Savaşın kilidi Deyrizor’da

Savaşın kilidi Deyrizor’da

Suriye’de muhalif güçlerin başlattığı harekat karşısında müttefiklerinden yeterli askeri destek alamadığından mevzi kaybetmeye devam eden Şam yönetiminin ümitleri Deyrizor’da düğümlendi. İran kontrolündeki milis güçlerinin etkin olduğu bölge Irak’taki Şii milislerin Suriye’ye intikali için kritik önemde. Halep çevresinde rejim güçlerinin yanında savaşan YPG’nin Deyrizor’da ise ABD’nin yanında rejim güçlerini vurması dikkat çekiyor.

Suriye’de uzun süreden beri sağlanan sükunet bir hafta önce bozuldu. Esad’a karşı harekete geçen HTŞ ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu, kısa sürede Halep’i aldı. İdlib’in tamamında kontrolü sağladı. Ukrayna’dan dolayı Rusya’dan Lübnan’daki savaştan dolayı da İran’dan destek alamayan Esad umudunu Irak’tan gelecek milis güçlere bağladı. Ancak yarısı YPG’nin kontrolünde olan Deyrizor’dan gelecek yardımı ABD hava saldırılarıyla engelliyor. ABD’nin YPG’ye desteği sürerse Şam rejimi İran’dan gelen yardımı alamayacak.

ESAD’IN TEK ÇIKIŞ YOLU

Türiye’de yeniden patlak veren iç savaşta Şam hükümeti adım adım gerilemeye devam ederken, ABD ordusu da İran’ın Şam yönetimine desteğini engellemek üzere harekete geçti. Amerikan savaş uçakları Suriye'nin doğusunda Deyrizor vilayetinde bulunan İran destekli gruplara ait askeri noktalara hava saldırılarını sürdürüyor. Şam yönetiminin en büyük destekçileri durumunda olan Rusya ve İran, içinde bulundukları zorluklar yüzünden müttefiklerini desteklemede yetersiz kalınca, Esad’ın tek çıkış yolunun Irak’taki Şii milislerin yardıma gelmesi olduğu görüşü ağırlık kazandı.

YPG ÇİFT TARAFLI ÇALIŞIYOR

Türiye’deki çatışmalarda PKK’nın bu ülkedeki kolu olan YPG’nin çift taraflı pozisyon alma çabaları da dikkat çekti. Halep çevresinde Rusya ve İran tarafından desteklenen rejim ordusuyla işbirliği içinde muhalif güçlere karşı savaşan YPG unsurları Deyrizor vilayetindeki çatışmalarda ise ABD ordusunun kara gücü olarak rejim askerlerine karşı savaşıyor. Ülkedeki en büyük petrol yataklarının ve gaz sahalarının bulunduğu kuzeydoğu bölgesi iç savaşın ardından YPG ile rejim güçleri arasında ikiye bölünmüştü.

ESAD'IN GELECEĞİ DEYRİZOR'A BAĞLI

Türiye’de 8 yıl sonra Halep’i alarak dengeleri değiştiren muhalifler terör örgütü YPG’nin elindeki Tel Rıfat’ı da aldı. Süreçte yalnız kalan Esad umudunu Irak’tan gelecek olan İran yanlısı milislere bağladı. Ancak Fırat’ın batısında Esad’la birlikte muhaliflere karşı savaşan YPG, yarısını elinde tuttuğu Deyrizor’da ABD ile birlikte Esad’a karşı savaşıyor. Kritik önemdeki kentin diğer yarısı da Esad kontrolünde. YPG’ye süreçte hava desteği sağlayan ABD ordusu, Irak üzerinden Deyrizor’a gelen İran yanlısı milisleri bombaladı. Savaşın dengeleri Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’dan ve Lübnan savaşı nedeniyle de İran destekli Hizbullah’tan yardım alamayan Esad’ın aleyhine değişiyor.

gaz.jpg

ABD İRAN YANLISI MİLİSLERİ VURDU: Esad Deyrizor üzerinden gelecek yardımı alamazsa ve kentteki hakimiyetini kaybederse Suriye’nin batısına sıkışacak. Öte yandan ABD, Suriye’nin doğusunda Fırat Nehri çevresinde ABD ve koalisyon güçlerine tehdit oluşturan silah sistemlerini hedef aldı. CENTCOM, saldırıda çoklu roketatar, T-64 tankı ve zırhlı araçların imha edildiğini duyurdu. Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder, saldırının bir ABD üssüne yapılan saldırılara misilleme olduğunu belirtti. ABD’nin Suriye’deki misyonunun değişmediğini vurgulayan CENTCOM, operasyonların kuzeybatı Suriye’deki son olaylarla bağlantısız olduğunu açıkladı.

ESAD’IN TEK ÇIKIŞI Şİİ MİLİSLER: Suriye’de iç savaşın tekrar kızışmasına neden olan süreçte terör örgürü YPG iki farklı cephede iki farklı strateji izliyor. Suriye’de yeniden patlak veren iç savaşta Şam hükümeti adım adım gerilemeye devam ederken, ABD ordusu da İran’ın Şam yönetimine desteğini engellemek üzere harekete geçti. Amerikan savaş uçakları Suriye’nin doğusunda Deyrizor vilayetinde bulunan İran destekli gruplara ait askeri noktalara hava saldırılarını sürdürüyor. Şam yönetiminin en büyük destekçileri durumunda olan Rusya ve İran, içinde bulundukları zorluklar yüzünden müttefiklerini desteklemede yetersiz kalınca, Esad’ın tek çıkış yolunun Irak’taki Şii milislerin yardıma gelmesi olduğu görüşü ağırlık kazandı.

YPG DOĞUDA AYRI BATIDA AYRI: Suriye’deki çatışmalarda PKK’nın bu ülkedeki kolu olan YPG’nin çift taraflı pozisyon alma çabaları da dikkat çekti. Halep çevresinde Rusya ve İran tarafından desteklenen rejim ordusuyla işbirliği içinde muhalif güçlere karşı savaşan YPG unsurları Deyrizor vilayetindeki çatışmalarda ise ABD ordusunun kara gücü olarak rejim askerlerine karşı savaşıyor. Ülkedeki en büyük petrol yataklarının ve gaz sahalarının bulunduğu kuzeydoğu bölgesi iç savaşın ardından YPG ile rejim güçleri arasında ikiye bölünmüştü.

RUSYA HAMA’DA VURUYOR: Öte yandan Suriye’nin Hama bölgesinde Suriye ordusu ile HTŞ ve müttefik gruplar arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Ordunun büyük askeri takviyelerle savunmasını güçlendirdiği ve Rusya’nın yoğun hava saldırılarıyla destek verdiği bildirildi. HTŞ, Hama’nın kuzeyindeki bazı bölgeleri ele geçirerek şehri kuşatmayı hedefliyor. Çatışmaların dengeyi sürekli değiştirdiği belirtilirken, Rusya’nın hava desteği ve İran’ın olası müdahalesi çatışmalarda önemli rol oynuyor.

TÜRKİYE’DEKİ 150 BİN SURİYELİ BULUNAMIYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Türkiye’de kayıtlı olan Suriyeli sayısını açıkladı. Türkiye’de 2 milyon 938 bin Suriyeli olduğunu söyleyen Yerlikaya, 1 milyon 247 bin 432’sinin Halepli olduğunu söyledi. Ayrıca Yerlikaya “Adres tahkikatı yaptık, 150 bin 327 Suriyeliyi bulamadık. Kanaatimiz Avrupa’ya geçtikleri yönünde” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN