Görüntüsü tahıla benzese de tahıl olmayan, tarihi ise İnkalara kadar dayanan kinoa, kilo kontrolünden kolesterola kadar pek çok şeye fayda sağlıyor. Kinoanın inanılmaz bir besin tabanı bulunuyor.
Kinoa, vücudun ihtiyaç duyduğu ve farklı gıdalardan alınan besinleri küçücük gövdesinde bir arada bulunduruyor. Besleyiciliğinin yanı sıra, kinoa üretiminin de kolay olması ise son zamanlarda popüler bir gıda olmasına neden oldu.
KİNOA NEDİR?
Kinoa, glütensiz, tam tahıllı bir karbonhidrat ve tam bir proteindir (yani dokuz temel amino asidin tamamını içerir ). Bu bilgilerin çoğu iyi bilinmektedir. Ancak konu kinoanın tam tahıl olup olmadığına gelince, birçok insanın kafası karışır.
Teknik olarak hepimizin bildiği ve sevdiği kinoa aslında Chenopodium quinoa bitkisinden elde edilen bir tohumdur. Yani bir tahıl değil. Yulaf ve arpa gibi tam tahıllar (veya tahıl taneleri) bitkilerden değil otlardan çıkarılan tohumlar olarak tanımlanır.
Ancak kinoayı yeme şeklimiz tam tahıla benzer. Bu nedenle beslenme dünyası onu tam tahıl olarak görüyor. Ya da onunla gerçek anlamda teknik bilgi edinmek istiyorsanız, kinoa aslında “sözde tahıl” olarak adlandırılır.( Tam tahıl olarak hazırlanan ve yenen, ancak otlardan botanik olarak aykırı olan yiyecekleri tanımlamak için kullanılan bir terim.)
Ancak tercih edilen konuşma dili terimi (biraz doğru olmasa da) tam tahıldır.
KİNOANIN BESİN DEĞERİ
Genel olarak, kinoanın inanılmaz bir besin tabanı vardır. Rafine tahıllarla karşılaştırıldığında kinoa gibi tam tahıllar daha iyi lif, protein, B vitamini ve demir kaynakları olarak kabul edilir. Ancak bu temel besinlerin yanı sıra, kinoanın sunabileceği en büyük besin profillerinden biri de protein seviyesidir.
Protein, tahılın yüzde 15'ini oluşturduğundan, kinoa yüksek proteinli, az yağlı bir tahıl seçeneğidir. Doğal olarak glütensizdir, lif bakımından yüksektir ve B vitamini ve magnezyum dahil olmak üzere birçok önemli vitamin ve mineral sağlar. Besin açısından çok zengin olduğu için kinoa, glütensiz bir diyet veya genel olarak sağlıklı bir diyet uygulayan kişiler için harika bir seçimdir.
1 fincan pişmiş kinoa:
222 kalori
39 gram (g) karbonhidrat
8 g protein
6 gr yağ
5 gr lif
1 gr şeker içerir.
KİNOANIN FAYDALARI
Kinoa gibi tam tahıllar, yüksek lif seviyeleri nedeniyle belirli kanser türleri için önleyici olarak kabul edilmiştir. Tam tahıllardaki diyet lifinin LDL veya "kötü" kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceği, sindirim sağlığını artırabileceği ve kolon kanseri gibi bazı mide-bağırsak kanserleri riskini potansiyel olarak azaltabileceği öne sürülüyor.
KİNOA ZAYIFLATIR MI?
Protein ve lifle dolu olan kinoa, tokluk hissini kesinlikle teşvik edebilir. Kinoa, lif ve protein açısından çok zengin olduğu için düşük glisemik indeksli bir karbonhidrattır. Bu da onu
tükettikten sonra daha uzun süre daha tok hissedeceğiniz ve bu da zamanla daha az yemeniz anlamına geliyor.
KİNOANIN KALORİSİ NE KADAR?
Kinoanın birçok besinsel faydası olsa da, düşük kalorili bir besin kaynağı olarak kabul edilmez (sadece bir fincan sade, pişmiş kinoa 222 kaloridir). Yani evet, küçük miktarlarda kinoa kilo vermenize yardımcı olabilir, ancak bu porsiyon tüketiminize bağlıdır.