Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebinin ardından ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık‘ın hakkında basım, dağıtım yasağı ve toplatma kararı verilen Kur’an meali ‘Yaşayan Kur’an’ kitabının üzerindeki yasaklar kalktı. Eliaçık’ın itirazının ardından kitaba yöneltilen söz konusu suçlarla ilgili bir delil bulunmadığını kaydeden mahkeme, kararı usule ve yasalara aykırı olarak niteleyerek, yasak kararının sadece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan takip sonucu verilebileceğine hükmetti.
SALİHA SULTAN
İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık‘ın hakkında basım, dağıtım yasağı ve toplatma kararı verilen Kur’an meali ‘Yaşayan Kur’an’ kitabının yasağı kaldırıldı. Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve Antikapitalist Müslümanlar oluşumunda yer alan ilahiyatçı yazar Eliaçık’ın kitabı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı Hukuk Müşavirliği’nin yayın yasağı talebi üzerine 6 Şubat’ta dağıtım yasağı ve toplatma kararı verilmişti. Karara gerekçe olarak ise “İslam dininin temel nitelikleri açısından sakıncalı unsurlar içermesi” gösterildi.
Eliaçık’ın karara yaptığı itirazın ardından mahkeme kitaba getirilen söz konusu yasakların kaldırılması kararını verdi. Kararı sosyal medya hesapları üzerinden duyuran Eliaçık, “Yaşayan Kur’an Türkçe Meal-Tefsir” kitabımıza konan dağıtım, satış ve toplatma yasağı kaldırıldı” ifadelerini kullandı.
‘SUÇA DAİR DELİL YOK’
Eliaçık’ın paylaştığı karar metninde, kararın gerekçesi şu ifadelerle yer aldı:
“Diyanet İşleri Başkanlığı Hukuk Müşavirliğinin 26.01.2023 tarihli yayın yasağı talebi üzerine İstanbul …. tarafından itiraza konu kararın verildiği, ancak itiraz incelemesine ilişkin dosya kapsamında 5187 sayılı Basın kanununun 25/2 maddesinde sayılan suçlarla ilgili yürütülen soruşturma veya kovuşturmaya ilişkin herhangi bir evrakın bulunmadığı gibi sayılı bulunan suçlara ilişkin olarak herhangi bir suç duyurusunun bulunmadığı, bu durumda basılı esere el konulması için kanunun aradığı soruşturma veya kovuşturmanın başlatılması şeklinde belirtilen şartın sağlanmadığı, ayrıca anılan kanunun 3. Maddesinde dağıtımının ve satışa sunulmasının yasaklanmasına Cumhuriyet Başsavcılığının takibi üzerine karar verilebileceği hususları gözetilmeden Diyanet İşleri Başkanlığı Hukuk Müşavirliğinin talebi üzerine talep konusu kitap hakkında basım, dağıtım ve satış yasağı getirilmesi ile birlikte el konulmasına karar verilmesi hakimliğimizce usul ve yasaya aykırı görülmekle esasa girilmeksizin itirazın kabulüne aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.”
Öte yandan birçok kişi sosyal medyadan Eliaçık’a geçmiş olsun dileklerini iletirken, yasağın kaldırılma kararı ‘adaletin yerini bulması’ olarak değerlendirildi. İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç kararı “Diyanet yenildi…’ yorumu, yazar Osman Can ise “İsabetli bir karar, ancak aynı zamanda toplatma kararı veren Sulh Ceza Hakimliğinin hukukun en temel usul kurallarına riayet etmediğini de gösteriyor” ifadeleri ile paylaştı.