Uzun yıllardır devam eden Kıbrıs müzakereleri İsviçre’nin Cranz-Montana bölgesinde gradyatör ülkelerin katımıyla başladı. Görüşülecek konulardan en önemlileri ise Türkiye'nin Ada'ya müdahale hakkı olacak.
Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşılması hedefiyle 12 Ocak'da Cenevre'de düzenlenen ilk oturumla başlayan Kıbrıs Konferansı'nın yeni oturumu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ev sahipliğinde, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde başladı.
İKİ AYRI MASA KURULACAK
İlk masada garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere, yeni Federal Kıbrıs’ta güvenlik ve garantilerin nasıl olacağına karar verecek. AB de bu masada gözlemci statüsüyle yer alacak. İkinci masada Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ta bugüne kadar anlaşamadıkları önemli konuları ele alacak. Bunlar arasında, yeni Federal Kıbrıs’ta Türk ve Rum kurucu devletlerinin haritalarının belirlenmesi, toprak paylaşımı ve Rum ve Türklerin devleti dönüşümlü başkanlıkla yönetmesi gibi önemli konular yer alıyor.
RUM LİDER BM TEMSİLCİLERİNİ UNUTTU
Kıbrıslı Türk ve Rum liderler, dün önce İsviçre’nin Cenevre kentine ardından İsviçre Savunma Bakanlığı’nın tahsis ettiği askeri helikopterlerle konferansın yapılacağı Crans Montana’ya geldi. Rum lider Anastasiadis, kendi helikopteriyle birlikte gelecek BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel temsilcisi Espen Barth Eide’yi Cenevre havalimanında unuttu. Helikopter, 10 dakika sonra geri gelerek BM temsilcisini aldı. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ise, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile aynı helikopterle geldi.
ÇAVUŞOĞLU İLE BİRLİKTE BİR HEYET
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün İsviçre’de başlayacak Kıbrıs görüşmelerine kalabalık bir uzman heyetle katılacak. Çavuşoğlu’na yakın bir kurmay, “İsviçre ziyareti müzakerelerin gidişine göre açık uçlu olacak. Birkaç güne dönülebilir de, bir haftayı geçebilir de. Bizim amacımız çözümden yana. Kıbrıs konusunda son derece önemli bir sürece girdiğimizi söyleyebiliriz. Ancak bunda elbette karşı tarafın göstereceği tutum da önemli rol oynayacaktır. Türk tarafı İsviçre’den dönüş için kesin bir tarih belirlemedi. Bu iyi niyet göstergesidir” dedi.