Eyüpsultan Belediyesi’nin dört ay önce İstanbul’a kazandırdığı Galeri Eyüpsultan, Galeri Eyüpsultan Şeyh Hamdullah’tan Ali Toy’a hat sanatının zirve eserlerine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü minyatür sanatçısı Leyla Kara’nın üstlendiği sergi, her yıl Ramazan ayı boyunca yurt içinden ve yurt dışından yüzbinlerce Müslümanın akına uğrayan Eyüpsultan’ın ziyaretçilerine hat sanatımızın geçmişten bugüne seyrini sunacak.
SALİHA SULTAN
Eyüpsultan Belediyesi’nin Ekim 2023’te hayata geçirdiği ve kısa sürede sanat dünyasına damga vuran çalışmalarla adından söz ettiren Galeri Eyüpsultan Şeyh Hamdullah’tan Ali Toy’a hat sanatının zirvelerinin eserlerine ev sahipliği yapıyor. Galerinin üçüncü sergisi olarak hayata geçen ‘Geçmişten Geleceğe Hat Sergisi’nin açılışı, 1 Mart’ta İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken tarafından gerçekleştirildi.
Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, açılışta İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sergi küratörü Leyla Kara’nın ‘Yeniden İstanbul’ eserini hediye etti.
Küratörlüğünü minyatür sanatçısı Leyla Kara’nın üstlendiği sergi, her yıl Ramazan ayı boyunca yurt içinden ve yurt dışından yüzbinlerce Müslümanın akına uğrayan Eyüpsultan’ın ziyaretçilerine hat sanatımızın geçmişten bugüne seyrini sunacak.
KARA: TÜRK İSLAM SANATLARINDAKİ KÖKLÜ GEÇMİŞİMİZİN DEVAMLILIĞINA IŞIK TUTUYOR
Sergi açılışında konuştuğum sergi küratörü Kara, serginin özelliğini şu ifadelerle vurguluyor: “Sergimiz Türk-İslam sanatlarındaki köklü geçmişin devamlılığını gösteriyor. Osmanlı dönemi hat sanatçılarının farklı üsluplarda ürettikleri sanat eserleriyle birlikte yeni dönem hat sanatçılarının klasik ve modern bakış açılarıyla oluşturdukları eserleri bir araya getirdik. Bu sergiyle birlikte hedefimiz geçmiş ve gelecek arasında bir köprü kurmak.” Sanatçı Kara, sergiye eserleri ve koleksiyonlarındaki eserlerle destek veren isimlere teşekkür etti.
DEPELER: EYÜPSULTAN İÇİN İHTİYAÇTI
Sergide üç eseri yer alan hattat Seyit Ahmet Depeler de, Galeri Eyüpsultan’ın İstanbul’un sanat dünyasına kattığı değere dair şu görüşlerini aktardı: “Galeri çok başarılı, uzun zamandır Eyüpsultan için bir ihtiyaçtı, bu anlamda belediyeyi kutluyorum. Dünyanın dört bir yanında Elhamdülillah birçok sergiye katılma imkanım oldu, burası gördüğüm en güzel galerilerden birisi, tebrik ediyorum.”
MUHAMMET MAĞ: GALERİ İYİ BİR SANAT PORTFÖYÜNE SAHİP
Sergiye hiç koleksiyonunda yer alan ‘Hiçin Parçalanması’ eseriyle katılan hattat Muhammet Mağ da sergi ve galeri hakkında şu düşüncelerini dile getirdi: “Galeri Eyüpsultan bu coğrafyadaki bütün ihtiyacı iyi tespit etmiş ve bununla birlikte bir köşkü galeriye çevirmiş. İyi bir sanat portföyüne sahip. Biz Üsküdar’dan geliyoruz, orada da güzel mekanlarımız var ama buradaki sanat hareketliliği orada yok maalesef. Eyüpsultan bunu başardı, bir galeri ile başardı. O konjoktürü çok iyi seçtiler, çok doğru bir karar. Sergide hem gelecek hem günümüz arasında çok iyi bir çizgi yakalanmış. Burada olmaktan mutluyuz.”
Tahsin Kurt, Beşiktaşlı Nuri Efendi, Şefik Efendi, Mahmud Celaleddin, İbrahim Kuş, Bakkal Arif Efendi, Serkan Selalmaz gibi usta hattatların 50’yi aşkın eserinin yer aldığı sergi Ramazan ayı sonuna kadar görülebilir.
‘ŞEYH HAMDULLAH’LA TARİHE ALİ TOY’LA ÇAĞA ŞAHİDİZ’
Sergiye kişisel koleksiyonunda yer alan Ali Toy eseri ile katkı sağlayan sanatçı Mehmet Lutfi Şen, Eyüpsultan’ı sanatla buluşturan galerinin önemini vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sergi çok anlamlı çünkü burada tarihin derinliklerine gidiyoruz. Kur’an-ı Kerim’in İstanbul’da yazıldığının müşahas olduğu bir serginin içerisindeyiz, çok heyecan verici. Ali Toy büyük bir hattattır, hat sanatının güncel abidesidir. Bu sergi Şeyh Hamdullah’a kadar gidiyor. Hat anatomi ve tasarımının temelinde Şeyh Hamdullah vardır. Şeyh Hamdullah, 2. Beyazıt’ın ‘Her şey değişti yazımız niye değişmedi’ ihsanının ardından bugüne kadar ışık tutan bir tasarımla ortaya çıkıyor. Onun tasarım bugüne kadar evrilerek geliyor ve Ali Toy gibi sanatçıları da ortaya çıkarıyor. Sergide Şeyh Hamdullah ile tarihe, Ali Toy ile çağa şahit oluyoruz.”