Bugün Çanakkale’de meydana gelen deprem sonrası herkes bu depremin Marmara fayını etkileyip etkilemeyeceğini merak etti. Merak edilen soruyla ilgili detayları, 4.4 deprem sonrası Prof. Dr. Osman Bektaş açıkladı. İşte detaylar…
ESMAGÜL KOÇAK
Bugün meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki Çanakkale-Eceabat depremi, Marmara Bölgesi'ndeki fay hatları üzerindeki etkileriyle merak konusu oldu. Uzmanlar, depremin Marmara Fay Hattı üzerinde herhangi bir etkinin olup olmayacağına dair açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Osman Bektaş, Çanakkale depremiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
ÇANAKKALE DEPREMİNİN MARMARA FAY HATTI ÜZERİNDE ETKİSİ VAR MI?
Prof. Dr. Osman Bektaş, Çanakkale-Eceabat depremiyle Marmara Fay Hattı'nın etkileşimi konusunda önemli bilgiler paylaştı. Bektaş, bu deprem bölgesinin Marmara Fay Hattı üzerinde herhangi bir etkiye yol açmadığını belirtti. Depremin oluştuğu bölgenin, KAF (Kuzey Anadolu Fay Hattı)‘nın Saros Körfezi'nde sürüklenme (creep) yaptığı bölgeye denk geldiğini ifade etti.
SAROS KÖRFEZİ CREEP BÖLGESİNİN ÖZELLİKLERİ
Saros Körfezi'nde meydana gelen bu sürüklenme bölgesinin, fayın hareket ettiği alanlar arasında yer aldığına dikkat çeken Bektaş, burada fayın hareketinin nispeten daha yavaş olduğunu belirtti. Söz konusu alandaki hareketin, büyük depremler yaratmadan sığ bir sürüklenme olarak devam ettiğini vurgulayan Bektaş, bu nedenle Çanakkale depreminin Marmara Fay Hattı'nı etkilemeyeceğini ifade etti.
FAYIN KİLİTLİ OLDUĞU ALANLAR
Prof. Dr. Bektaş, Saros Körfezi'nin doğusunda ise fayın kilitli olduğuna dikkat çekti. Bu bölge, özellikle 1912 yılında büyük bir deprem üreten ve yıkıcı etkiler yaratan kilitli alandır. Bu da, fayın bu bölgesinde çok daha büyük ve güçlü bir depremin meydana gelmesinin mümkün olduğunu gösteriyor. Ancak Çanakkale depremi bu kilitli alanı etkilemediği için Marmara Bölgesi’nde büyük bir risk yaratmıyor.
4,4 ÇANAKKALE- ECABAT DEPREMİ
— Prof. Dr. Osman Bektaş (@profobektas) December 12, 2024
Marmarada kırılması beklenen ! fay kesimini etkilemez.
Neden?
Depremin oluştuğu yer KAF nın Saros Körfezinde creep ( sürüklenme ) yaptığı bölgede bulunur (Uchida,di.2019).
Saros creep bölgesinin doğusunda ise fayın kilitli, 1912 depremini üreten pic.twitter.com/eGUXK7JJlO