Koronavirüs nedir ve belirtileri nelerdir? Coronavirüs bulaşıcı mı? Virüsten korunmanın yöntemleri

Koronavirüs nedir ve belirtileri nelerdir? Coronavirüs bulaşıcı mı? Virüsten korunmanın yöntemleri

Çin’de ortaya çıkan ve 6 kişinin hayatını kaybettiği Koronavirüs ile ilgili DSÖ, Cenevre’de kriz zirvesi düzenlenmesi yönünde çağrıda bulundu. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinden yayılan Koronavirüsün belirtileri, bulaşıcı olup olmadığı ve virüsten korunmanın yöntemleri karar.com’da…

Tayvan, Hong Kong, Japonya, Güney Kore ve Tayland'da da hastalık belirtilerinin görülmesinin ardından Coronavirüs taşıdığı şüphelenilen kişiler, tedavi altına alınmıştı. Bir son dakika haberi de ABD’den geldi. Peki Coronavirüs Türkçe adıyla Koronavirüs nedir? İşte Koronavirüs belirtileri ve yapılması gerekenler…

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Coronavirüsler, insanların çoğunlukla bir anda karşılaştığı virüs çeşidi olarak ön planda. İnsan corona virüsleri çoğunlukla orta ve hafif şiddette üst solunum yolu hastalıklarına sebep oluyor. Corona virüslerin beta, alfa ve gama olarak adlandırılan 3 alt grubu bulunuyor; öte yandan delta corona virüsleri adı verilen 4. yeni bir grup da yer alıyor, bu ise SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk başta 1960’lı yılların ortasında tespit edildi ve şu ana dek Güney Kore, Suudi Arabistan, Katar, Çin ve Ürdün’de rastlandı.

Coronavirüsler alt familyası ait virüsün çeşitleridir. Aile içerisinde Coronaviridae, Koronavirüsler, Nidovirales edilir. Zarflı virüsler bir ile pozitif sens, tek iplikçikli bir RNA genomu ve ile nükleokapsid sarmal simetri. Genomik boy koronavirüslerin hemen hemen 26 ila 32 arasında değişebiliyor. Kilobaz , bir için en büyük RNA virüsü…

“Koronavirüs” ismi, taç ya da halo anlamını taşıyan Latin koronadan çeşitleridir ve elektron mikroskobu (EM) altında virionların (virüsün enfektif formu) karakteristik görünümüne işaret eder. Kraliyet tacı ya da güneş korona benzetilen bir görüntüden ibarettir. Bu morfoloji, virüsün yüzeyini dolduran ve konak tropizmi tespit eden proteinler olan viral sivri (S) peplomerler tarafından oluşturulur.

Tüm koronavirüslerin genel yapısına katkıda bulunan proteinler sivri uç (S), zarf (E), membran (M) ve nükleokapsiddir (N). SARS koronavirüsünün spesifik durumunda ( aşağıya bakınız ), S üzerindeki tanımlanmış bir reseptör bağlanma alanı, virüsün hücresel reseptörüne, anjiyotensin dönüştürücü

enzim 2’ye (ACE2) bağlanmasına aracılık eder . Bazı koronavirüsler (özellikle Betacoronavirus alt grup A üyeleri ) hemagglutinin esteraz (HE) adı verilen daha kısa başak benzeri bir proteine sahiptir.

20-01/22/koronavirusjpgg.jpg

BELİRTİLERİ

Virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. Coronavirüs semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı ve belki de birkaç gün sürebilen bir ateş bulunur.

TEDAVİSİ

Özel bir tedavi yoktur. Çoğu zaman, semptomlar kendi kendine gider. Doktorlar ağrı veya ateş ilacı reçete ederek semptomları hafifletebilir. CDC, bir oda nemlendiricisinin veya sıcak bir duşun boğaz ağrısına veya öksürüğe yardımcı olabileceğini söylüyor. Bol sıvı tüketin, dinlenin ve mümkün olduğunca uyuyun. Semptomlar standart bir soğuk algınlığından daha kötü hissediyorsa, doktorunuza danışın.

NASIL ÖNLENEBİLİR?

Orada bir aşı, en azından henüz değil, bu virüs ailesinin karşı korumak için. Bir MERS aşısı için denemeler devam etmektedir. Hasta olan insanlardan kaçınarak enfeksiyon riskinizi azaltabilirsiniz. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının. Ellerinizi sık sık sabun ve suyla ve en az 20 saniye yıkayın. Hastaysanız, evde kalın ve kalabalıklardan kaçının ve başkalarıyla temasa geçin. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın ve dokunduğunuz nesneleri ve yüzeyleri dezenfekte edin.

Bağışıklık sistemi zayıf, yaşlılar ve çok genç olanlar için, virüsün pnömoni veya bronşit gibi daha düşük ve çok daha ciddi bir solunum yolu hastalığına neden olma şansı vardır.

Ölümcül olduğu bilinen bir avuç insan koronavirüsü var.

MERS virüsü olarak da bilinen Ortadoğu Solunum Sendromu ilk olarak 2012 yılında Orta Doğu'da bildirilmiştir ve aynı zamanda solunum problemlerine neden olur, ancak bu semptomlar çok daha şiddetlidir. CDC'ye göre, MERS ile enfekte olan her 10 hastanın üçte dördü öldü.

SARS olarak da bilinen Şiddetli Akut Solunum Sendromu, daha ciddi semptomlara neden olabilen diğer koronavirüstür. İlk olarak güney Çin'deki Guangdong eyaletinde tanımlanan, WHO'ya göre, solunum problemlerine neden olur, ancak aynı zamanda ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaların% 0-50'si arasında değişmekte olup yaşlılar en savunmasız durumdaydı.

KORUNMA YOLLARI

ABD’li Uzman Dr. William Schaffner, ölümcül Coronavirüsten korunmanın yollarını şöyle paylaştı;

* Hapşıran ve öksüzen insanlara pek yaklaşmayın.

* Maske kullanın.

* Hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla temas hâlinde olmayın.

* Hijyen kurallarına önem verin.

* İnsandan insana da bulaşabilen virüsün semptonları ile karşı karşıya kalırsanız en yakın sağlık ocağına başvurun.

Dünya Sağlık Örgütü, etlerin ve yumurtaların iyice pişirilmesini, canlı hayvanlarla ‘korunmasız/açık’ temastan sakınılmasını ve soğuk algınlığı veya nezle gibi belirtileri olan insanlarla yakın temastan kaçınılmasını öneriyor. Solunumla ilgili semptomlar, öksürük, ateş, güç nefes alma, nefes darlığı ve enfeksiyon belirtilerinden bazıları olarak dikkat çekiyor.

VİRÜSÜN ÇIKIŞI İLE İLGİLİ BİLGİ

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ilk olarak Çin'in Hubei Eyaleti, Wuhan'da tanımlanan yeni (yeni) bir koronavirüsün neden olduğu salgını yakından izliyor. Çinli yetkililer, Wuhan dışındaki vakalar da dahil olmak üzere Çin'de 300'e yakın teyit edilmiş vaka ile sonuçlanan yeni koronavirüsü belirlediler ve uluslararası alanda giderek artan sayıda ülkede ek vakalar tespit edildi. ABD'de ilk bu hastalık 21 Ocak 2020'de görüldü.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Çin'in Hubei Eyaleti, Wuhan'daki yeni (yeni) bir koronavirüsün neden olduğu salgını yakından izliyor. Çinli yetkililer ilk olarak Çin'de meydana gelen

300'e yakın insan enfeksiyonu sonucu ölümle sonuçlanan yeni koronavirüsü tespit ettiler. Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere bir dizi ülke, Wuhan'dan gelen yolcuları aktif olarak taradı ve yeni koronavirüs ile insan enfeksiyonları ihraç etti Tayland'da onaylandı , dış simge Japonya dış simgeve Kore Cumhuriyeti harici simgesi. 2019-Ncov ile Amerika Birleşik Devletleri ilk enfeksiyon açıkladı Wuhan dönen bir gezgin tespit edildi.

Çinli sağlık otoriteleri, GenBank harici simgesinde“2019 romanı koronavirüs” veya “2019-nCoV” denilen genomun tamamını yayınladı, NIH genetik dizi veritabanı ve Tüm İnfluenza Verilerini Paylaşma Küresel Girişimi'nde ( GISAID harici simgesi) portal.

Coronavirüsler, bazıları insanlarda ve develer, kediler ve yarasalar da dahil olmak üzere hayvanlar arasında dolaşan hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Nadiren, hayvan koronavirüsleri gelişebilir ve insanları enfekte edebilir ve daha sonra MERS ve SARS ile görülen insanlar arasında yayılabilir . Geçmiş MERS ve SARS salgınları karmaşıktır ve kapsamlı halk sağlığı müdahaleleri gerektirmektedir.

Başlangıçta, Wuhan'daki salgında bulunan hastaların çoğunun, büyük bir deniz ürünleri ve hayvan pazarına bazı bağları olduğu bildirildi. Bununla birlikte, artan sayıda hastanın hayvan pazarlarına maruz kalmadıkları bildirilmiştir, bu da bu virüsün insanlar arasında ne kadar kolay veya sürdürülebilir bir şekilde yayıldığı konusunda net değildir. Hem MERS hem de SARS'ın insanlarda ciddi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. 2019-nCoV ile ilgili durum hala belirsiz. Çin'de dört ölüme neden olan hastalık da dahil olmak üzere ciddi hastalık bildirilirken, diğer hastalarda daha hafif hastalık görülmüş ve taburcu edilmiştir.

Daha fazla bilgi için devam eden araştırmalar var. Bu hızla gelişen bir durumdur ve bilgiler kullanıma sunuldukça güncellenecektir.

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

İnsanlar arasında yeni virüs enfeksiyonlarının salgınları her zaman halk sağlığıyla ilgilidir. Bu salgınlardan kaynaklanan risk, insanlar arasında yayılıp yayılmadığı ve ne kadar iyi yayılıp yayılmadığı, ortaya çıkan hastalığın ciddiyeti ve virüsün etkisini kontrol etmek için mevcut tıbbi veya diğer önlemler (örneğin, aşı veya tedavi ilaçları) dahil olmak üzere virüsün özelliklerine bağlıdır. ).

2019-nCoV virüsünün nasıl yayıldığını, ilişkili hastalığın şiddetini ve virüsün diğer özelliklerini öğrenmek için çok daha fazlası var. Soruşturmalar devam ediyor. CDC, bunun mevcut bilgilere dayanarak ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu düşünürken, 2019-nCoV'den genel Amerikan halkına acil sağlık riski şu anda düşük olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, CDC proaktif hazırlık önlemleri almaktadır.

NELER YAŞANABİLİR?

2019-nCoV'nin tam genetik sekansına erişim, ilerleyen bu virüsle enfeksiyonların belirlenmesine yardımcı olacaktır. Önümüzdeki günlerde, ABD dışındaki ülkeler de dahil olmak üzere, Çin dışındaki ülkeler de dahil olmak üzere, daha fazla vaka tespit edilebilir. Daha önce MERS ve SARS ile olanlara bakıldığında, bazı sınırlı kişiden kişiye yayılmanın devam etmesi muhtemeldir.

ÇİN’DE ÖLÜ SAYISI 6’YA YÜKSELDİ

Coronavirüs sebebiyle 48 yaşındaki bir kadın ile 66 yaşındaki bir erkek hayatını kaybetti. Ülkede toplam vaka sayısı 291 olarak açıklandı. Vakaların 270'i, Wuhan'da görüldü. Öte yandan 15 sağlık personel salgından etkilenirken, bu kişilerden birinin durumu ağır.

TAYVAN’DA İLK VAKA

Wuhan’dan yakın tarihte Tayvan'a giden 55 yaşındaki bir kadın zatürre teşhisiyle tedavi altına alındı. Hastanın vücudunda Coronavirüs tespit edildi. Çin hâricinde Güney Kore'de ve Japonya'da 1’er, Tayland'da 2 vaka tespit edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN