Bu ürün Antalya’da yapılıyor Avrupalılar kapışıyor. Ormandan bedava toplayıp, tanesini 3 Euro’dan 20 ülkeye satıyorlar. Özellikle yeni yıl öncesi herkes havada kapıyor…
Antalya’da, Noel çelenginin yapımı için yoğun bir mesai harcanıyor. Orman atıkları, kadınların elinde sanat eserlerine dönüşerek, 20’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Antalya’daki işletmeler, Hristiyanların kutladığı Noel dönemi öncesi büyük bir üretim sürecine girerken, geçen yıl 1 milyon adet Noel çelengi ihraç edilerek 10 milyon avro döviz girdisi sağlandı.
ORMAN ATIKLARI SANATA DÖNÜŞÜYOR
Antalya’da ormanlardan toplanan çam artıkları ve kozalak gibi doğal ürünler, kadınların elinde Noel çelenklerine dönüşüyor. 23 yıldır faaliyet gösteren bir firma, Noel ve yılbaşı süslemelerinde kullanılan çelenklerin üretimini gerçekleştiriyor. El emeğiyle üretilen bu çelenkler, günde yüzlerce adet üretilerek, 1 ila 3 avro arasında değişen fiyatlarla yurtdışına gönderiliyor.
20 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞİYOR
Antalya’da Noel çelengi üretimi, 100 kişilik bir ekiple büyük bir hızla devam ediyor. Hedeflenen ülkelere yapılan ihracat, Hollanda, İngiltere ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu 20 ülkeye ulaşmış durumda. Şerife Altındal, firmanın sahibi ve TİM Kadın Konseyi kurucu üyesi, Aralık ayının ilk haftasına kadar yoğun bir çalışma temposu içinde olacaklarını belirterek, çelenklerin Aralık ortasına kadar sevk edileceğini vurguladı.
ATIKLAR KATMA DEĞERE DÖNÜŞÜYOR
Noel çelenklerinin üretimi, orman atıklarının katma değere dönüştürülmesiyle gerçekleşiyor. Ormanda ağaç kesiminden sonra geri kalan ürünler, kadınlar tarafından toplanarak Noel süslerine dönüştürülüyor. Bu süreç, çevre dostu bir üretim anlayışını da beraberinde getiriyor. Noel çelenklerinin Avrupa’daki evlerdeki kapıları süslemesi, bu işin kadınlar için ayrı bir anlam taşımasına neden oluyor.
Geçen yıl Türkiye genelinde Noel çelenği ihracatının 10 milyon avro olduğunu belirten Şerife Altındal, bu yıl maliyetlerin artması ve bazı ihracatçı firmaların düşük fiyat politikası nedeniyle bir miktar düşüş beklediklerini ifade etti. Ancak, ihracat hedeflerinin 1 milyon adetin üzerinde olduğunu ve fiyatların 1-3 avro arasında değiştiğini söyledi.
KADINLAR EL EMEĞİYLE ÜRETİYOR
İki yıldır Noel çelengi üreten Gülsen Demirer, yaptığı işten keyif aldığını belirterek, elinden çıkan bir ürünün Avrupa’daki bir evin kapısını süslemesinin kendisi için çok özel bir duygu olduğunu söyledi. 15 yıldır aynı firmada çalışan Güllü Bozbey ise Noel öncesi dönemin yoğunluğuna dikkat çekerek, ürettikleri çelenkleri zaman zaman kendi evlerinde de kullandıklarını dile getirdi.