Koronavirüs tedavisinde yeni yöntem

Koronavirüs tedavisinde yeni yöntem

ABD'de üretilen ve sepsis hastaları için kullanılan bir cihazın koronavirüs hastalarını tedavi edebileceği açıklandı. CytoSorb adlı cihaz hastaların kanını temizleyip toksik bileşikleri ortadan kaldırıyor.

Bilim insanları, sünger gibi çalışan boncuklarla dolu bir filtreyle yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının kanının temizlenebileceğini açıkladı. ABD’de üretilen ve sepsis hastaları için hali hazırda kullanılan CytoSorb adlı cihaz, hastaların kanını saflaştırarak sitokin adı verilen toksik bileşikleri ortadan kaldırıyor.

Araştırmacılar, bu şekilde Covid-19 hastalarının ölümüne neden olan ve aşırı bağışıklık tepkisinin sonucunda ortaya çıkan sitokin fırtınasının önüne geçilebileceğini söyledi.

200'DEN FAZLA HASTA TEDAVİ EDİLDİ

Öte yandan, şu anda cihazın Covid-19’a karşı test edildiği ve şimdiye kadar 30 ülkede bin 200'den fazla hastanın tedavi edildiği açıklandı.

Araştırmacılar, cihazın vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen ağır enfeksiyonun sonucunda bağışıklık sisteminin verdiği yoğun tepki ile organ ve dokularda hasarlar ortaya çıkmasına ve çoklu organ yetmezliklere neden olan sepsis hastalığını tedavi etmek için geliştirildiğini açıkladı. Kan zehirlenmesi olarak da bilinen sepsisin tedavisi için CytoSorb’un kullanımı hali hazırda ABD’de ve İngiltere’de onaylandı.

AĞIR HASTALARDA KULLANILABİLİR

Diğer taraftan, Nisan ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), cihazın Covid-19 nedeniyle meydana gelen sitokin fırtınalarını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini ve ağır hastalarda kullanılabileceğini açıkladı. Mayıs ayında ise İngiltere Ulusal Sağlık Enstitisü (NHS), kan temizleme yönteminin koronavirüse karşı kullanımıyla ilgili bir rehber yayınladı. Rehber, Çin, Almanya ve İtalya'daki üç deneyden elde edilen verilere dayanarak hazırlandı.

Söz konusu deneylerin birinde, 48 saat boyunca kanı CytoSorb filtresinden geçirilen 11 ARDS (Akut Solunum Yolu Sıkıntısı) hastasının enfeksiyon oranların önemli bir azalma görüldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN