Ayasofya’nın tarihi İmparator kapısının tahrip edilmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından tepki çeken yeni görüntüleri paylaştı. Polat’ın paylaştığı fotoğraflarda camiye gelenlerin ayakkabılarını kapı arasındaki boşluğa sıkıştırdıkları ya da duvara astıkları görüldü. Vakıfların son açıklamasına göndermede bulunan Polat, “154 kamera, 69 güvenlik ve turizm polisi bunu görmüyor mu?” dedi.
Ayasofya’nın tarihi İmparatorluk Kapısı’nın tahrip edilmesinin ardından, namaz kılmak için gelenlerin ayakkabılarını tarihi caminin taşlarının arasına sıkıştırdığı ya da etraftaki duvarlara astığı ortaya çıktı. Skandal görüntüler İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın sosyal medya hesabından paylaştığı yeni görüntülerle ortaya çıktı. Polat’ın paylaştığı fotoğraflarda camiye gelenlerin ayakkabılarını duvar ve kapı arasındaki boşluğa sıkıştırdıkları, ayrıca taşların arasına ve üstüne ayakkabılarını koydukları görüldü. Polat, paylaşımında, “Ayasofya’da durum Ayasofya’nın kutsiyetine ve tarihsel değerine hakaret seviyesine doğru gidiyor” yorumunu yaptı. “Yetkili kurumların bu ayıba son vermelerini Ayasofya gönül vermiş milyonlarca insanın ortak duyarlılığı ile rica ediyorum” diyen Polat, ayakkabıların Ayasofya Camii’nin tarihi yapısına zarar verecek şekilde yer aldığı görüntüler için, VGM’nin daha önceki açıklamasına atıfla “154 kamera, 69 güvenlik ve turizm polisi bunu görmüyor mu?” diye sordu.
‘TÜM YETKİLİLER GÖREVDEN ALINMALI’
Ayasofya’daki ayakkabı görüntülerine sosyal medyada tepki yağdı. Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Yaşar görüntülere şu ifadelerle tepki verdi: “Bu kadar gündemdeyken, bu kadar rezalet yaşanmışken dün şu halde olan Ayasofya, tüm yetkililer görevden alınmalı. Bakın istifa etmelerini beklemeden hemen Ayasofya’da bu rezaletin sorumluları görevden alınsın, Yazıklar olsun.” İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel de dünya mirası Ayasofya’yı korumanın bir insanlık görevi olduğunu belirterek “569 yıldır mirasımız olan Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya Vakfiyesi için de bir zorunluluktur! Vakfiye hükümleri gereği Ayasofya’ya gözümüz gibi bakmalı ve zarar verenler cezalandırılmalıyız” yorumunu yaptı. Birçok vatandaş da Ayasofya’nın cami olduktan sonra yaşanan yoğun insan sirkülasyonuna rağmen gerekli önlemlerin alınmamasını eleştirerek, yaşanan koruma ve güvenlik zaafiyetinin yapıda geri dönülemez tahribatlara neden olabileceği uyarısında bulundu. Tepkilerin ardından gözler VGM’den yapılacak açıklamaya çevrildi.
68 GÜVENLİK GÖREVLİSİ KAPIYI DA GÖRMEMİŞTİ
Geçen hafta Sanat Tarihi Derneği’nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Ayasofya Camisi’nin İmparator kapısında meydana gelen tahribat ortaya çıkmıştı. İlk KARAR’ın gündeme taşıdığı haberde, kimliği belirsiz kişilerin tarihi kapıya verdiği hasarın fotoğrafı büyük tepki toplamıştı. Dernek, tahribatı fotoğrafladıktan sonra camideki yetkililerle görüştüklerini, tutanak tutulmasını ve suçlunun bulunması istediklerinde ise kendisini sorumlu müdür olarak tanıtan kişi tarafından ‘kötü niyetli olmakla’ suçladıklarını açıklamıştı. Dernek, ayrıca yetkililerin kapının tahrifatını tespit edecek bir kamera kaydının bulunmadığını söylendiğini de vurgulamıştı. Tepkilerin ardından açıklama yapan VGM, ‘ufak bir dokunuş’ sonucu oluştuğunu belirttiği tahribatın, Ayasofya’nın ‘müze statüsünde iken 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı camiye dönüştürülmesi ile 40-45 binleri bulma’sı nedeniyle oluştuğunu vurgulamıştı. Kapının restore edildiğini açıklayan VGM, caminin ‘54 güvenlik kamerası, 68 güvenlik görevlisi ve turizm polisleri’ ile korunduğu da kaydetmişti.