Nuri Bilge Ceylan İran’da master class verdi: ‘Kiyarüstemi sinemada yeni bir ruh yarattı’

Nuri Bilge Ceylan İran’da master class verdi: ‘Kiyarüstemi sinemada yeni bir ruh yarattı’

Cannes ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan İran’da master class verdi. İranlı Abbas Kiyarüstemi’nin kendisinde iz bırakan bir yönetmen olduğunu söyleyen Ceylan “Bana göre Kiyarüstemi sinemada yeni bir ruh yarattı. Ayrıca film yapma biçimini değiştirdi ve yönetmenlere yeni film yapma yöntemlerini öğretti” dedi.

Cannes ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan İran’da master class verdi. İranlı yönetmen Mastane Mohajer yönetiminde gerçekleşen ‘Sinemanın İhtişamı’ etkinliğinde yer alan Ceylan’a, yönetmen Faysal Soysal da Farsça tercümesi ile eşlik etti. Ceylan, konuşmasında İran’a ilk kez 1985 yılında seyahat ettiğini söyleyerek, son olarak 20 yıl önce orada bulunduğunu vurguladı. İran sinemasını çok sevdiğini ve sineması güçlü bir ülkede bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Ceylan, konuşmasında İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi hakkında şunları söyledi:

“Kendisi benim en sevdiğim yönetmen ve ondan çok şey öğrendim. Benim üzerimde büyük bir etkisi oldu. İstanbul’da ‘Arkadaşımın Evi Nerede?’ filmini izlemeye gittiğimde henüz kendisini tanımıyordum ve İran sineması hakkında pek bir şey bilmiyordum. Birkaç dakikasını izlemem gerekiyordu ama gözlerimi alamadım. Bu film benim izlediğim filmlere hiç benzemiyordu ve başka hiçbir sinemacının farkında olmadığı konuları filmin ortasına koyarak filmini yapmıştı. Bu tarz filmleri izleyip beğendiğinizde önünüze yeni bir pencere açılıyor. O zamandan beri Kiyarüstemi’nin eserlerini takip ediyorum ve tüm filmlerini beğeniyorum.”

nuri2.jpg

‘Kış Uykusu’ filmi ile 2014’te Altın Palmiye ödüllünü kazanan Ceylan, şöyle devam etti:

“İran ve Türkiye’nin ortak bir kültürü paylaşıyor. Ben bu anlamda kendimi onun eserleriyle özdeşleştiriyorum ve tam da bu nedenle eserleri Avrupa’da böyle bir etki yaratmayabilir. Bana göre Abbas Kiyarüstemi sinemada yeni bir ruh yarattı. Ayrıca film yapma biçimini değiştirdi ve yönetmenlere yeni film yapma yöntemlerini öğretti. Ceylan, master class sonunda izleyicilerin sorularını yanıtladı. İranlıların büyük ilgi gösterdiği etkinlik sonunda yönetmenin ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi gösterildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN