Güney Fransa'da şans eseri dev bir dinozor iskeleti bulundu. Yaklaşık 70 milyon yıllık fosilin o dönemin en büyük dinozoru olan Titanozor türünden olduğu keşfedildi. Araştırma görevlisi jeolog Matthew Carrano, keşfin dinozor grubu hakkında önemli bilgiler sağlayacağını belirtti.
Güney Fransa'da 70 milyon yıllık bir dinazor fosili bulundu. Titanozor türünün en büyük dinazorlarına sahip ''sauropod'' grubundan olduğu belirlenen fosilin, Amatör Paleontolog Damien Boschetto ve köpeğinin Fransa Montouliers'de ormanda yürürken çökmüş bir uçurumun kenarında iskelete ait kemiğin görünmesiyle bulunduğu açıklandı.
Yakın zamanda ortaya çıkarılan ve yüzde 70'i tamamlanan iskelet, kazı sırasında çeşitli dinozorların ve diğer omurgalıların fosilleriyle birlikte ortaya çıkarıldı. Boschetto'ya göre, tespit edilen diğer kalıntılar arasında nesli tükenmiş olan dev timsahlara ait iskelet parçaları da yer alıyor.
BAZI DOKULAR HALA DURUYOR
Boschetto, Titanozor fosil kalıntılarının Avrupa'da yaygın olarak ortaya çıkarıldığını, ancak çok azının anatomik bağlantılı keşfedildiğini aktardı. Smithsonian Enstitüsü Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde araştırma jeoloğu ve Dinozorya küratörü olan Matthew Carrano, bedenin tamamen çürümeden önce gömüldüğünü ve kemikleri birbirine bağlayan bazı dokuların ise hala kaldığını söyledi.
Araştırma grubunun bir üyesi Jean-Marc Veyssières, bir grup tarih ve arkeoloji severin 1975 yılında Fransa Cruzy köyü çevresindeki mirası korumak için Arkeolojik ve Paleontolojik Kültür Derneği'ni kurduğunu ve birkaç üyenin bölgedeki değerli dinozor fosilleri nedeniyle paleontoloji alanında başarılı amatörler haline geldiğini söyledi. Bugün ise dernekte birkaç bilim insanı ve öğrenciler de bulunuyor.