Salgın muamması sürüyor: Koronavirüs laboratuvar sızıntısı mı?

Salgın muamması sürüyor: Koronavirüs laboratuvar sızıntısı mı?

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile ilgili ABD'de yeni bir istihbarat raporu yayımlandı. Raporda, virüsün laboratuvar sızıntısı olup olmadığına dair şüphelerin elenmemesi ile beraber salgının kökeninin henüz keşfedilmediği kaydedildi. Kovid-19'a neden olan virüs üzerinde herhangi bir çalışmanın da yapılmadığının ifade edildiği raporda konuyu inceleyen ajansların neredeyse tamamının virüsün "genetik olarak tasarlanmadığı" görüşünde olduğu belirtildi.

2019'da ortaya çıkan ve etkisini üç yıl boyunca sürdüren koronavirüs, sağlığın yanı sıra sosyal hayatta da pek çok değişime sebep oldu. Hakkında çok fazla spekülasyonların ortaya çıktığı virüs üzerinde raporlar, incelemeler ve çalışmalar ise yapılmaya devam ediyor.

Son olarak ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (ODNI) tarafından hazırlanan raporda, virüsün bir laboratuvar sızıntısı olup olmadığına dair şüphelerin elenemeyeceği ancak salgının kökeninin henüz keşfedilemediği belirtildi.

VİRÜS ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILMADI

Raporda, WVI'da yapılan çalışmalarda 2002-2003 yıllarında şiddetli akut solunum sendromu (SARS) salgınına yol açan koronavirüse aynı türdeki başka bulaşıcı ve ölümcül koronavirüslerin genetik parçaları eklenerek hayvanların üzerinde deneyler yürütüldüğü ancak Kovid-19'a neden olan virüs üzerinde herhangi bir çalışmanın yapılmadığı ifade edildi.

Konuyu inceleyen ajansların neredeyse tamamının virüsün "genetik olarak tasarlanmadığı" görüşünde olduğu kaydedilen raporda, salgının çıktığı dönemlerde WVI'daki çalışanların hastalanmasının hem virüsün kökeni hakkındaki hipotezleri desteklemediği hem de hastalığın bazı semptomlarının Kovid-19 ile tutarlı olmadığı bildirildi.

KOVİD-19 İLK KEZ VUHAN'DA GÖRÜLMÜŞTÜ

Dünya, Kovid-19 salgınından ilk kez Çin'in, Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde "kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının" ortaya çıktığını 31 Aralık 2019'da DSÖ'ye bildirmesiyle haberdar olmuştu.

Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa yarasalarda bulunan beta koronavirüsün mutasyona uğramış hali olduğu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki koronavirüsün sebep olduğu anlaşılmıştı.

HAM BİLGİLER PAYLAŞILMAMIŞTI

Salgının başlarında virüsün kökenine ilişkin soruşturma talebini reddeden Çin, uluslararası baskıların artmasıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyetinin Vuhan'da incelemeler yapmasına izin vermişti.

İnceleme sürecinde bazı heyet üyeleri, Çinli yetkililerin salgının başındaki ilk vakalarla ilgili hazırladıkları özetleri ve veri analizlerini kendilerine verdiğini ancak ham bilgileri paylaşmayı reddettiklerini açıklamıştı.

Heyet, 29 Ocak'ta başladığı saha çalışmalarında ilk vakaların görüldüğü Vuhan Deniz Ürünleri Gıda Pazarı'nın yanı sıra virüsün kaza sonucu dışarı çıktığı iddialarına konu olan Vuhan Viroloji Enstitüsünde de incelemeler yapmış, enstitünün Direktör Yardımcısı Şı Cıngli ve laboratuvar çalışanlarından bilgi almıştı.

2002-2003 yıllarındaki akut solunum yolu sendromu (SARS) salgınının ardından yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerinin olduğu arşiv oluşturmak amacıyla kurulan enstitü laboratuvarı, Kovid-19'un burada yapay üretildiği ve yanlışlıkla dışarı çıktığı iddialarının odağında yer almıştı.

Çinli yetkililer, iddiaları reddetmiş, Kovid-19'un başka bir ülkede ortaya çıktığı ve ithal dondurulmuş deniz ürünleriyle ülkeye geldiğine dair kanıtlanmayan karşı iddialar ortaya atmıştı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray de Kovid-19 virüsünün "büyük olasılıkla Çin'deki laboratuvardan kazayla sızdığı" tezi üzerinde durduklarını söylemişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN