Lübnanlı yazar Amin Maalouf’un son kitabı ‘Labirent’ Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçeye aktarıldı. Amerikalı sosyoloji profesörü William I.Robinson’un ‘Küresel Kapitalizm ve İnsanlığın Krizi’ incelemesi Ayrıntı Yayınları tarafından okura sunuldu. ‘Şamanın Son Haykırışı’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Gönül Kıvılcım’ının nefes kesici bir hikayeye imza attığı yeni romanı ‘Küçük Umutlar’ Everest Yayınları etiketiyle okura sunuldu.
SALİHA SULTAN
AMİN MAALOUF’TAN YOLUNU KAYBETMİŞ İNSANLIĞA BİR PUSULA
Lübnanlı yazar Amin Maalouf’un son kitabı ‘Labirent’ Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçeye aktarıldı. Kitabın Türkçe çevirisine ise Ali Berktay imza attı. Maalouf, ‘Batı ve Hasımları’ alt başlığını taşıyan ‘Labirent’te Batı ile hasımları arasında yaşanan yeni çatışmaların ve meydan okumaların kadim kökenlerini dört büyük ulusun tarihi üzerinden anlatıyor: Meiji döneminde büyük bir modernleşme ivmesi kazanarak Asya’nın yükselen gücü olan Japonya; uzun yıllar Batılı uluslar için tehdit oluşturmuş Rusya; 21. yüzyılda ekonomik üstünlüğünü ilan eden Çin ve gezegenin hâlâ kültürel, teknik ve ekonomik anlamda süper gücü sayılan Amerika Birleşik Devletleri. Kibirli ve bencil yöneticilerin, aklı küçümseyip eşitsizliği besleyen köhne ideolojilerin hükmü altındaki çağımızın son hızla uçuruma doğru sürüklendiğine işaret eden Maalouf, 7 Mart’ta satışa çıkacak ‘Labirent’ denemesinde yönünü ve yolunu kaybetmiş insanlık için bir pusula sunuyor.
AMERİKALI SOSYOLOGDAN KÜRESEL KAPİTALİZM UYARISI
Amerikalı sosyoloji profesörü William I.Robinson’un ‘Küresel Kapitalizm ve İnsanlığın Krizi’ incelemesi Ayrıntı Yayınları tarafından okura sunuldu. Yazar, Akın Emre Pilgir’in Türkçeye aktardığı kitapta birden fazla yönüyle, ekonomik, politik, toplumsal, ekolojik, askeri ve kültürel boyutlarıyla küresel kapitalizmin krizini özgün ve kışkırtıcı bir şekilde ifşa ediyor. Küreselleşme üzerine daha önceki çalışmalarını geliştiren Robinson, yeni küresel kapitalizmin doğasını, küreselleşmiş bir üretim ve finans sisteminin yükselişini, ulus-ötesi kapitalist sınıfı ve ulus-ötesi devleti ele almakta; bizi kriz halinde ve kontrolden çıkmış küresel kapitalist sistemin patlamaya hazır çelişkilerini sınırlamayı amaçlayan küresel bir polis devletinin yükselişine karşı uyarıyor. Robinson, farklı toplumsal ve politik güçlerin krize nasıl yanıtlar ve alternatif gelecek senaryoları getirdiğini keşfederek kitabı sonlandırıyor.
ŞAMAN KÜLTÜRÜNÜN GÜNÜMÜZDEKİ SEYRİ
Şaman kültürüne yönelik çalışmalarıyla tanınan Fuzili Bayat’ın dünyanın gelmiş geçmiş en kapsamlı kültür fenomeni olan şamanlığın günümüzdeki izini sürdüğü ‘Şamanın Son Haykırışı’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Orta Asya, Kafkaslar ve Sibirya Türklerinin topraklarının işgalinden sonra daha çok Sibirya’da varlık gösteren, Çarlık Rusyası döneminde ağır darbe alan şaman kültürüne odaklanan kitap, canlanmakta olan Sibirya Türk neo-şamanlığının oluşum sürecini, Amerika, Afrika ve Avrupa’nın neo-şamanik kurumlarından farklı taraflarını, kendine özgü felsefesini, inanç sistemini, aksiolojisini, pratik ve teorik yönlerini ele alıyor.
YOKSULLUK, MAĞDURİYET VE ZALİMLİK ARASINDAKİ SINIRLAR
Gönül Kıvılcım’ının nefes kesici bir hikayeye imza attığı yeni romanı ‘Küçük Umutlar’ Everest Yayınları etiketiyle okura sunuldu. Yazar, romanında yoksulluk, kimlik kargaşası, çaresizlik ve umut arayışı içerisindeki insanı bugünün kalbinden yazıyor, güçlü üslûbu ile öne çıkıyor. Maddi sorunlarıyla baş edemediği için yaşamına son vermeyi düşünen Tophaneli bakkal Hasan’ın dünyasını okura açan Kıvılcım, dinamik karakterleri ve tekdüzelikten uzak yaratıcı anlatımıyla mağduriyet ve zalimlik temaları arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor.