. Bakanlığın, 2020-2021 sanat sezonunda özel tiyatrolara sağladığı destek miktarı bir önceki sezona göre yaklaşık 3,5 kat artmış ve 2019-2020 sezonunda 6 milyon 100 bin lira olan rakam dijital tiyatro destekleriyle de birlikte toplam 21,5 milyon olmuştu. Ancak tiyatro dünyası bu desteklerin yetersiz olduğunu belirterek Tiyatro Kooperatifi gibi kuruluşlar aracılığı ile son iki yıldır yaşanan ve sektörde binlerce çalışanı zor durumda bırakan mali krize bir çözüm aramaya devam ediyor.