Ankara Film Festivali'nden özel seçki: Yedi kadın yönetmen yedi azim hikâyesi

Ankara Film Festivali'nden özel seçki: Yedi kadın yönetmen yedi azim hikâyesi

7-15 Kasım’da gerçekleşecek 35. Ankara Film Festivali Dünya Sineması bölümündeki ‘Bir Kadın Filmi’ seçkisiyle dikkat çekiyor. Kadın yönetmenlerin başarısını kutlayan seçki, Cannes’dan Venedik’e, Locarno’dan San Sebastián’a dünya festivallerinde ödül alan 7 filmi Ankara’da ilk kez izleyiciyle buluşacak. Hintli yönetmen Payal Kapadia’nın 2024 Cannes’da tarihe geçtiği, Mumbaili kadınlara yazılmış bir aşk mektubu niteliğindeki ‘Aydınlık Hayallerimiz’ filmi de seçkide gösterilecek.

SALİHA SULTAN

Ankara Film Festivali’nin 35’incisi 7-15 Kasım tarihleri arasında sinefillerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival bu yıl ‘Dünya Sineması’ bölümü seçkilerinde özgün hikâyeleri ve aldıkları ödüllerle dikkat çeken genç kadın yönetmenlerin başarısını kutlayan ‘Bir Kadın Filmi’ başlıklı seçkisi ile dikkat çekiyor. Aralarında Payal Kapadia’nın Cannes’da Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan ‘Aydınlık Hayallerimiz’ (All We Imagine As Light, 2024), Saulė Bliuvaitė’nin Locarno Film Festivali’nde En İyi Film seçilen ‘Toksik’ (Toxic, 2024), Veerle Baetens’in Sundance Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu dalında Jüri Ödülü alan ‘Eridiğinde’ (When It Melts) ve Dea Kulumbegashvili’nin Venedik Film Festivali’nde Özel Jüri Ödülü ile karşılanan ‘Nisan’ (April, 2024) filmlerinin de yer aldığı özel seçki, kadın yönetmenlerden 7 filmi Ankara’da ilk kez izleyiciyle buluşturacak.

BİLETLER PAZARTESİ SATIŞTA

Festivalin Ulusal Uzun Film Yarışması’nda ise bu yıl Sinan Kesova’nın ‘Büyük Kuşatma’, Erkan Tahhuşoğlu’nun ‘Döngü’, Ayçıl Yeltan’ın ‘Fidan’, Türker Süer’in ‘Gecenin Kıyısı’, Belkıs Bayrak’ın ‘Gülizar’, Hikmet Kerem Özcan’ın ‘Hakkı’, Murat Fıratoğlu’nun ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’, Murat Düzgünoğlu’nun ‘Köpekle Kurt Arasında’, Nadim Güç’ün ‘Mukadderat’ ve Doğuş Algün’ün ‘Ölü Mevsim’ adlı filmleri jüri karşısına çıkacak. Gösterimleri Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda gerçekleşecek, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 35. Ankara Film Festivali’nin biletleri 28 Ekim Pazartesi günü satışa sunulacak.

KİMLİĞİNİ ARAYAN İKİ HEMŞİRE

Ödüllü kısa ve belgeselleriyle tanınan Hindistanlı yönetmen PKapadia’nın bu yıl Cannes’da Altın Palmiye için yarışan ve festivalden Büyük Jüri Ödülü’nü kazandığı ilk uzun metraj filmi ‘Aydınlık Hayallerimiz’ filmi Mumbai’de aynı hastanede çalışan ve geçmişlerinin yaralarını taşıyan iki hemşirenin farklı ama iç içe geçmiş hayatlarını anlatıyor. Hafızanın akışkanlığı ve hayal gücünün gerçeklikle nasıl iç içe geçtiği üzerine etkileyici bir meditasyon sunan Kapadia, ruhun karanlık köşelerine cesurca inen ve izleyiciyi büyüleyen şiirsel bir başyapıt yaratıyor. Filmde Kani Kusruti, Chhaya Kadam ve Divya Prabha rol alıyor.

2024 CANNES’DA TARİHE GEÇTİ

Hint yönetmen Kapadia’nın, Türkiye’den Ebru Ceylan’ın da jüri üyesi olduğu 2024 Cannes’de Grand Prix ödülüne layık görülen filmi büyüdüğü şehre ve Mumbai’de yaptıkları işle kendilerini bulmaya çalışan kadınlara bir aşk mektubu niteliğinde. Filmi Cannes yarışma bölümünde gösterilen ilk Hintli yönetmen olan Kapadia ayrıca ödül kazanan ilk Hintli kadın yönetmen de olarak tarihe geçti.

metin-ici.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN