Hititler’in kutsal gölü Suppitassu tamamen kurudu

Hititler’in kutsal gölü Suppitassu tamamen kurudu

Sivas'ın Altınyayla ilçesindeki Hititler'e ait Sarissa Antik Kenti yakınlarındaki 3.500 yıllık Suppitassu Kral Gölü kurudu. Eskiden Hitit kralının baharı karşıladığı göl, iklimsel değişiklikler nedeniyle tamamen sazlıklarla kaplandı. Alman bilim insanlarının incelemelerine göre gölün bir dönem 7 metre derinliğe ulaştığı, yağışlarla yeniden su tutmasının beklendiği belirtiliyor.

Sivas’ın Altınyayla ilçesinde yer alan Hititler'e ait Sarissa Antik Kenti yakınlarındaki Suppitassu Kral Gölü, tamamen kurudu.

3.500 yıllık tarihi geçmişe sahip göl, Hitit kralının baharı karşıladığı ve arındığı kutsal bir alan olarak biliniyordu.

Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sivas’ta bulunan göl, iklimsel değişiklikler ve yağışların azalması nedeniyle artık sazlıklarla kaplı.

Alman bilim insanlarınca incelenen ve bir dönem yaklaşık 7 metre derinliğe sahip olan Suppitassu Gölü’nün yağışlarla birlikte yeniden su tutması bekleniyor.

g5g55.jpg

'BURASI SAHİPSİZ, BAKIMSIZ BİR ŞEKİLDE KURUDU'

Suppitassu Gölü ile ilgili bilgiler veren Hüseyin Boran, şunları söyledi:

“Bu göl 1977 yılında başlayan Sarissa kazılarının ardından bulundu. Suppitassu Gölü’nde bir tapınak varmış ve şenlikler yapılırmış. Kral, Çorum’dan buraya geldiğinde şehre uğramadan önce buraya geliyor. 3 bin 500 yıllık bir tarihi var. Kral önce buraya geliyor, şenliklere katılıyor, daha sonra da şehre iniyor. Kralın tahtı da orada. Hâkim bir tepede ayrıca tapınak var. Oraya geçtiğinde ilçenin tamamını görüyor. Karşısında nöbetçi kulübeleri vardı. Zamanla yok oldu. Kazı yapılırken Almanlar geldi. Bot ile girdiler ve 6 buçuk metre dolduğunu söylediler. Burası sahipsiz, bakımsız bir şekilde kurudu. Sarissa’nın ve bu gölün turizme açılmasını istiyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN