Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenen koronavirüs varyantı Pirola'nın (BA.2.86), baskın hale gelmeye başladığını belirten Prof. Dr. Alper Şener, 'süper varyantın' aşıdan kaçma ihtimali olan bir varyant olabileceğini söyledi. Peki, Pirola varyantının belirtileri nelerdir? Kovid aşıları Pirola varyantına karşı ne kadar etkili? Pirola varyantı ölümcül mü? Pirola varyantı belirtileri neler? Pirola varyantı tedavi edebilir mi? İşte, koronavirüs Pirola varyantı belirtileri...
Dünya çapındaki sağlık kuruluşları, hızla yayılan koronavirüsün yeni varyantı Pirola'yı yakından takip ediyor. Bilimsel olarak BA.2.86 olarak adlandırılan varyant, Omicron'un bir alt türünü oluşturuyor ve Kovid-19 aşılarının hedefi olan başak proteinindeki 35 mutasyon nedeniyle endişeye açıyor.
NTV'de yer alan habere göre, Pirola'daki mutasyonlardan bazılarının virüsün aşılardan ve bağışıklık sisteminden kaçmasına yardımcı olduğuna inanılıyor.
'SÜPER VARYANT' ADI VERİLİYOR
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Eris'in (EG.5.1) ardından gündeme gelen Pirola varyantının, bilim çevrelerinde 'süper varyant' olarak adlandırılmaya başlandığını belirtti.
Aşıyla vücutta oluşan antikorların, Pirola varyantını durduramayacağı yönünde hipotezlerin olduğunu belirten Alper Şener, "Pirola varyantının aşıdan kaçan bir varyant olma ihtimali ve diğer varyantlar içerisinde sivrilip baskın hale gelme ihtimali yüksek gibi görülüyor" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Alper Şener
"BELİRTİ VARSA TEST YAPTIRIN"
Pirola varyantının ölüm ya da hasta yatış oranlarını artırdığına yönelik bir bilginin olmadığını ancak sürecin takibinin oldukça önemli olduğunu ifade eden Alper Şener, şöyle devam etti:
"Ülkemiz dahil olmak üzere bazı ülkelerde, artık Covid-19 salgınıyla ilgili şikayetlerinde kişiler çoğunlukla hastanelere gitmiyorlar, herhangi bir test yaptırmıyorlar. Pirola varyantında da semptomlar aynı. Vatandaşlarımız, ateş, eklem ağrısı, kas ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, tat ve koku kaybı, ishal ve halsizlik, kas, eklem ağrısı gibi semptomlardan birkaç tanesi varsa, herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurup mutlaka PCR testi yaptırmalı. Test pozitifse, en azından kendileri açısından hastalığı geçirme zamanını belirlemeleri gerekiyor."
"AŞILAMA İÇİN TEST ÖNEMLİ"
Gelecek dönemde dünyada 'varyantlara yönelik aşılamaların' ya da 'aşı takvimlerinde değişikliklerin' gündeme gelmesini beklediklerini kaydeden Şener, şunları söyledi:
"Bu değişiklikler süreci içerisinde herhangi bir hasta için aşının gerekli olup olmadığını, hastanın son 6 ay içerisinde Covid-19 enfeksiyonu geçirip geçirmediğine bakarak değerlendiriyoruz. Kişi eğer son 6 ay içerisinde Covid-19 enfeksiyonu geçirmişse, sonbahar ve kış dönemi için aşılanmalarına gerek yok. Eğer buna yönelik herhangi bir test yaptırmadıysa, gereksiz bir aşılamayla, 'bağışıklığın yeniden tetiklenmesi' dediğimiz bir durumla karşı karşıya kalması söz konusu olabilir."
BURUN AKINTISI VE HAPŞIRMA
* Nature dergisinde 2022 yılında yayınlanan bir çalışma, Kovid-19'un BA.2.86 varyantının soğuk algınlığı veya gribe benzer semptomlarla ilişkili olduğunu ortaya koymuştu. Belirtiler arasında burun akıntısı da vardı ve virüs zaman içinde evrim geçirdi.
* Altta yatan sağlık sorunları olan bireyler pirola varyantı nedeniyle ciddi semptomlar yaşayabilir.
* Japonya'da 2023 yılında yapılan bir çalışmada, pirola ile enfekte bireylerde diğer varyantlara kıyasla daha fazla burun akıntısı ve balgam olduğu bulundu.
BAŞ AĞRISI
* Pirola varyantının semptomları arasında baş ağrısı, bulantı ve kusma yer almaktadır.
* Bu varyantta tat ve koku kaybı artık daha az yaygındır.
* Burun akıntısı en yaygın semptom olmaya devam etmekte ve bunu baş ağrısı izlemektedir.
YORGUNLUK
* Yorgunluk veya uyku eksikliği BA.2 varyantı ile ilişkilidir.
* Pirola varyatnının 'vasküler bileşeninin' dinlendirici olmayan uykuya neden olduğu düşünülmektedir.
* Hastalar hiç uyumamış gibi bitkin hissederek uyanabilirler.
BOĞAZ AĞRISI
* Pirola vayantı boğaz ağrısı ile ilişkilidir.
* Varyant, etkisini akciğerlerden ve sinir dokusundan üst solunum yollarına kaydırmıştır.
* Bazı hastalarda ateşli hastalık ve solunum semptomları gibi diğer koronavirüslere benzer semptomlar da görülür.
ATEŞ
* Ateş, BA.1 ve BA.2 varyantları için önemli bir semptomdur.
* BA.2 ile enfekte bireylerin %50'sinden fazlası ateşi olduğunu bildirmiştir.
* Yüksek ateş, ateş veya titreme Covid-19'un yaygın belirtileridir.
* Mevcut testler ve ilaçlar BA.2'ye karşı etkilidir.
İNATÇI ÖKSÜRÜK
* İnatçı öksürük klasik bir Covid-19 semptomudur.
* Yarım gün veya daha uzun süre boyunca günde birçok kez öksürmeyi içerir.
* Kuru öksürük tipiktir, ancak öksürükle sarı veya yeşil balgam çıkarılması tedavi gerektiren bakteriyel bir akciğer enfeksiyonuna işaret edebilir.
PİROLA VARYANTININ TEDAVİSİ VE ŞİDDETİ
* Mevcut testlerin ve ilaçların Pirola'ya karşı etkili olduğu düşünülmektedir.
* Virüsün yayılmasını azaltmak için önleyici tedbirler ve testler tavsiye edilmektedir.
* ABD'deki vakalar hafif veya asemptomatik olup Pirola diğer Omicron alt varyantlarına göre daha fazla semptomla ilişkilendirilmiştir.
AŞILAR PİROLA VARYANTINA KARŞI İŞE YARIYOR MU?
Yapılan ilk testler Pirola varyatının daha önce Kovid-19 geçirmiş ya da aşılanmış kişilerde enfeksiyona neden olabileceğini gösterdi.
Ancak yetkililer, yeni varyantın diğer Omicron varyantlarına kıyasla aşıların korumasından kaçma kabiliyetinin artıp artmadığı konusunda henüz resmi bir açıklama yapmadı.
İngiltere Ulusal Sağlık Ensititleri (NHS) Aşılama ve Tarama Baş Sorumlusu ve Ulusal Direktörü Steve Russell Pirola varyatnına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"OMİCRON'UN ORTAYA ÇIKIŞINDAN BU YANA EN ENDİŞE VERİCİ VARYANT"
"Çok sayıda mutasyonun şiddet, aşıdan kaçış ve bulaşıcılık üzerindeki birleşik etkisini tahmin etmek zor olsa da, tavsiyeler, bunun Omicron'un ilk ortaya çıkışından bu yana en endişe verici yeni varyantı temsil ettiği konusunda nettir. "