Aralarında Orhan Pamuk, Latife tekin, Murathan Mungan, Barış Pirhasan, Zülfü Livaneli, Ayfer Tunç gibi isimlerin olduğu 130’a yakın yazar bir araya gelerek sosyal medyada ‘intihal linci’ yiyen Elif Şafak’a destek açıklaması yaptı. Edebiyatçılar, “Hiçbir edebiyatçının -iktidarın da sıklıkla kullandığı- bu tarz yöntemlerle linç edilmesine izin vermeyelim. Edebiyatın temel değerlerine sadık kalalım” çağrısında bulundu.
SALİHA SULTAN
Gazeteci yazar Mine Kırıkkanat’ın yazar Elif Şafak’a intihal iddiasıyla açtığı davanın Kırıkkanat lehine sonuçlanması sonrası sosyal medyada yazar Şafak’a linç kampanyası başladı. Son birkaç gündür yaşanan tartışmaların ve lincin ardından edebiyat dünyasından 130 yakın isim bir araya gelerek bir açıklama yaptı.
Aralarında Orhan Pamuk, Latife Tekin, Murathan Mungan, Barış Pirhasan, Zülfü Livaneli, Ayfer Tunç, Hakan Bıçakçı, Seray Şahiner ve Nermin Yıldırım gibi isimlerin de yer aldığı bir grup yazar, Kırıkkanat’ın “Bit Palas romanının kendi yazdığı Sinek Sarayı’ndan intihal edildiğini” iddia ederek Şafak’a açtığı davayı ilk derece mahkemesinde kazanmasının ardından başlayan tartışmaya dair açıklama yaptı.
Yazılı açıklamada, sosyal medyada Şafak’a karşı başlatılan linç kampanyasının ‘endişe’ verici olduğu belirtilerek “Edebiyatın temel değerlerine sadık kalalım” çağrısı yapıldı. Ayrıca, “Davanın içeriğinden bağımsız olarak, bütün edebiyatçılara ve yazar dostlarımıza çağrımız şudur: Hiçbir edebiyatçının -iktidarın da sıklıkla kullandığı- bu tarz yöntemlerle linç edilmesine izin vermeyelim. Edebiyatın temel değerlerine sadık kalalım” denildi.
‘BİLİRKİŞİLER EDEBİYATÇILARDAN OLUŞMALI’
Yazarlar açıklamada, sürecin işleyişine ilişkin ise şu görüşlerini aktardı:
“Yazarlar arası bu tür ihtilaf ve davaların, edebiyatın değerleriyle bağdaşır ciddi ve serinkanlı bir yaklaşımla, uluslararası standartlarda etik ve hukuki süreçler temelinde incelenmesi gerektiğine inanıyoruz. Edebiyatla ilgili tartışmaların, edebiyat dışı ölçütlerle karara bağlanmasını doğru bulmuyoruz. Hukuki sürecin devam eden aşamalarında, ihtilaf konusunun edebiyatçılardan oluşan bir bilirkişiler heyeti tarafından ele alınmasını ve karar aşamasında bu heyetin edebi ölçütlerle yapacağı değerlendirmenin temel alınmasını talep ediyoruz.”
YÜZÜ İNGİLTERE’DEKİ ÖDÜLLE GÜLDÜ
İstanbul Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi, 24 Ocak Çarşamba günü yazar Kırıkkanat’ın ‘intihal’ iddiasıyla açtığı davada, bilirkişi heyetinin ‘yüzde 5 intihal’ savına da dayanarak yazar Şafak ve yayıncısı Doğan Kitap hakkında tazminat kararı verdi. Karar üzerine sert bir açıklama yaparak ‘intihal’ iddiası ve bilirkişi raporunu ‘akıl dışı’, davayı da ‘düşmanca’ ifadeleriyle niteleyen Doğan Kitap, karara itiraz ettiğini duyurdu. Davada son sözü istinaf mahkemesi söyleyecek. Konuyla ilgili sosyal medya ve edebiyat dünyasında birçok görüş dile getirilirken, İngiltere’de yaşadığı bilinen yazar Şafak ise henüz kişisel bir açıklama yapmadı.
Öte yandan, tartışmaların odağındaki Şafak’ın, 23 Ocak’ta İngiltere’de Nielsen BookData tarafından verilen ‘En Çok Satanlar Ödülü’nde ‘Gümüş Ödülü’ kazandığı ortaya çıktı. Şafak’ın bu kategoride toplamda 10 yazara verilen ödülü, ‘Kayıp Ağaçlar Adası’ kitabının ülkede 250 binden fazla satış yapması nedeniyle kazandığı belirtildi. Dış basındaki ödül haberlerinde Şafak’ın ‘Türkiye’de intihal davası nedeniyle tazminat ödemeye mahkum edildiği’ haberlerine de yer verildi.