Oxford- AstraZeneca aşısının yaratıcılarından Sarah Gilbert koronavirüsün son olmayacağını ve ileride insanlığı tehdit edecek pandemilerin daha da öldürücü olabileceğini söyledi. Gilbert koronavirüs pandemisi süresince öğrenilenlerin gelecek pandemilerle mücadele için kullanılmasının önemine de vurgu yaptı.
KARAR DIŞ HABERLER
Dünya koronavirüsün yeni varyantı Omicron’u tartışırken, Oxford/AstraZeneca aşısının yaratıcılarından Sarah Gilbert, yeni bir pandeminin daha öldürücü olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Gilbert, BBC tarafından her yıl düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Bir virüs yaşamlarımızı ve geçim kaynaklarımızı ilk kez tehdit etmiyor. Gerçek şu ki bir sonraki daha kötü olabilir. Daha bulaşıcı veya daha öldürücü veya her ikisi birden olabilir” dedi.
Kovid sürecinde tüm bu yaşananlardan sonra ekonomik kayıplar gerekçesiyle pandemi hazırlığına yine yatırım yapılmamasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Gilbert, “Kaydettiğimiz ilerleme ve kazandığımız bilgi kaybedilmemeli” diye konuştu. Gilbert, yeni varyant Omicron hakkında da uyarıda bulundu. Aşıların bu varyanta karşı daha az etkili olma ihtimalinin bulunduğunu ve daha fazla veri elde edilene dek dikkatli olunması gerektiğini belirten Gilbert, yeni varyantın çıkıntılı proteinindeki bazı mutasyonların bulaşıcılığı artırdığının bilindiğini söyledi.
Gilbert, “Fakat aşıların veya başka varyantlarla yaşanmış enfeksiyonun sağladığı antikorların Omicron enfeksiyonunu engellemekte daha az etkili olabileceği anlamına gelen ek değişiklikler de var” diye konuştu. Oxford aşısının yaratıcısı, “Daha fazla şey öğrenene dek dikkatli olmalı ve bu yeni varyantın yayılımını yavaşlatmalıyız” dedi. Oxford aşısının yaratıcısı, pandemi sürecinde aşıların ve ilaçların halka ulaştırılmasında sağlanan hızlı ilerlemenin artık norm haline gelmesi gerektiğini söyleyerek, “Influenza tehdidini ortadan kaldırmak için evrensel bir grip aşısı geliştirilmemesi için hiçbir sebep yok” ifadelerini kullandı.
TUNUS’TAKİ İLK OMİCRON VAKASI TÜRKİYE’DEN GİDEN YOLCUDA
Tunus'un Kovid-19 kurulundan Dr. Hachemi Louzer, ülkedeki ilk Omicron vakasının İstanbul Havalimanı'ndan Tunus'a giden Kongolu bir yolcuda tespit edildiğini açıkladı. 23 yaşındaki Demokratik Kongo Cumhuriyeti vatandaşının, cuma günü İstanbul'dan uçtuğu Tunus Uluslararası Havalimanı'nda yapılan testte pozitif çıktığı ve sonrasında Pastör Kamu Sağlığı Enstitüsü'nde yapılan incelemelerde Omicron varyantı saptandığı belirtildi. Louzer, bu kişiyle birlikte seyahat eden ve aralarında erkek kardeşinin de bulunduğu yolcuların negatif çıkmasına rağmen karantinaya alındığını söyledi. Belçika da, Avrupa'da Omicron varyantı tespit eden ilk ülke olmuş ve bu kişinin Mısır'dan Türkiye aktarmalı olarak gelen bir yolcu olduğunu açıklamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Omicron varyantıyla ilgili 3 Aralık Cuma günü yaptığı açıklamada Türkiye'de Omicron varyantına rastlanılmadığını duyurmuştu.